elektro vřeteno BT40 13 kW s ATC

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
.xxx.

21. 3. 2011, 12:52

... ( respektive si stale ocividne myslis ze jsi je dodal relevantni informace - tak ti rikam, ze nedodal ani nahodou a o tom to je )
' no nic pujdu se venovat necemu uzitecnejsimu
packa

21. 3. 2011, 1:01

já zas mám pocit že co věděl řekl respektive napsal a kdo je schopen z toho něco poznat a nebo poradit at poradí a ostatní se ktomu nemusí vyjadřovat.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2011, 1:08

To RaS: kazdy se snazil podle sveho nazoru poradit. Ja jsem tu spoustu kecalu neposterhl. Sdilime tu spolecny prostor a kazdy ma pravo na nazor.
Je to jeho svobodny nazor a ma pravo ho projevit, i kdyz neni ten spravny. Skoda jen, ze jsi lidem, hobikum, co venovali cas tvemu problemu nerekl: dik
Je krasny den, 1.jarni, tak vse dobré vsem :) .
Ale k veci: Jednoznacna odpoved dle meho- s polovicnim menicem nepojede, si myslim.
Ale najdou se takovi :D ,co nevi, ze to nejde (a ono pojede) a ja budu za blbce :( (rad a s pokorou, priznam omyl).
Porad se mame co ucit a zkoumat, proto to delame!
RaS

21. 3. 2011, 1:23

ano je to forum každý dává svůj názor ať je či není správný beru.. problém je pokud jsou názory dva a každý je diametrálně odlišný, jeden že pojede, druhý že nepojede.. pak si člověk stejně musí vybrat.. a proč to nezkusit když vše mám doma a můžu vyzkoušet..měnič kvuli tomu kupovat nebudu... já byl ještě včera v podstatě rozhodnutejten motor zahodit a převinout protože jsem si selským rozumem prostě myslel, že to neukrmím.. tady vzniklo několik názorů a pochybností, že by to mohlo takto tedy zkusím.. až zjistím co stojí převinutí a zjistím že koupit nějaký 4kw vřetenový asynchroňák vyjde levněji tak pravděpodobně změním názor zase.. názor se vyvíjí podle momentálních okolních podmínek.. taky se mě někdo nabízel, že to vřeteno koupí,na velikej stroj kde takové vřeteno potřebuje a dát za něj přes 100000 se mu nechce, tak to zkouší jestli bych ho nepustil.. to je třeba taky jedna z možností jak to dopadne..
k těm kecalům to nebylo myšleno konkrétně v tomhle vlákně, ale obecně ve foru. . ja si myslím že je lepší se radši hloupě zeptat než dělat borce a pak třeba odpálit měnič.. o tom je forum diskutovat.. takže děkuji všem za názor, času je dost na vřeteno taky jednou dojde..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2011, 1:44

RaSi: v pohode, ja se snazim vzdy hovorit ve faktech a cislech, polemicky "kecy" taky nesnasim. Uz jsem tu pred casem taky "vylitnul" a pak mi to
bylo lito, respektive, ze jsem radsi nedrzel hu.u. Dik za dik, za kluky! Ja jsem starej, a ucim se rikat sve nazory a nestydet se za ne.
Hele zkus to, tomu menici neublizis, ma spoustu ochran a vecne bude "prudit". Nam se to na TECO menici nepovedlo osalit. Jen tak pro info,
zmer odpor civky, u nas to bylo v radu ohmu. Previnuti cca za 10t. by asi slo, vykuchani na remen/spojku je ta posledni moznost, proc ne. To vreteno,
co jsem citoval, bylo v nakupce kolem 50ti t. bez dopravy (china). Takze kdyby toho tvyho draka nekdo takhle vzal, je to altenativa a info predam.
zdravim :D .
RaS

21. 3. 2011, 1:57

Mirek-Gravos píše:RaSi: v pohode, ja se snazim vzdy hovorit ve faktech a cislech, polemicky "kecy" taky nesnasim. Uz jsem tu pred casem taky "vylitnul" a pak mi to
bylo lito, respektive, ze jsem radsi nedrzel hu.u. Dik za dik, za kluky! Ja jsem starej, a ucim se rikat sve nazory a nestydet se za ne.
Hele zkus to, tomu menici neublizis, ma spoustu ochran a vecne bude "prudit". Nam se to na TECO menici nepovedlo osalit. Jen tak pro info,
zmer odpor civky, u nas to bylo v radu ohmu. Previnuti cca za 10t. by asi slo, vykuchani na remen/spojku je ta posledni moznost, proc ne. To vreteno,
co jsem citoval, bylo v nakupce kolem 50ti t. bez dopravy (china). Takze kdyby toho tvyho draka nekdo takhle vzal, je to altenativa a info predam.
zdravim :D .
tak sem hoď odkaz toho čínského vřetena třeba by to zajímalo víc lidí.. frézy stavíme s kolegou 2 takže jsou potřeba vřetena 2, kolega neřeší příkon já jo.. takže by se dalo poslat jemu..
mimochodem jaký s tím vřetenem jsou zkušenosti?
já si stejně v koutu duše pořád myslím že je lepší vyřešit převodovku a mít malej motor (3-4kw)třeba 3:1 a 1:1 .. problém že převodovky na takhle malé vřetena nejsou.. a dělat něco svého no nevím.. řeší se to planetovou převodovkou kdy se spíná buď přes planetová kola třeba 3:1 a nebo na přímo celkem elegantní, malé přímo na hřídeli spíná to jeden pneuventil jenže v malém to nikde není.. resp v malém na modelářské motorky to je. .ale ve středním provedení na momenty kolem 100Nm to není..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
.xxx.

