Spojovací šroub a matka překližky

Odpovědět
martasg1
Sponzor fora

17. 12. 2010, 4:05

Dobrý den přátelé,

potřeboval bych poradit s názvoslovím z truhlařiny, případně strojařiny...

stavím si hodně levný a hodně amatérský CNC stroj... ke konstrukci chci použít překližkové desky po vzoru: http://ady.50webs.com/cnc/index.htm

můj problém spočívá v tom, že nevím jak se odborně nazývá matice (válečková) do které je z boku válečku metrický závit...
(zasune se kolmo do jedné desky překližky a souvislým ovorem v té samé desce desce se do ní zašroubuje šroub a tím se přitáhne druhá deska a vytvoří se pevný rozebiratelný spoj překližkových desek v pravém úhlu)

používá se to v nábytku pro spojování desek... tam jsem našel názvy jako excentr pro tuto matku (ale to je pouze pro vruty) a šrouby vrutové s názvem konfirmát... ani jedno není to co sháním...

rád bych to měl dobře spojené metrickým závitem aby se při vybracích časem nepovolily spoje... lepené to nechci mít, v případě, že bych to chtěl rozebrat kvůli prostoru apod.

dá se to někde sehnat nebo si takové matky musím nechat někde vysoustružit?

chtěl bych to někde na internetu koupit případně v obchodě ale nevím jaké slovo zadat pro vyhledávání? nebo případně jestli jste někdo už něco takového kupoval na e-shopu pošlete odkaz...

děkuji
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
osvald
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2010, 4:32

Ahoj, nevím jestli je toto to co hledáš, ale mohl bys to tam snad najít.
Bob
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2010, 5:03

Já nevím, jestli tento překližkový stroj, je to pravý ořechový. Mě to spíš příjde, jako vítězství ducha nad hmotou. Jenom ty pojezdy, ložiska na hliníkových profilech, tam to bude vyčvachtaný co by dup, rovinost - souosost tak to bude další kapitola. A pokud nemáš, minimálně dobře vybavenou stolařskou dílnu a neumíš dobře dělat se dřevem ( překližkou ) tak je to stejně pasé, jako to ostatní. Tady už se podobné konstrukce probírali X krát, a nevím o nikom. Kdo by podobný stroj provozoval několik let, a z něho vypadávaly výrobky v nějaké obstojné kvalitě, jako hračka, snad ano, ale na solidní třeba i hobby činnost, mě toto dílko přijde jako ztráta času i pochopitelně peněz. A tvojich dotazů, je vidět, že asi ani té stolařině moc nerozumíš, a slova hodně levný a hodně amatérský cnc stroj, tak to už tady taky několikrát zaznělo, ale jako obvykle to nenápadně rychle vyšumělo. Možná úspora třeba ceny překližky proti duralu bude pár tisíc,( ale tuhost, pevnost, budou úplně někde jinde) ale ostatní komponenty, a vlastně i to opracování překližky, si asi budeš muset nechat někde udělat, koupit, a za pusu to nebude, to mě věř. Já jsem přestal počitat náklady na svoji hobby frézku někde u částky přes 40000Kč. A to jsem za práci neplatil ani korunu, dělal jsem si tu práci sám a nebo za barter.......
martasg1
Sponzor fora

17. 12. 2010, 6:14

Ahoj,
děkuji za odkaz na spojovací materiál, ale bohužel vše je pouze ve vrtucech adpod. dále tam mají excentry ale s M závitem bohužel nic... stále tedy dotazuji znalé na odborný název válečkové matíce se závitem zboku válce... zda se dají koupit hotové nebo zda se musí nechat vyrobit zámečníkem...

ad. 2 odpověď... ano nejsem odborník truhlařiny ani storjařiny... jsem elektrotechnik... a mám omezený rozpočet...

- volba konstrukce ze dřeva je pro mne vhodná... překližková deska tl. 15 multiplex BC cca 1000 Kč a truhlář mi to vyrobí jako stavebnici do cca. 1000 Kč
- zámečník připraví kovové části...
- ložiska jsem sehnal velmi levně značky CN - pro domácí použití stačí i kdyby vydržely rok tak to za tu cenu stačí...
- hliníkové profily pro pojezdy se dají vyměnit snadno to samé ložiska

- motory jsem sehnal zánovní za 200 Kč - fungují dobře (česká výroba)
- elektroniku driveru jsem si navrhl sám a naprogramoval (uC2051) - odzkoušeno s MACH 3 funguje velice dobře
- elektroniku zesilovačů pro krokové motory jsem si též navrhl a odzkoušel
takže už zbývá jen konstrukce mechanická

je mi jasné, že nedosáhnu moc velké přesnosti, ale 0,1 mm na 200mm posuvu by mi bohatě stačilo...
plánuju vrtat DPS od průměru 0,6mm s přesností 0,1mm - nic víc nic míň

snad mi to vydrží odvrtat 2000 děr týdně?

