Stavitelný výstružník

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

jova
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2011, 9:02

Dobrý den,
potřeboval bych poradit kde je chyba.
Na parním stroji mám šoupátkovou komoru o průměru cca 30mm. Otvor je předvrtaný v železe a já ho potřebuji před lapováním vystružit. Zakoupil jsem si k tomu ruční šesti břitý, stavitelný výstružník, čínské provenience a už se s tím druhý den trápím. Problém je v tom, že se ten výstružník při stružení v otvoru vždy z nějakého důvodu jedním břitem zasekne vytvoří podélný zářez a nejde už s ním otočit. Zkoušel jsem všechno možné mazání, slabou třísku, velkou třísku, točit ručně, soustruhem... nic platné.
Ten výstružník se mi zakousne i když s ním začnu otáčet už ve vystruženém otvoru. :twisted:
Nesetkal jste se s tím někdo?
Gustavson

15. 1. 2011, 11:21

To je u těhle výstružníků celkem častý.Hold je blbě nabroušenej.Já mám taky čínskou sadu ale někdy ze začátku 70tých let.Zkus spíš rovnou honovat.Záleží jakej si nechal přídavek.
Hardmesr

19. 1. 2011, 6:35

Se stavitelným výstružníkem jsou problémy skoro vždy. Výstružník musí mít provedeny velmi přesně kuželové drážky tak, aby se při změně rozměru posunuly všechny břity o stejný rozměr (pod břity se nesmí dostat nečistota). Pokud to není zaručeno, nejsou břity v kruhu a minimálně jeden vyčnívá a pak se zasekne. Břity musí běhat v dážkách velmi přesně. Při přestavování se musí napřed uvolnit vždy kroužek ke kterému břity vysunujeme. Nesmí se nastavit velký záběr na břity. Nesmí se nikdy otáčet nazpět, laicky řečeno doleva. Nesmí se břity přepružit přílišným utažením kuželových kroužků. Ještě by se našla jiná nesmí se. Číny bych se asi bál.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
radu78

19. 1. 2011, 7:10

V nějakém příspěvku tady na foru bylo řečeno /spoléhám na svou děravou pamět,neověřoval sem/, že výstružník nejde brousit dělícím způsobem protože nemá břity přímo naproti sobě.Právě proto ,aby se nesekal a lze brousit jen přes opěru.Možná je to blbost , ale napadlo mě co by se stalo , kdyby se ty břity vhodně prohodily.Pokud se tedy nejedná a ten stavitelný s kuličkou.Nejsem od strojařiny a je to jen momentální spekulace.
jova
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2011, 7:10

Nakonec jsem ten výstružník vzdal.
Udělal jsem přípravek z duralu napatlal brusnou pastou, hodil to na soustruh a brousil a brousil. Jeden přípravek nevydržel tak to dodělal druhý. Po nějakých 4 hoďkách bylo hotovo. Snad si s tím šoupátko poradí :D
Přílohy
3.jpg
4.jpg
5.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2011, 7:23

jak to bude velike?
a co to vlastne bude?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jova
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2011, 8:20

Jezdilo to u nás v roce 1878. Tak si stavím zmenšeninu: http://www.volny.cz/jova1/modely/aveling/aveling.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil(a) jova dne 13. 1. 2016, 12:08, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2011, 8:36

dost odvazny projekt, kdyz budes potrebovat nejake info, zkus to sem hodit, treba budu umet poradit
jova
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2011, 8:50

Díky za nabídku.
Objemově už to mám skoro všechno pohromadě, ale zaseknul jsem se na převodech. Přeci jenom nevím jaké to bude mít na válci otáčky a tak nevím jaký zvolit správný převodový poměr. Něco už jsem okoukal na srovnatelných strojích z internetu, na akcích jako jsou Víkend pod parou, Nábřeží paromilů… Nejvíc mi toho daly osobní návštěvy u pana Bezoušky v Průhonicích. Ale znáš to, je nejlepší když se tím člověk sám prokouše a k něčemu dopídí. Všechny plánky a návody jsou k ničemu dokut to vlastníma rukama nepostavíš a nevychytáš mouchy. A že jich tam ještě bude :D
Přílohy
Pan Bezouška a jeho stroj ještě ve výstavbě
Pan Bezouška a jeho stroj ještě ve výstavbě
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2011, 9:13

tak na 300 ot/min se s malym strojem dostanes (mereno na dospelem parnim valci) ostatne je to vetsinou o odvaze strojnika
v tvem pripade kdyz to alespon trochu vyvazis by jsi mel bejt s otackama hadam jeste o dost vejs, jde pak zas o to jestli to uzivis, tj. vykonu kotle
Max
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2011, 11:28

to jova:

tak to bude pořádná mašina. Znáš i Petra Vidnera ze Skalska?
jova
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2011, 7:38

Ano pana Vidnera znám, už jsme se tuším na 3-4 akcích potkali. Ta moje mašina je o kapku větší než ten jeho dvouválec co s ním pohání kolotoč. Ono těch lidí po republice co se s těmihle hračkami zabývají asi moc nebude. Je to docela škoda. Když se člověk podívá na anglické stránky tak je to o něčem jiném. Tam se dá podobný stroj koupit i jako stavebnice: http://www.ekmpowershop11.com/ekmps/sho ... /index.asp
Osobně se domnívám že páry by mělo být dost. Je to jednoválec a kotel jsem se snažil udělat co největší a je možná i kapku předimenzovaný. Jen co dořeším ty převody, tak budu moct provést tlakovou zkoušku a třeba už konečně i cvičně zatopím.
Max
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2011, 9:40

to jova:

jj v Anglii je dlouhodobá tradice. U nás je to fakt jen minimum, ale vidím, že to má kdo rozhýbat. U pana Vidnera jsem byl na jeho dráze a v tom jeho muzeu má krásné mašinky.

Jaký tlak budeš mít v kotli?
jova
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2011, 10:57

Tak to je otázka na kterou zatím neumím odpovědět. Vzhledem k předpisům jsem asi bez šance to vůbec provozovat. Je to bráno jako tlaková nádoba a pokud se nemýlím, tak by to mělo být svařeno svářečem s patřičným oprávněním, otestováno ve zkušebně ... Vařil jsem to sám, skříňová část je z plechu 10mm, válcová tuším 8mm. Rozpěrky 12mm. Provozní tlak uzpůsobím podle toho jak se to bude chovat pod parou, rád bych šel max. na 4 bary . Pak bych měl na pístu nějakých 200kg. Snad to bude stačit.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2011, 2:18

jakej material jsi pouzil na kotel?
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“