Info o soustruhu Max Goldmann

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
kominik

25. 2. 2011, 6:45

Sice se značným spožděním :oops: ,ale dodávám ty fotky... Prosím ostatní aby omluvili stav stroje a jeho okolí...Je tam detail té páky, jak jsem říkal, jen za ni zatáhneš(proti pružině), a posuneš nahoru nebo dolu podle směru... Víš jistě že ta tvá není origo? Mě přijde že by mohla... Pak jsi psal něco o polámaných nohách,tak jsem taky zkusil vyfotit, zajímalo by mě na co jsou ty šrouby (resp. otvory pro šrouby) na které upozorňuju na jedné fotce. Je na každé straně jeden, možná to tam bylo spojené tyčí pro zvýšení tuhosti?

A jinak by mě zajímalo, jak máš řešené mazání těch ložisek? Nevidím tam maznice....

Kdybys chtěl fotky něčeho dalšího tak dej vědět, mám jich víc ale nevím co vybrat...
Přílohy
P1060295.JPG
P1060296.JPG
P1060299.JPG
Všimni si šroubu, na kterém visí kabely.
Všimni si šroubu, na kterém visí kabely.
P1060293.JPG
kominik

2. 5. 2013, 6:10

Zdravím vás po delší době. Rád bych oživil toto téma s prosbou o pomoc. Pro většinu z vás to asi bude banální, ale potřebuji poradit jak mám zjistit jaký je kužel ve vřeteni? Samozřejmě že žádné technické info o soustruhu se mi zjistit nepodařilo :roll: Největší průměr je 18,85 mm a hloubka kužele je 84mm, víc asi nezměřím... Na pohled je vidět, že kužel není rovný, ale přibližně jako na obrázku. Dle těchto stránek http://www.tumlikovo.cz/nastrojove-kuzely/" onclick="window.open(this.href);return false; To nejspíš není ani metrický ani morse kužel, a tak tedy nevím :( Jediný nástroj který má přibližný průměr je na druhém foto, začmáral jsem ho liháčem, naklepnul a vytáhnul, tak je vidět kde měl kontakt. Rozměry nástroje měřené šuplerou jsou: Průměr: 18,75-14,95 a délka 76,3. Děkuji za každou radu.
Kužel.jpg
Kužel.jpg (9.85 KiB) Zobrazeno 3692 x
SNC00915.jpg
RaS

2. 5. 2013, 6:24

pochybuju že bys měl ve vřetenu něco tak křivého jak jsi naznačil na obrázku.. a na 90% tam bude Morse podle rozměrů Morse2 a nebo ještě možná Metrika... Morse kužel máš na vrtákách tak to zkus jestli tam drží.. a asi i to co je na fotce je redukce morse 2 / morse1
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
kominik

2. 5. 2013, 7:02

Dejme tomu že mě oko klame, ale nezdá se mi to. Pořádně nevím co mám doma, dle rozměrů mi ty mé historické vrtáky připadají jako metrické 18mm ale když Tlumík píše že se to nedělalo... Každopádně tam nepasují, dosáhnou až nakonec a pořád jsou volné, jedině že bych jim odřízl pár mm z konců. A ta redukce by mohla být MK2 pokud se dělají delší, protože na tlustším konci má 18,75, a podle wikipedie by měla být 17,78 http://cs.wikipedia.org/wiki/Morse_ku%C5%BEel" onclick="window.open(this.href);return false;

Nebo to tak být nemusí? :oops: Schválně si koupím nový vrták s MK2 a zkusím ho tam... Pak dám vědět.
RaS

2. 5. 2013, 8:18

ono jestli je to 1:20st a nebo 1:20,02 (metrika vs morse2) nemáš šanci v amaterskejch podmínkách nijak změřit,tam je rozdíl 6ti (12ti)úhlovejch vteřin a okem ani omylem, zrovna totiž Morse2 je absolutně nejpřesnější s metrikou.. a těch 17,78 má dutina rozměr D, vrták má největší průměr 17,98 D1 a v 17,78 D to jde do dutiny.. nicméně jestli máš 18,75 tak je to ještě kus navíc.. ale co ty víš jestli Ti někdo to vřeteno neprojel a neopravil..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
kominik

3. 5. 2013, 3:38

Okem samozřejmě neměřím úhel :lol: ale koukám do té díry ve vřeteni a opravdu si myslím že není rovná. Koupil jsem si dnes vrták s mk2 a má asi o 5mm kratší ten unašeč, takže ho už dorazím, ale není to on, kužel má kontakt přibližně v tom samém místě jako redukce na foto, a s vrtákem pak jde kývat, vůle tak 5 desetin. Čili kužel ve vřeteni je otevřenější, ale jak říkám, nemyslím si že je ta kuželovitost po celé délce stejná. Možná už ho opravdu někdo "vylepšil". Tohle asi nemá rentabilní řešení co? Na mk3 tam není dost materiálu. Chtěl jsem si koupit unášecí trn, navíc je vřeteno mírně vyosené, myslel jsem si že by šlo přesněji seřídit s tím trnem než na přírubě...
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“