HEIDENHAIN , Fanuc a jiné
to je podle mě debata tak akorád k tomu pivu.. tak toho frézaře vem a zkus to.. to že ti tady napíše 10lidí že přešlo z klasiky na CNC bez problému neznamená že ten tvůj to zvládne..
druhá věc je frézař a frézař.. jeden si dělá vlastní programy podle výkresu např a druhej dělá seriovku kdy mu udělá někdo program a on ve formě cvičené opice jen mění obrobek a spouští start případně třeba mění nástroje a plátky v závislosti na úrovni mašiny..
podle mě nemůžeš dostat na takovouhle odpověď žádnou rozumnou odpověď
druhá věc je frézař a frézař.. jeden si dělá vlastní programy podle výkresu např a druhej dělá seriovku kdy mu udělá někdo program a on ve formě cvičené opice jen mění obrobek a spouští start případně třeba mění nástroje a plátky v závislosti na úrovni mašiny..
podle mě nemůžeš dostat na takovouhle odpověď žádnou rozumnou odpověď
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Záleží také na zaměstnavateli zda tomu frézaři dá prostor a čas se naučit stroj ovládat a naprogramovat. Taky na jakém CNC systému bude začínat. Před 15 lety jsem přešel z klasiky na Hurco s Ultimaxem 3, pak maličké Maho s Heinhainem TNC 135, poté Maha s Philipsem 432 a nyní jsem na strojích Haas. Takže ano dá se, ale ze začátku to stojí notnou dávku nervů všechny zůčastněné - nastupujícího frézaře, kolegy který ho bude zaučovat a i toho zaměstnavatele, který chce a musí vydělat na tom, že dotyčného frézaře přijal.
-
Plne souhlasim. Taky jsem po 10 letech praxe u kusovky v naradovne z klasiky presel na CNC u jine firmy. Tehda na system Tesla. Nejvetsi problem byl odjeti do referenci. Samy kolaps a systemak byl ze mne na mrtvici. Po 3 mesicich jsem jiz programoval i pro druhe mackace zeleneho knofliku. Dnes po seznameni se zakladnim navodem stroje naprogramuji snad vsechny stroje. Zaklad je pochopit jak ktery system premysli. Staci se podivat casto do starych programu a jses doma.
Tvarove programovani , ale uz se musi jet v CAD/CAMu.
Jednoduse na zacatku jsou to nervy s rukou na central_stopu. A pak das na nastroj prum 80mm 1100 otacek a 7500 posuv. Jo abych nezepomnel ap do 2mm, ae 80mm. Pri ap 5mm jsem zastavil stroj.
U 5osych stroju pozor na M funkce a natoceni. Dobre je na zacatku programu resetovat veskere natoceni, jinak 10titisice Kc jsou v ...
Tvarove programovani , ale uz se musi jet v CAD/CAMu.
Jednoduse na zacatku jsou to nervy s rukou na central_stopu. A pak das na nastroj prum 80mm 1100 otacek a 7500 posuv. Jo abych nezepomnel ap do 2mm, ae 80mm. Pri ap 5mm jsem zastavil stroj.
U 5osych stroju pozor na M funkce a natoceni. Dobre je na zacatku programu resetovat veskere natoceni, jinak 10titisice Kc jsou v ...
a hlavne sa neponahlať, ja toho v CNC ovladam uz pomerne dosť. naprogramujem skoro kazry kazdy system ( samozrejme nie tak ako niekto kto na nom maka niekolko rokou ) ono je to hlavne o tom ako sa dany frézar dokaze stotozniť s obrabanim na cnc programovanie je jedna vec ale musiš vedieť aj rezne podmienky zadavat atd na klasike je to pokus omyl ide to ztuha alebo nie a prisposobyš ale na cnc je to oniečom uplne inom. moja rada je nazaciatku nepouzivať rychloposuv a pri 5oske dať bacha na to aku os sa programuje... ( raz ked som sa velmi ponahlal a bol som nepozorny namiesto B270 Fmax sm napisal Y270 Fmax. v ypsilone sa dalo ist 120mm a potom to naburalo rychloposuv 45m/m-1 ten stroj ma 4a5 os ako opciu ( otocno sklopny stôl ) ktory je pripevneny 4mi upinkami a važi 1300KG tak ten som vretenom vyrval z upiniek a posunul o 35mm rana ako z dela to bola vdaka bohu stroj v pohode funguje dodnes.
SolidWORKS 2012 + SolidCAM 2012
-
CNC sustruh pohánanými nástrojmi
5oska DMU eVo 40
a nejaké tie 3osé mašinky :)
-
5oska DMU eVo 40
Len tak pre zaujimavost, co sa najcastesie znici pri naraze rychloposuvom napr. do zveraka? Samozrejme nejakym vacsim nastrojom. Nerozhodi to geometriu stroja?
no tak to bola fakt pekna rana... ja neviem z coho je ta "moja" masina vyrobena ale ta rana do nej jej niako neuskodila a to bola taka supa ze sa vypol aj Hl. vypínač a posunulo to skoro 1,5tonovy otocno sklopny stol, zlomyla sa pri tom len čisto nova TK freza v cene 218€
este ze u nas vo firme nieje nahrada skody 

SolidWORKS 2012 + SolidCAM 2012
-
5oska DMU eVo 40
-
5oska DMU eVo 40