Ahoj všem, dlouho jsem hledal na internetu nějaké rozumné zdroje, kde bych zjistil něco o podmínkách provozu a případné výroby vlastní vypalovací pece pro práškové lakování. Jelikož se nám podařilo díky tomuto fóru vyřešit problém s rozchozením CNC stroje, shledal jsem, že tu je spousta šikovných lidí ochotných poradit ve všem možném co se technického směru týče. Proto jsem tu znovu, pokusím se nastínit oč mi jde a budu rád, když kdokoliv připojí zajímavý tip nebo odpověď. Dokonce si myslím, že i zde jsou "CNC přispěvovatelé", kteří mají k oboru nanášení barev a finální úpravy blízko. Inu je to jen další krok zpracování kovového materiálu. Ale k věci. K ideálnímu provozu naší začínající výrobny je nezbytné mít vlastní vypalovací pec práškových barev. Nákup zcela nové pece, je pro nás vzhledem k cenám v tuto chvíli nepřístupný. Zprvu jsme zamýšleli pec vlastní výroby. Vzhledem k zajištění co největší "legálnosti" provozu mi toto řešení přijde dost obtížné. Podle slov mého známého jenž se zabývá topnými systémy a vzduchotechnikou existuje velké množstí všelijakých norem provozu a parametrů pece, které je nutné splňovat. Při mém brouzdání na netu, jsem však tuším u dvou tří firem zabývajících se výrobou pecí, vyčetl, že počátek jejich podnikání spočíval právě ve výrobě pece svépomocí pro účely podnikání. Samovýroba je tedy patrně možná. Co se týče samotné výroby - to pro nás není problém. Je otázka, zda existuje někde soupis norem, či výchozích parametrů, které musí pec splňovat. Dále pak zda existuje orgán (doufám že né státní zkušební ústav?

), který by takový výrobek zkoušel (mám na mysli problematickou dopravu, nejistý výsledek, apod.) a poté certifikoval. Pak je velmi důležité samotné technické řešení. Nějaký vzor k výrobě bychom měli, ale myslím, že to může být nedostatečné. Rovněž naše "patrně" hrubé představy o fyzikálních zákonech proudění tepla, přebírání tepelné energie, tepelné ztráty apod., můžou být fatální a celý vývoj znehodnotit. Rovněž propočty ekonomické, zda použít plyn, elektřinu, jsou velmi důležité. Složitost celého procesu výroby takové pece mě na jednu stranu odrazuje, na druhou láká. Mám rád když jsou věci správně, splňují normy a je to něco na co je člověk pyšný. Tuším ale velký problém s přílišnou složitostí dotáhnout takový projekt na 100% tak, aby legislativně vyhovoval provozu. Ale představte si to, mít takovou svojí pec

)) Ať tak či tak, doufám, že vás přečtení mého příspěvku inspiruje k napsání vlastní zkušenosti nebo poznámky, která více pomůže usměrnit náš názor na to zda prodat byt a koupit pec

) nebo se zakousnout a zkusit to vyrobit. Vděčný budu také za jakékoliv případné tipy na výrobce pecí, odkazy na zdroje, vaše názory, tipy, apod. Pokud by to prospělo komukoliv jinému a nejen nám, tak budeme jen rádi.