Fagor systém pro cnc soustružení
- pindasek
- Kontaktovat uživatele:
už mu lžu, jako když tisknu
))
pravě jsem si vzal domu manual pro ISO programování,, docela mě tohle obrábění lapilo za srdce,,, a ja vul delal 16 let na palcový kopírce,,,,a furt to samýý
teď se trošku vztekám kvuli dodavateli nástrojů. od kterýho už pul roku očekávám prodloužený držáky pro stranový nože abych mohl mít všechny nástroje téměř v jedný rovině, třeba vzhledem k noži do díry, kterým bych normálně mohl trefit univerzálku, když bych chtěl obrábět příliš blízko....
taky se musim naučit s CADem nebo nejakym podobným rýsovacím programem,,, protože když neni nikdo jinej, tak musím sám...a ty pacholci vědi, že mě to baví, tak nemaji motivaci se sami něco učit....

pravě jsem si vzal domu manual pro ISO programování,, docela mě tohle obrábění lapilo za srdce,,, a ja vul delal 16 let na palcový kopírce,,,,a furt to samýý

teď se trošku vztekám kvuli dodavateli nástrojů. od kterýho už pul roku očekávám prodloužený držáky pro stranový nože abych mohl mít všechny nástroje téměř v jedný rovině, třeba vzhledem k noži do díry, kterým bych normálně mohl trefit univerzálku, když bych chtěl obrábět příliš blízko....
taky se musim naučit s CADem nebo nejakym podobným rýsovacím programem,,, protože když neni nikdo jinej, tak musím sám...a ty pacholci vědi, že mě to baví, tak nemaji motivaci se sami něco učit....
- pindasek
- Kontaktovat uživatele:
včera jsem si celej den pročítal manuál od iso programování,,,, a některý Géčka mi nějak nejsou srozumitelný, oč vlastně jde..
tak nějak chápu, G54,55,56,57.... tam jde o to, že program je vztažen k někaký tý nule, kterou programově někam posunu,,
třeba G54, X0, a G55,pro zcadlení Z-150 X0.. tuto soustavu mám v Z nastavenou a už jen přepisuju posunutí v X... a ladím průměr
ale pak jsou tu ty ADITIVNÍ posuny G58,59, o kterých mám info od servismanů, že se neustále přičítají,, tzn, že za chvíli bych obráběl mimo soustruh,, ale domnívám se, že i tyto funkce se musejí dát i vyrušit... V manulalu je ale psáno, že jsou to funkce pro vícenásobné opakování nějakého (profilu, tvaru, programku...)
snad do toho brzy vniknu a začnou se dít věci
) 
tak nějak chápu, G54,55,56,57.... tam jde o to, že program je vztažen k někaký tý nule, kterou programově někam posunu,,
třeba G54, X0, a G55,pro zcadlení Z-150 X0.. tuto soustavu mám v Z nastavenou a už jen přepisuju posunutí v X... a ladím průměr

ale pak jsou tu ty ADITIVNÍ posuny G58,59, o kterých mám info od servismanů, že se neustále přičítají,, tzn, že za chvíli bych obráběl mimo soustruh,, ale domnívám se, že i tyto funkce se musejí dát i vyrušit... V manulalu je ale psáno, že jsou to funkce pro vícenásobné opakování nějakého (profilu, tvaru, programku...)
snad do toho brzy vniknu a začnou se dít věci

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
to co pises jsou offsety s tim ze G58 a G59 by se meli zadavat offsetem (nikdy jsem to nezkousel)
hrubovaci cykly pro zanorovani kontur jsou zase uplne jiny Gcka
hrubovaci cykly pro zanorovani kontur jsou zase uplne jiny Gcka
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- pindasek
- Kontaktovat uživatele:
nj,, ja zatim nepochopil pojem ofset.... mam ted s sebou manual na Iso a tak to dneska zase budu celej den pročítat.. třeba zítra v továrně něco jednoduchýho vyzkouším,, cykly jsou fajn a rychlý ale někdy se to iso proste použít hold musí....
PS: chtělo by to nějakou mladou a krásnou soustružnici, nebo programátorku a společně by jsme hledali géčka kde by se dalo

PS: chtělo by to nějakou mladou a krásnou soustružnici, nebo programátorku a společně by jsme hledali géčka kde by se dalo

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
hehe, a ja myslel ze to je o soustruzeni a ne o sepingu
offset je odsazeni, posunuti
myslim ze se to pouziva pri vicenasobnem pouziti programu na vice mistech polotovaru
ty souradny systemy se hodi kdyz mas ruzna mista kam upinas
treba na freze mas na stole sverak a univerzalku tak si definujes dve nuly jednu na hranu sveraku a jednu na osu te univerzalky
sam jsem to nikdy nepouzil ale v praxi jsem to potkal mnohokrat

