Vyfrézování 3D modelu (kopyta)
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Rád bych oslovil místní 3D obráběče dřeva. Potřebujeme s kolegou vyrobit dřevěný model (kopyto) na vakuování karosérie. Jednalo by se o poměrně jednoduchý pozitivní model bez negativů s rovnou spodní stranou cca 250x100x70mm. Model se v elektronické podobě rodí, viz simulace níže a jelikož nemám s 3D obráběním zkušenosti a ani nemám vhodný CAM uvítám nějakou nabídku spolupráce. Přesnost bude v pohodě do desetiny (popř. i húř) takže by to neměl být kdovíjaký špek. 

Ano, spojlery jsou samostatné díly. Přikládám digitální variantu jak by mělo kopyto vypadat (mělo by to být bez pochopitelně toho zbytku materiálu dole)
To potom budete dělat sklolaminátovou kapotu pro tu formuli? To bude skoro jako originál
Malá poznámka, nechybí vám v tom kopitě zafrézovaný body pro matice co budou v tom sklolaminátu zalitý? Případně jak máte plánováno přichycení kapoty ke stroji? Díky za odpověď a sorry za offtopic.

Malá poznámka, nechybí vám v tom kopitě zafrézovaný body pro matice co budou v tom sklolaminátu zalitý? Případně jak máte plánováno přichycení kapoty ke stroji? Díky za odpověď a sorry za offtopic.
Bude se to vakuovat z lexanu takže pozitiv.
Sklolaminát se už dnes na tohle moc nepoužívá.

Mrkni na nějaký fota na webu s Rc modely, určitě toho najdeš hodně (viz třeba http://www.redrc.net ). Kastle se nasadí na plastový sloupky a zajistí závlačkou.sidonie píše:To potom budete dělat sklolaminátovou kapotu pro tu formuli? To bude skoro jako originál![]()
Co jsem pochytil, tak negativní kopyto se dělá kvůli ušetření náročnosti koncové úpravy povrchu. Negativní kopyto se vyhladí, natře se oddělující vrstvou, poté se nastříká barvou a po zaschnutí se laminuje. Po vyjmutí je díl hotov i s finální podobou, teda téměř, nějaký kosmetický úpravy tam asi budou.robokop píše:na laminat by muselo byt to kopyto negativni ne?
Zajímavý stránky a těch malejch dílů pro ty stroječky, zase mám na co koukat.

Engineer: nechceš to 10x zvětšit? Pak bych to třeba i vyfrézoval 

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
to prave vim a prisel mi tvuj dotaz mimo misu, ne ze by to neslo
navic bylo taky dost mimo misu vubec zacinat s laminatem kdyz se to par let tvari z pastu vakuem
navic bylo taky dost mimo misu vubec zacinat s laminatem kdyz se to par let tvari z pastu vakuem
sidonie píše:Co jsem pochytil, tak negativní kopyto se dělá kvůli ušetření náročnosti koncové úpravy povrchu. Negativní kopyto se vyhladí, natře se oddělující vrstvou, poté se nastříká barvou a po zaschnutí se laminuje. Po vyjmutí je díl hotov i s finální podobou, teda téměř, nějaký kosmetický úpravy tam asi budou.robokop píše:na laminat by muselo byt to kopyto negativni ne?
Zajímavý stránky a těch malejch dílů pro ty stroječky, zase mám na co koukat.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tak staci se podivat kolem sebe na modely vrtulnicku za 600-800 a jine RC hracky ktere jsi urcite potkal
osobne jsem stal u masiny ktera tohle delala v trosku vetsim meritku (asi metr na dva)
ty kopyta se tam vyrabej na mojem CNC z duralovych bloku tj asi metr na dva na 300mm plny 3D a tezky hrubovani
osobne jsem stal u masiny ktera tohle delala v trosku vetsim meritku (asi metr na dva)
ty kopyta se tam vyrabej na mojem CNC z duralovych bloku tj asi metr na dva na 300mm plny 3D a tezky hrubovani
To máš pravdu, ale tyhle "modely" jsem nebral za seriózní modelářskou práci. Pořádně to nemůžeš chytit ani do rukou bez strachu že něco poškodíš. Možná jsem viděl opravdu jen samý šunt, možná někdo ten plast umí udělat poctivějc.
ten plast si nechá hodně moc líbyt, laminát se tříští při každé větší ráně , na tom plastu se udělají maximálně mléčné skvrny , případně zůstane lehce ohnutý ale to se dá za tepla dotvarovat do původního tvaru,
A hlavně ta váha je nesrovnatelná.
A kdo si chce hrát at si udělá kopyto a nacpe ho do pet lahve(odříznuté hrdlo) a celé to nahřeje někde v troubě , dělal jsem si takhle formičky na svíčky třeba ve tvaru angličáku.
a výsledek byl docela slušný
A hlavně ta váha je nesrovnatelná.
A kdo si chce hrát at si udělá kopyto a nacpe ho do pet lahve(odříznuté hrdlo) a celé to nahřeje někde v troubě , dělal jsem si takhle formičky na svíčky třeba ve tvaru angličáku.
a výsledek byl docela slušný

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
presne tak, ale sidonie nam tu ma potrebu povedet o laminatu pritom se staci rozhlednout kolem sebe
mluviti stribro, mlceti zlato
a chudak engineer aby si zalozil nove vlakno protoze v tomhle mu s tim kopytem uz asi nikdo nepomuze
tady se totiz laminuje
mluviti stribro, mlceti zlato
a chudak engineer aby si zalozil nove vlakno protoze v tomhle mu s tim kopytem uz asi nikdo nepomuze
tady se totiz laminuje