proto se snažím udělat nákres konstrukce pro truhláře a potřebuji jmenovaný spojovací materiál - rozměry dodavatele apod. abych až přijdu k truhláři nebyl za blbce, že takové matky neexistují...
(pokud opravdu neexistují nechám si je vysoustružit... a to bych oslovil někoho z vás tady jestli by to zvládl připravit na zakázku)

zatím můj rozpočet dosáhl částky za elektroniku - zdroj 300 Kč (70VA) + driver, elektronika 3 osy, kabeláž, DPS apod. 900 Kč + ložiska 250 Kč
když připočtu konstrukci - truhlařinu 2500 Kč a zámečničinu 1000 Kč s materiálem
jsem někde na cca 5000 Kč
což je velice pěkné... a opravdu 40 tis. je pro mě v tuto chvíli závratná částka a pro účely výuky ovládání CNC, výuky frézování apod. a vrtání DPS mi bohatě postačí...

otázkou bude přesnost... o výdrž se nebojím vyměnit hliníkové profily nebo ložiska není problém...

držte prosím palce...

PS: zmíněné DPS vyrábím fotocestou a mám už pár stálých spokojených zákazníků... ale protože zatím vrtám ručně beru radši zakázky bez vrtání nebo pouze s pár otvory které zvládnu ručně...
POKUD BY JSTE NĚKDO POMOHL A PORADIL velmi rád pro vás vyrobím za směšnou cenu jednostranné nebo oboustranné DPS do rozměru 200x200mm
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2010, 6:51

Ahoj místo těch metrických šroubu bych použil trapézové šrouby, není to zas takové cenové rozpětí. Na ty hliníkové profily bych si dal opravdu bacha, jak říká Bob
Budeš je měnit každou chvilku a nevěřím že tam dosáhneš takové přesnosti 0.1. Zaměnil bych to za ocelové profily.
AcemanLB
Kontaktovat uživatele:

17. 12. 2010, 7:15

Myslíš asi toto ale s kovou maticí : http://www.antee.cz/knk/index.php?nid=4 ... 1241011.14 a nebo toto: http://www.nedoplus.cz/spojovaci-materi ... -b015-a006

Jinak mašinky ze dřeva se neboj, na vrtání to stačí. Jen se připojím k doporučení aby jsi použil trapézy a zkus se vyhnout alu profilů. To už je lepší hlazenka.
packa

17. 12. 2010, 7:28

Pokud jde o nějaké vrtání a případně gravírování tak bych se té dřevěné konstrukce nebál , i tam se dá dosáhnout velké tuhosti a i přesnosti, již tu pár takových strojů bylo, ale jak již bylo zmíněno závitové tyče nebrat, malé stoupání a velké tření ti zajistí jen malou rychlost a matice se brzy vydřou, vedení na Al profilech taky není nejlepší volba a 20 tka hlazenka tě výjde asi levněji.
mirenc

2. 1. 2011, 11:30

Asi myslis taketo ,ja som ich kupil v klasickem zelezarstve, pytal som si valcekove matice jedna stala
cca 0,15 eur
Přílohy
28122010052.jpg
28122010053.jpg
martasg1
Sponzor fora

31. 1. 2011, 5:57

Ano přesněsně takové, jako na fotkách, válečkové matice potřebuji, už jsem se ptal v místním železářství a hledal na českém internetu.

Ale bohužel jsem našel pouze pro tlouštku spojovaného materiálu min. 18mm a já bych potřeboval menší... pro tlouštku materiálu 15mm.

Tzn. např M5 celková délka např. 11mm a od okraje do středu závitu max. 7mm.

(v cz jsem našel pouze M6 14mm 9mm což vychází pro materiál tlouštky 18mm)

PROTO BYCH TADY RÁD VYTVOŘIL POPTÁVKU:

Hledám někoho kdo by sehnal (případně v zahraničí) válečkové matice dle výše uvedených parametrů cca. 150Ks.

Případně někoho kdo má doma CNC soustruh a nebyl by problém je vyrobit za rozumnou cenu.

Předem děkuji za nabídky na e-mail: martasg1(z)seznam.cz
Gulliver64

31. 1. 2011, 10:06

Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
martasg1
Sponzor fora

1. 2. 2011, 7:18

Děkuji mnohokrát za vyhledání odkazu.

Díky,
přeju všem hezký den ;-)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“