Vypalovací pec pro práškové lakování

Odpovědět
Kimseo
Kontaktovat uživatele:

2. 1. 2008, 4:00

Ahoj všem, dlouho jsem hledal na internetu nějaké rozumné zdroje, kde bych zjistil něco o podmínkách provozu a případné výroby vlastní vypalovací pece pro práškové lakování. Jelikož se nám podařilo díky tomuto fóru vyřešit problém s rozchozením CNC stroje, shledal jsem, že tu je spousta šikovných lidí ochotných poradit ve všem možném co se technického směru týče. Proto jsem tu znovu, pokusím se nastínit oč mi jde a budu rád, když kdokoliv připojí zajímavý tip nebo odpověď. Dokonce si myslím, že i zde jsou "CNC přispěvovatelé", kteří mají k oboru nanášení barev a finální úpravy blízko. Inu je to jen další krok zpracování kovového materiálu. Ale k věci. K ideálnímu provozu naší začínající výrobny je nezbytné mít vlastní vypalovací pec práškových barev. Nákup zcela nové pece, je pro nás vzhledem k cenám v tuto chvíli nepřístupný. Zprvu jsme zamýšleli pec vlastní výroby. Vzhledem k zajištění co největší "legálnosti" provozu mi toto řešení přijde dost obtížné. Podle slov mého známého jenž se zabývá topnými systémy a vzduchotechnikou existuje velké množstí všelijakých norem provozu a parametrů pece, které je nutné splňovat. Při mém brouzdání na netu, jsem však tuším u dvou tří firem zabývajících se výrobou pecí, vyčetl, že počátek jejich podnikání spočíval právě ve výrobě pece svépomocí pro účely podnikání. Samovýroba je tedy patrně možná. Co se týče samotné výroby - to pro nás není problém. Je otázka, zda existuje někde soupis norem, či výchozích parametrů, které musí pec splňovat. Dále pak zda existuje orgán (doufám že né státní zkušební ústav? :-)), který by takový výrobek zkoušel (mám na mysli problematickou dopravu, nejistý výsledek, apod.) a poté certifikoval. Pak je velmi důležité samotné technické řešení. Nějaký vzor k výrobě bychom měli, ale myslím, že to může být nedostatečné. Rovněž naše "patrně" hrubé představy o fyzikálních zákonech proudění tepla, přebírání tepelné energie, tepelné ztráty apod., můžou být fatální a celý vývoj znehodnotit. Rovněž propočty ekonomické, zda použít plyn, elektřinu, jsou velmi důležité. Složitost celého procesu výroby takové pece mě na jednu stranu odrazuje, na druhou láká. Mám rád když jsou věci správně, splňují normy a je to něco na co je člověk pyšný. Tuším ale velký problém s přílišnou složitostí dotáhnout takový projekt na 100% tak, aby legislativně vyhovoval provozu. Ale představte si to, mít takovou svojí pec :-))) Ať tak či tak, doufám, že vás přečtení mého příspěvku inspiruje k napsání vlastní zkušenosti nebo poznámky, která více pomůže usměrnit náš názor na to zda prodat byt a koupit pec :-)) nebo se zakousnout a zkusit to vyrobit. Vděčný budu také za jakékoliv případné tipy na výrobce pecí, odkazy na zdroje, vaše názory, tipy, apod. Pokud by to prospělo komukoliv jinému a nejen nám, tak budeme jen rádi.
QNX
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2008, 12:55

Bereš to moc vážně, kdo se moc ptá, moc se dozví. Vzhledem k jednoduchosti regulace i konstrukce bych použil elektrický ohřev. Bylo to sice pro jiný účel, ale mám nějaké zkušenosti ze stavby dvou el. pecí včetně regulace 16x1kW a 32x1kW. Jediné co bych řešil u výrobku který je určený pro vlastní potřebu (tedy ne na prodej) je revize elektro. Normy nejsou závazné a vzhledem k tomu, že nám je naše zločinecká vláda v podstatě znepřístupnila, tak je odmítám řešit. Přeju hodně úspěchů při tvorbě a hodně radosti z používání vlastní pece.
Kimseo
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2008, 2:14

QNX píše:Jediné co bych řešil u výrobku který je určený pro vlastní potřebu (tedy ne na prodej) je revize elektro. Normy nejsou závazné a vzhledem k tomu, že nám je naše zločinecká vláda v podstatě znepřístupnila, tak je odmítám řešit.
:-) S tím ptaním to je jasný. Ještě v pravěku jsem měl kabel od netu vedený po plášti domu (paneláku) a když jsem se po roce někde zeptal jestli se to smí, to bylo haloó :-) Tudíž když nebudu tu pec dále prodávat, ale budu jí používat pouze pro vlastní (byť podnikatelské) potřeby, nemusí splňovat například ekologické, požární či jiné bezpečnostní normy? Je někde černé na bílém, že ty normy nejsou závazné? Já mám jenom strach, že když bychom to jednou udělali svépomocí, tak nám do měsíce přijde kontrola a bum, napaří nám třeba pokutu.
Pupak
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2008, 2:25

Hygieniclke normy jsou zavazne v kazdem pripace a technicke taky, hlavne tykajici se oblasti bezpecnosti ptace. Zivnostak te za to muze pekne omastit,ale otazka je,jak by prisli na to,ze tva pec tem normam nevyhovuje,protoze je-li vyrobena svepomoci pro vlastni ucely,nepodleha certifikacnimu rizeni.
Je to proste urcite,ale prijatelne riziko.Nicmene musi se to delat s ohledem na zajisteni realne bezpecnosti a zdrav. nezavadnosti.
Kimseo
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2008, 2:35

