Rozdil mezi materialy znacek treba HOLEX a TITEX ... muzu pootvrdit v tisicich vyvrtani.
RADEK
Pak mohu čestně prohlásit, že k tomuto na našich nástrojích nedochází. Urvali nám nástroj špatným příjezdem k materiálu, přehnanými řeznými podmínkami, chybou stroje, při výpadku el. proudu, ale nikdy se nástroj při běžném používání nevypařil a nebo neroztrhnul. Běžné opotřebení se vyskytuje všude a projevuje stejně. Jak budu mít trochu času, tak mrknu pod mikroskopem na nabroušený břit. Při jakém zvětšení myslíš, že by trhlinky mohli být patrné?Radek-B píše:Mikrothliny se daji poznat jen specialni barvou a to jeste pod mikroskopem. Ono je to zvyrazni. V praxi se to pozna tak ze vrtak se z neznamych duvodu roztrhne ( ale sam vis ze na poradne masine proste ZMIZI) Jinak se klasicky v prubehu sve zivotnosti brit proste tupi/kulati , sem tam kousek vystipne.
Rozdil mezi materialy znacek treba HOLEX a TITEX ... muzu pootvrdit v tisicich vyvrtani.
RADEK
Mad_BOXs píše:Nemá náhodou někdo doma takový brousek se stopkou? Stopka do pr. 12mm. Když vidím ty ceny, tak se mi do toho nechce. Jde mi hlavně o to, jestli je to schůdná cesta, jen to vyzkoušet. Když vemu cenu brousku kolem 700Kč, tak za to mám novou frézu.
Dovolím si oponovat, jakákoliv fréza se prostě brousí tam kde je znatelné opotřebení, je jedno jestli na čele a nebo na válcové části. Rozhodnutí zda frézu nechat přebrousit nebo ne je na uživateli a konkrétní aplikaci kde se fréza používá. Používáme frézy, které je nutné brousit jen z čela, ale je to dáno jejich použitím, hrubují v kované oceli díru pro výstružník na soustruhu. Kvůli okujím a malému průměru (10-14 mm) není vhodné použít jakýkoliv jiný nástroj. Klasické frézy na frézování necháváme přebrušovat celé s následným povlakováním.TOMAX píše:Uz to bude asi off topic no predsa, Tieto frezy za nebrusia z chrbta ale z cela. a ich nabrusis z chrbta a nedas dostatocny podbrus budu paliť. brusia sa u nas vo firme a brusia sa diamantovim tanierikovym korucom kolega to brusi na klasickej nastrojarskej bruske