21. 3. 2011, 1:59

ps. jen bych jeste dodal, ze lenze neni pro takoveto pokusy priliz vhodny menic ... myslim to vzhledem k jeho naprosto nestandartnimu zpusobu nastaveni - doporucuji si na to prizvat nekoho, kdo ma s lenze menicema zkusennosti - jinak u toho stravis hromadu casu ( jako ja ) nez pohopis co tim "chctel autor" rici - u me to bylo docela o nervy

ps. dle meho nazoru je vzdy lepsi, kdyz je pohon oddeleny od samotneho vretene - zejmena s ohledem na tepelnou stabilitu, tim i zivotnost (miru opotrbeni) lozisek ...
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2011, 2:10

Ten odkaz si jeste rozmyslim (obch.tajemstvi). Ale protoze s tim nechci obchodovat, proc ne. Ale...nekdo koupi a pak rekne...
Vreteno je u kamosa na morave, info z provozu zjistim. Jak ale muzeme na hoby cnc resit ATC/BT30? MY JSME NEJSPIS PROFI CNC :lol:
A kluci co stavi jsou "profici". Dost z nich se se mnou kamaradi a ja si jich moc vazim.
Vazim si i "drevacka" protoze je delanej s usilim a laskou a pri trose citu muze dobre fungovat.
Tohle uz vypada jako kampan na "reditele" fora :lol: Robo, promin, nebudu, jen jsem chtel, aby tu zavladla dobra nalada...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2011, 2:19

jak to vreteno vlastne vubec vypada?
ja mel nedavno u sebe novy vretenovy asynchronak 5kW 6000ot. a veru bych ho sam neunesl, paletak se hodil hadam ze melo tak kolem 100kg
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

21. 3. 2011, 2:37

no jenže ten tvuj asynchronak byl chlazenej vzduchem tohle je chlazeny vodou takže ten výkon se uchladí snadněji a je to tedy o poznání menší..
jinak už jsem psal je to ocelová broušená trubka průměru asi 170mm délky cca 400mm nahoře akorád vstup a výstup vody a vzduchu pro ATC.. váží to tak 40-50kg dá se to celkem "v pohodě" nosit
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2011, 2:53

to je pekne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lubos
Sponzor fora

21. 3. 2011, 5:55

Já bych řekl že to pojede, spíš bude záležet na nastavení měniče. Osobně jsem se setkal s tím že parametry měničů jsou k další debatě. Měl jsem měnič na které byla hodnota 3 KW a jednoduše 3Kw nevydržel ani hodinu v kuse. Často se volí 1,5 násobek výkonu co má být na vřetenu protože zkrátka výrobci lžou. Problém s použitím 13Kw vřetene s 7Kw měničem bych viděl v tom že při zatěžování motoru měnič nezvládne ukočírovat proud. Pokud je motor hodně zatěžován v nízkých otáčkách dochází k velkým mezifázovým proudům které jsou až 3x větší než vstupní proudy. Měření proudu je většinou na fázích a tak si měnič myslí že musí proud omezit.

popis k obr
Červený – napětí Aku
Ţlutý – jedna fáze
Modrý – proud z baterie
Zelený – proud fáze na 1/3 (trojnásobek)
Střední proud z baterie je zhruba 270A, proud z baterie ve srovnávané špičce je cca 370A, totéţ ve fázi (tedy to co teče mezi
motorem a regulátorem) je 760A. Je to tedy při této konkrétní PWM a zatíţení motoru zhruba 2-násobek.
To se ovšem mění s konkrétní PWM a zatíţením motoru.
Přílohy
Bez názvu.bmp
(2.33 MiB) Staženo 338 x
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Mac

30. 3. 2011, 4:54

Zdravím,
já jsem ten Mirkům kamoš z moravy :-) co má to 3,2kW vřeteno. Slíbil jsem mu, že vám o něm napíši víc. Jedná se o 3,2kW, 18000 ot. a co je důležité, že valí na 220V, 300Hz a bere 11,6A. Proto jsem musel pořídil 7,5kW měnič aby si s tím poradil. Musím sice ještě na měniči vyladit U/f křivku, ale jinak vřeteno jede opravdu hezky. Má to pneumatiku na výměnu nástroje, ofuk kužele při výměně, profuk labirintu při chodu a vodní okruh na chlazení. Na měniči jsem doladil blokování výměny nástroje za chodu, propojil jsem ovládání měniče přes řídící jednotku stroje a MPG, přidal chladící okruh s nucenou cirkulací čerpadlem přes chladič. Pro ATC je pak na vřeteni snímač uputého nátroje. Ještě nedokončený je termostat pro řízení ventilátoru na chladiči, senzor chladící kapaliny a signalizace stavu (množství kapaliny a teplota). Ale už i teď to šlape velmi dobře.

V příloze je fotka vřetene, tak jak ji mám na stroji. Cnc frézka, ač ne úplně dokončená, je už v provozu, takže se budu snažit pořidit pár fotek a přidat je na fórum vezi ty vaše.
Přílohy
Vřeteno 3,2kW.jpg
cnc frézka.jpg
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 3. 2011, 5:21

Ahoj Stepane, vitej mezi nami "hobiky"! Ze ti to ale trvalo se pochlubit :lol:.
Mas tam dvere jak ridic v metru :D , parada.
Dik za fotku vretene, ja ji nenasel...
Akorat se bojim, ze tu kluci zacnou nalehat, abys nam tu "krasku" svliknul (bude na co koukat, ta koncepce je uzasna).
Tak to pak muzes rozvest v "nase masinky", aby to tu zustalo k vretenum.
Zravim z prahy. M.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“