offset je odsazeni, posunuti
myslim ze se to pouziva pri vicenasobnem pouziti programu na vice mistech polotovaru
ty souradny systemy se hodi kdyz mas ruzna mista kam upinas
treba na freze mas na stole sverak a univerzalku tak si definujes dve nuly jednu na hranu sveraku a jednu na osu te univerzalky
sam jsem to nikdy nepouzil ale v praxi jsem to potkal mnohokrat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Hele ty čuňasi, to hledání bodu "G" uvnitř kosočtverce patří do geometrie. A ty chceš soustružit! A taky by jsi ještě chtěl "štosovat", nebo se mýlím?pindasek píše: PS: chtělo by to nějakou mladou a krásnou soustružnici, nebo programátorku a společně by jsme hledali géčka kde by se dalo![]()
![]()
![]()
![]()
- Kilovolt
- Sponzor fora
Taky sem měl bordel v ofsetech G54 až G59
,ale já to pochopilu frézky následovně:představil sem si stůl (hodně velkej
),ten sem si virtuálně rozdělil třeba na 4 části-každá část má v levým dolním rohu nulu-no a potom se dá obrábět 4 stejný výrobky jedním programem s tím,že se tomu programu řekne,v kterým sektoru má dělat tj 1sektor G54,2 sektor G55 atd.
No a souřadnice nulových bodů se musí stroji říct pomocí G10 L2 P(1 proG54,2 pro G55....) a celý se to ruší pomocí G53.Tohle sem vyčet tady http://www.linuxcnc.org/docview/html/gc ... ate-System" onclick="window.open(this.href);return false; -snad dobře
.Ovšem jak to chodí u soustruhu si nějak nedovedu představit.

No a souřadnice nulových bodů se musí stroji říct pomocí G10 L2 P(1 proG54,2 pro G55....) a celý se to ruší pomocí G53.Tohle sem vyčet tady http://www.linuxcnc.org/docview/html/gc ... ate-System" onclick="window.open(this.href);return false; -snad dobře

Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
- pindasek
- Kontaktovat uživatele:
uplně normálně,, stroj má svoje reference a od nich odměřuje svoji strojní nulu,,, když něco soustružím, tak si v podélné ose Z nadefinuju nulový bod od kterýho potom odměřuju,, nula je na čele obrobku,, třeba" a od čela jedu dál
od nuly se odvíjí celý ten program,, pokud bych dělal vícero kusů a věděl bych že nulu chci mít právě zrovna na čele toho kusu, tak pokaždý naškrtám nulu na tom čele daného kusu a mužu páchat obrábění 
tady u fagoru je ta výhoda a jednoduchost pevných cyklů,, iso mi jde zatím po maličkých krůčcích,,,

tady u fagoru je ta výhoda a jednoduchost pevných cyklů,, iso mi jde zatím po maličkých krůčcích,,,
- pindasek
- Kontaktovat uživatele:
tak a jsem tam:-)))))
začíná mě to hltit a porad me to vrta hlavou,,, prostorový vidění myslim mám a tak začínám zkoušet iso kody...
G90,, dočetl jsem se, že jde o absolutní odměřování,, nevim zatim jistě proč ale je to skoro všude...na začaqtku programu
G8.... použito pro zaoblení ( myslím, že to bylo, kruhová interpolace, bez nutnosti udání souřadnice středu toho rádiusu a že to je s tangenciálním najetím,,, puvodně jsem si v práci ten prográmek překreslil na papír, chtěl jsem to sem dnes hodit a prokonzlultovat to s váma ale zustal v šupliku
G53 ruší všechny posunutí nuly,, 54,55,56,57 jsou posunutí nuly, který se musej předdefinovat.. to chňápu...
G41,42 hlídají poloměr nástroje, buď zleva nebo zprava,, taky rozumeju,, jen ještě nevím přesně kam a kdy to v programu začlenit...
n, myslim, že to pujde akorat že takovyhle nesmysly zpusobují alzamera :-/////
začíná mě to hltit a porad me to vrta hlavou,,, prostorový vidění myslim mám a tak začínám zkoušet iso kody...
G90,, dočetl jsem se, že jde o absolutní odměřování,, nevim zatim jistě proč ale je to skoro všude...na začaqtku programu
G8.... použito pro zaoblení ( myslím, že to bylo, kruhová interpolace, bez nutnosti udání souřadnice středu toho rádiusu a že to je s tangenciálním najetím,,, puvodně jsem si v práci ten prográmek překreslil na papír, chtěl jsem to sem dnes hodit a prokonzlultovat to s váma ale zustal v šupliku

G53 ruší všechny posunutí nuly,, 54,55,56,57 jsou posunutí nuly, který se musej předdefinovat.. to chňápu...

G41,42 hlídají poloměr nástroje, buď zleva nebo zprava,, taky rozumeju,, jen ještě nevím přesně kam a kdy to v programu začlenit...
n, myslim, že to pujde akorat že takovyhle nesmysly zpusobují alzamera :-/////
co ti neni jasne na G91 G90 ? to je asi ten největší nejjednodušší základ..
jseš na souřadnici třeba X 0 a v obou případech dáš třeba g0 x 10 v obou případech odjede stroj do X10 když to uděláš znovu a znovu tak v jednom případě neudělá nic a v druhém případě bude jezdit přírustkově o 10 na X20 pak na X30 atd..
jseš na souřadnici třeba X 0 a v obou případech dáš třeba g0 x 10 v obou případech odjede stroj do X10 když to uděláš znovu a znovu tak v jednom případě neudělá nic a v druhém případě bude jezdit přírustkově o 10 na X20 pak na X30 atd..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- pindasek
- Kontaktovat uživatele:
neni mi to jasný, protože se to učím sám a to jen čtením toho manualu k Fagoru....
takže, když budu chtít začít nějaky programek v isu, musím použít nejprve: G 90G00 X 100 Z -50 a nástroj se mi posune do výchozí pozice absolutním odměřováním, rychloposuvem na souřadnice XZ a to je cela ta věda jo?
takže, když budu chtít začít nějaky programek v isu, musím použít nejprve: G 90G00 X 100 Z -50 a nástroj se mi posune do výchozí pozice absolutním odměřováním, rychloposuvem na souřadnice XZ a to je cela ta věda jo?