Vzhledem k tomu, že jsme dost "pintlich" na všechno, tak myslím, že co se týče bezpečnosti by to vyhovovalo. Další věcí je ale ekologie, já nevím jak to chodí, ale co kdyby nějakýho rapla napadlo (třeba konkurecnce, co já vím) poslat k nám šťáru z ekologie. Přeci jen se tam manipuluje s barvou a výpal barvy s sebou nese i určité byť ne velké splodiny. A co teprve kdyby jsme to vytápěli plynem, to už by byla lahůdka pro nějakou kontrolu. Z vlastní zkušenosti však vím o provozech kde to legislativně vyřešené nemají a pálí o 106. Ale pokud je možnost a finančně to uneseme, tak chceme mít čistý štít.
QNX
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2008, 2:47

Asi tak. Když pec pro vlastní účely, tak jediné co bych se snažil zajistit, je bezpečnost. Když se totiž někomu něco stane, tak je průšvih. Zdravotní nezávadnost nemůžu posoudit, neznám bezpečnostní listy používaných materiálů, ale vzhledem k tomu, že to neobsahuje rozpouštědla a ten prášek se pouze spéká .... asi to nebude nijak zvlášť nebezpečné. Pec bude stejně dobře uzavřená a zaizolovaná, tak bych tam dal jenom ventilátor a před otevřením pec vyvětral , k ohrožení pracovního prostoru by tedy při správné konstrukci dojít nemělo. Já bych se toho nebál, pár týdnů práce a pec bude postavená za zlomek pořizovací ceny. Pece nejsou na konstrukci zase tak složitá zařízení ..... někde něco okoukni a výsledek může být ještě lepší než předloha :-) Pokud chceš opravdu řešit všechny legislativní otázky, tak napiš dotazy na dotčené úřady .... když pak přijdou na kontrolu, tak už budou mírnější, když jim ukážeš, že všechny jejich požadavky máš splněné.
Kimseo
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2008, 3:07

Naše představa je pec o rozměrech zhruba 1500x1800x2500 (š,v,h). Můj kolega má vzhledem ke zkušenostem s používaním podobné pece představu o technickém řešení. Přesto bych byl rád, kdyby se tu objevil někdo s podrobnějším popisem pece, principy ohřevu vzduchu a teplotního oběhu uvnitř pece. Pochopitelně je totiž ideální proudění vzduchu a rovnoměrné vytápění velmi důležité pro kvalitu výpalu barvy. Kolega má sice jasnou představu, ale to mají někdy mí zákazníci o grafice www, log apod. také a jak je pane musím usměrňovat v představách :-)
QNX
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2008, 4:15

Rád bych poradil, ale moje zkušenosti jsou načerpané při stavbě pecí pro ohřev deskových materiálů. Požadavky na pece pro vypalování práškových barev neznám.... napiš jaké jsou konkrétní požadavky a jakou máte představu. Zatím není od čeho se odrazit.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2008, 6:09

Muzu nafotit a popsat jak to funguje.Pokud je jeste zajem.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Kimseo
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2008, 7:24

ITS Brno na svých stránkách má zajímavý nákres, který tak nějak odpovídá mojí původní představě:

Obrázek

Rovněž mě zaujalo opláštění:
Obrázek

Záměr mého kolegy (ale přesně to od něj podané nemám) byl distribuovat vzduch v mezistěně dvojitého pláště. Aby jakoby hřály i stěny. Mě se takové řešení zdá ztrátové (předávat tepelnou energii do opláštění. Navíc by se hodně ohřívaly i vnější stěny a celé by se to muselo dobře zaizolovat.

To co je na prvním obrázku mi přijde rozumné. Vzduch se úzkým průduchem po obou vnitřních stranách distribuuje k přízemním výdechům. Pochopitelně tam asi ještě nějak musí být řešeno rovnoměrné proudění až k výdechům na začátku a na konci pece. Patrně také to svislé vedení bude asi nějak tepelně izolované, aby v těchto místech nebyla teplota rapidně vyšší.

Na druhém obrázku je průřez izolací, ten mě velmi zaujal a shledávám, že samotné těleso pece by se dalo pěkně navrhnout a postavit jako skládačka z části i z "prefabrikovaných" dílů. Myslím tím například ty T profily, kazety a izolační materiál. Hledal jsem již na netu i nějaké firmy, které by třeba takové kazety prodávaly. Tyto kazety totiž tvoří ony vnější výplně stěn, jsou zasazené do rámu, drží izolační vrstvu.
Kimseo
Kontaktovat uživatele:

3. 1. 2008, 7:27

Radek-B píše:Muzu nafotit a popsat jak to funguje.Pokud je jeste zajem.
RADEK
To by bylo skvělé, budeme jen rádi. Jistě to zaujme i další čtenáře.
Kimseo
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2008, 9:32

Tak nějak to tu utichlo, škoda. Patrně v pondělí se jedeme podívat na jednu "samo-domo" pec a zároveň jsme už získali několik cenových nabídek na plynové hořáky. Hořáky se dodávají buď na propan-butan (LPG), nebo na zemní plyn. Vzhledem k našim možnostem volíme hořák na propan-butan s potenciálem přechodu na zemní plyn. Přeštelování hořáku v případě přechodu není zase tak drahé což je dobře.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“