Parametry ozubeneho remenu
Zacinam uvazovat o konstrukci XY positioneru (ktery by cilove mohl slouzit jako RepStrap, reprap.org).
Docela se mi zamlouva konstrukce s H-drive systemem (viz obrazek, popis v http://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp. ... r=04926139" onclick="window.open(this.href);return false;). Myslenka je udelat co nejlehci konstrukci (nepodeprene tyce s kulickovymi pouzdry), motory umistit na ram stroje, takze neni dulezita jejich hmotnost.
Cilove presnost tak .1mm, rozliseni pokud mozno o neco vyssi, rychlost alespon 100mm/s, rozmery tak 300x300mm pracovni plocha, cca 2.5m delka remenu.
Bohuzel se mi nikde nedari najit vlastnosti dostupnych ozubenych remenu. Zajima me modul pruznosti remenu, maximalni provozni napeti remenu (to nektere katalogy obsahuji) a 'posun' rememu vuci remenici v zavislosti na momentu/sile. Bohuzel se mi nepovedlo vygooglit temer zadna data. Nevi nekdo kde hledat / nemate pouzitelna data ?
Druhy problem bude jaky zvolit remen. Idealni by byl co nejmensi modul a pocet zubu (pro 3M a 12 zubu je to 36mm na otacku, 0.18mm/krok pro bezny krokac. Ale nejspis bude treba jeste prevod mezi remenici a motorem, motory maji dost male povolene radialni zatizeni. Pro 1:3 prevod se dostavam na velmi rozumych 0.06mm/krok).
Jako obvykle budu rad za kazdy postreh ..
Docela se mi zamlouva konstrukce s H-drive systemem (viz obrazek, popis v http://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp. ... r=04926139" onclick="window.open(this.href);return false;). Myslenka je udelat co nejlehci konstrukci (nepodeprene tyce s kulickovymi pouzdry), motory umistit na ram stroje, takze neni dulezita jejich hmotnost.
Cilove presnost tak .1mm, rozliseni pokud mozno o neco vyssi, rychlost alespon 100mm/s, rozmery tak 300x300mm pracovni plocha, cca 2.5m delka remenu.
Bohuzel se mi nikde nedari najit vlastnosti dostupnych ozubenych remenu. Zajima me modul pruznosti remenu, maximalni provozni napeti remenu (to nektere katalogy obsahuji) a 'posun' rememu vuci remenici v zavislosti na momentu/sile. Bohuzel se mi nepovedlo vygooglit temer zadna data. Nevi nekdo kde hledat / nemate pouzitelna data ?
Druhy problem bude jaky zvolit remen. Idealni by byl co nejmensi modul a pocet zubu (pro 3M a 12 zubu je to 36mm na otacku, 0.18mm/krok pro bezny krokac. Ale nejspis bude treba jeste prevod mezi remenici a motorem, motory maji dost male povolene radialni zatizeni. Pro 1:3 prevod se dostavam na velmi rozumych 0.06mm/krok).
Jako obvykle budu rad za kazdy postreh ..
radialni zatizeni osy motoru muzes vyresit ulozenim motoru do domku s dalším ložiskem a řemenicí, nemusíš tam cpát další řemen navíc.. a tu řemenici v tom donku si uděláš takovou jakou budeš potřebovat pro daný převod..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Navrhoval bych nalisovat nebo zalepit řemenici na motor. Bočnice řemenice upravit pro kosoúhlá kuličková ložiska a s ložisky šup do domečků a nebo ještě lépe udělat domeček ložiska aby pasoval na přírubu motoru. Snad by to mělo fungovat ke spokojenosti.
Dovolím si nesouhlasit. Ozubené řemenice s domečky stačí jen dvě, ostatní stačí klasické rolny s obyč kuličkovými ložisky a řemen mi rozhodně nepřijde dražší jak kuličkový šroub, podotýkám jeden kuličkový šroub.bobik píše:Mě to přijde jako moc složité řešení na posuv 300mm. Kuličkový šroub s větším stoupáním myslím udělá lepší službu a cenově by to mělo vyjít možná levněji.
V zadání je, používání na reprap (3D tisk) na obrábění by to asi nebylo. Použitelné by to mohlo být i na laser nebo plasmu.
Take me to napadlo, ale (jako nestrojari) mi to prijde dost narocne na presnost. Pokud pouziju jen jedno lozisko navic (a druhe z motoru), tak se mi asi bude dost tezko zajistovat souosost motoru a loziska. Pak by byla moznost domek s dvemi lozisky a remenicku pripojit pres spojku, ktera mi vyrovna neajkou nesouosost, ale to mi prijde konstrukce o dost slozitejsi.RaS píše:radialni zatizeni osy motoru muzes vyresit ulozenim motoru do domku s dalším ložiskem a řemenicí, nemusíš tam cpát další řemen navíc.. a tu řemenici v tom donku si uděláš takovou jakou budeš potřebovat pro daný převod..
Spis jsem uvazoval o ose na dve remenicky, uchytit ji jen z jedne strany do dvou lozisek (mozna by na tohle stacilo obycejna deep-groove loziska a trosku je axialne predepnout). Pak mi staci domecek vysoustruzit z kvadru materialu a souosost mam zajistenou. Navic tim celkem snadno ziskam prevod, takze budu mit lepsi rozliseni. Pokud bych to daval primo na motor, tak jsem dost limitovan minimalnim prumerem remenice pro dany remen.
Jenze pri pouziti sroubu (on by mozna stacil i trapez) budu muset jednim motorem pohybovat celou druhou osou. U remenu do H budou oba motory spojene s kostrou, takze me netrapi jejich hmotnost a pri trose stesti i s malymi motory dosahnu slusnou dynamiku. Vlastni extruder/laser/vrtacka na dps bude vazit jen par stovek gramu, s celou pohybujici cast bych se mohl dostat pod 3kg.bobik píše:Mě to přijde jako moc složité řešení na posuv 300mm. Kuličkový šroub s větším stoupáním myslím udělá lepší službu a cenově by to mělo vyjít možná levněji.
pokud vezmes kvadr projedes ho na jedno upnutí osazeni lozisko lozisko priruba motoru tak to nemůže být nesouosé, pak jen přefrézuješ ten kvádr na Účko kvůli řemenici která bude mezi těmi dvěmi novými ložisky a můžeš se na tom řemenu třeba věšet a s ložiskem motoru to ani nehne..ledvinap píše:Take me to napadlo, ale (jako nestrojari) mi to prijde dost narocne na presnost. Pokud pouziju jen jedno lozisko navic (a druhe z motoru), tak se mi asi bude dost tezko zajistovat souosost motoru a loziska. Pak by byla moznost domek s dvemi lozisky a remenicku pripojit pres spojku, ktera mi vyrovna neajkou nesouosost, ale to mi prijde konstrukce o dost slozitejsi.RaS píše:radialni zatizeni osy motoru muzes vyresit ulozenim motoru do domku s dalším ložiskem a řemenicí, nemusíš tam cpát další řemen navíc.. a tu řemenici v tom donku si uděláš takovou jakou budeš potřebovat pro daný převod..
Spis jsem uvazoval o ose na dve remenicky, uchytit ji jen z jedne strany do dvou lozisek (mozna by na tohle stacilo obycejna deep-groove loziska a trosku je axialne predepnout). Pak mi staci domecek vysoustruzit z kvadru materialu a souosost mam zajistenou. Navic tim celkem snadno ziskam prevod, takze budu mit lepsi rozliseni. Pokud bych to daval primo na motor, tak jsem dost limitovan minimalnim prumerem remenice pro dany remen.
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Já bych řekl, že ozubené řemenice potřebuješ 4.Dovolím si nesouhlasit. Ozubené řemenice s domečky stačí jen dvě, ostatní stačí klasické rolny s obyč kuličkovými ložisky a řemen mi rozhodně nepřijde dražší jak kuličkový šroub, podotýkám jeden kuličkový šroub.
Jo, to me nenapadlo. Jenze zas narazim na to, ze budu potrebovat motor s delsi osou (vetsina motoru, co jsem nasel, ma jen 20mm). Nejnizsi remenice AT5 ma 21mm. A take narazim na to, ze krok motoru bude moc velkyRaS píše: pokud vezmes kvadr projedes ho na jedno upnutí osazeni lozisko lozisko priruba motoru tak to nemůže být nesouosé, pak jen přefrézuješ ten kvádr na Účko kvůli řemenici která bude mezi těmi dvěmi novými ložisky a můžeš se na tom řemenu třeba věšet a s ložiskem motoru to ani nehne..
osu do těch ložisek dáš jinou, s osou motoru spojíš buď spojkou a nebo v tomhle případě klidně natvrdo svěrným pouzdrem potom ta osa bude muset být ale větší.. řemenici můžeš dát větší o to větší bude muset být kvádr a nebo bys ho musel soustružit mimoosově.. to záleží na konkrétním případě jaká ložiska jaká velikost řemenice atd.. ale v podstatě by to byl jen jeden jedinej domek kterej by byl výrazně přesnější a jednodušší než nějaký slepenec několika dílů
Proč čtyři? Vždyť motory máš jen dva !bobik píše:Já bych řekl, že ozubené řemenice potřebuješ 4.Dovolím si nesouhlasit. Ozubené řemenice s domečky stačí jen dvě, ostatní stačí klasické rolny s obyč kuličkovými ložisky a řemen mi rozhodně nepřijde dražší jak kuličkový šroub, podotýkám jeden kuličkový šroub.
A proč chceš řízení s celým krokem? Myslím, že dnes není problém generovat mikrokroky na velmi vysoké fregvenci.ledvinap píše:Jo, to me nenapadlo. Jenze zas narazim na to, ze budu potrebovat motor s delsi osou (vetsina motoru, co jsem nasel, ma jen 20mm). Nejnizsi remenice AT5 ma 21mm. A take narazim na to, ze krok motoru bude moc velkyRaS píše: pokud vezmes kvadr projedes ho na jedno upnutí osazeni lozisko lozisko priruba motoru tak to nemůže být nesouosé, pak jen přefrézuješ ten kvádr na Účko kvůli řemenici která bude mezi těmi dvěmi novými ložisky a můžeš se na tom řemenu třeba věšet a s ložiskem motoru to ani nehne..
Nejak mikrokrokovani neverim (z hlediska dosazeni polohy .. rezonance, vibrace a tak je jasne). Jen motor ma presnost kroku 5%, navic pole motoru se chova jako pruzina, pri prekroceni krouticiho momentu momentu motoru se motor 'prehoupne' na dalsi krok. Ale pri nominalnim kroutaku je vlastne poloha rotoru skoro o pul kroku mimo.sidonie píše: A proč chceš řízení s celým krokem? Myslím, že dnes není problém generovat mikrokroky na velmi vysoké fregvenci.
Pokud bych pouzil AT5 15Z, tak je to 75mm na otacku, 0.38mm na krok. Takze bych potreboval alespon 4x mikrokrokovani. A moment pro udrzeni teto polohy bude hodne maly.
Jednim z reseni by bylo pouzit serva, ale to zas je trosku kanon na vrabce. A ta cena ...