Frezy
Ano, o tom se ví, ale zatím jsem nenašel někde relevantní řezné podmínky pro mikronářadí z HSCo nebo HSS nebo prostě z rychlořezné oceli.RaS píše:hlavně záleží co máš za frézu..
1,5mm HSS-Co8 udává katalog třeba 0,002mm zub a řeznou rychlost v oceli třeba 20-70 podle typu povlaku
1,5mm tvrdokov udává třeba 0,005 nebo třeba taky 0,01 podle typu.. řeznou rychost třeba 70-120 až taky třeba 0,01 a 250 nějaké HPC frézy v oceli..
prostě celkem velkej rozptyl
Údaje pro frézy s průměry 10 a víc mm v průměru nejsou v tomhle případě relevantní. Pokud někde něco máš, tak to sem hoď ať je čeho se chytnout.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já bych vycházel z toho, že levné frézy z e-bay nebudou aktuální technologická špička. Pak se dají použít řezné hodnoty pro "univerzální frézu" od vcelku libovolného výrobce. Například pro tu trojku by mohlo platit 0.01 mm na otáčku a zub (předpokládám, že jde o tvrdokovovou 2 nebo 3-zubou frézu "drážkovačku") a 200 m/min pro běžnou hliníkovou slitinu. Maximální záběr do hloubky bych volil 1 D neboli 3 mm. Číselně to vychází na 20,000 ot/min a posuv 400 mm/min (pro dvouzubou). Jsou tam ještě omezení: když nebude chlazení, budou se tam asi lepit špony, brzy zaplní prostor mezi zuby a následuje křupnutí. Tady by chtělo něčím chladit a mazat, minimálně to pokapat lihem, zvlášť pro tu 5083 to bude nutné. Pokud vřeteno vibruje a hází, bude to jako frézování jednobřitou frézou (když je třeba posuv na zub 0.01 mm a vřeteno hází 0.01 mm...), takže to zohlednit ve výpočtu.
Aleš Procháska
Vibrace frézky, špatné upnutí nástroje, špatné ložiska ve vřeteni a podobné stavy ve výpočtu nejde rozumně zohlednit.
Pokud to někdo umí, tak ať se předvede, já to nezvládám.
Fréza, která bude ve vřeteni házet, případně po najetí do materiálu nebo ihned při prvním dotyku a začne se kvedlat jako vařečka v hrnci, je podle mě odsouzena k zániku při jakýchkoli řezných podmínkách a jakýchkoli "optimalizací" výpočtu.
Fréza, která bude ve vřeteni házet, případně po najetí do materiálu nebo ihned při prvním dotyku a začne se kvedlat jako vařečka v hrnci, je podle mě odsouzena k zániku při jakýchkoli řezných podmínkách a jakýchkoli "optimalizací" výpočtu.
to se podle mě projeví právě tou hromadou zlomených fréz.. pokud někdo dělá s 1mm frézama a vřeteno mu bude 5stovek házet tak ta fréza pujde do hajzlu v podstatě okamžitě..v pevnějším materiálu, někde v plastu se to asi podá u větší frézy někdo nafrézuje kybl špon a někdo s takovým vřetenem třeba jen kyblíček.. já mám pomalé vřeteno a ještě šmejdsidonie píše:Vibrace frézky, špatné upnutí nástroje, špatné ložiska ve vřeteni a podobné stavy ve výpočtu nejde rozumně zohlednit.

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
[quote="sidonie"]Vibrace frézky, špatné upnutí nástroje, špatné ložiska ve vřeteni a podobné stavy ve výpočtu nejde rozumně zohlednit.
Pokud to někdo umí, tak ať se předvede, já to nezvládám.[quote]
To je jednoduché, hluboce se zamyslím a vypadne ze mě číslo
Pokud to někdo umí, tak ať se předvede, já to nezvládám.[quote]

Aleš Procháska
Tak to potom moje reakce by byla, že mi omylem upadla ruka na tvoji čelist.prochaska píše:sidonie píše:Vibrace frézky, špatné upnutí nástroje, špatné ložiska ve vřeteni a podobné stavy ve výpočtu nejde rozumně zohlednit.
Když něco tvrdím, tak bych to měl mít něčím ověřitelným doloženo, v tomto případě se můžeš zamýšlet jak dlouho budeš chtít nebo koukat do křišťálové koule a výsledek bude vždy naprosto stejný.
Jako pokus o zoufalou činnost bych to bral.prochaska píše:Ale no takVýznamově je to shodné s doporučením "o něco snížit posuv" a na tom nevidím nic špatného

da se nekde najit kolik bude hazet ten atas?sidonie píše:Jako pokus o zoufalou činnost bych to bral.prochaska píše:Ale no takVýznamově je to shodné s doporučením "o něco snížit posuv" a na tom nevidím nic špatného
Když to napíšeš takhle, tak to jde. Stejně tohle ale musí "soudně" posoudit majitel vaklavého vřetena, které se možná hodí na ruční modelářskou činnost kde "třes" rukou podobné házivosti vyrovná
, ale na strojní frézování se prostě nehodí. Prostě to chce alespoň minimálně Kresse a nebo nějakou větší horní frézku, to je na frézování alespoň trochu připravený. Vysokofregvenční vřeteno s měničem si málo kdo může dovolit, snad se nějak podaří ukout za rozumné peníze vřeteno od ATASe.
k te prime brusce: mi je to jasne, za malo penez malo ci dokonce zadna muzika.
Tak to není až zas tak strašný, to by se ti mělo vysokými otáčkami a delším zatížením "trochu" srovnat. Při nájezdu "do řezu" zpomal posuv, aby se mohly trochu ustálit otáčky vřetene a pak pomalu zrychlovat posuv až na požadovaný pracovní. I když budeš mít vřeteno s elektronikou na "dorovnávání" otáček, tak potřebuje určitý čas než se to porovná.oscar píše:tak "vreteno" hazi, nameril jsem tam dve stovky. tim asi zacnu
dost lidi, co ti radi ma asi pravdepodobne uz vreteno a ne primou brusku typu kress.
takze s kressem .... 1mm freza, plny zaber 0,2mm hloubka 150mm/min
s teknomotorem .....1mm freza, plny zaber 0,2mm hloubka 150mm/min
tady jsem pruser nemel...ale
kress....3mm freza, plny zaber, hloubka 0,5... rychlost 370mm/min (jasne slysitelne problemy pri zapichu do materialu)
teknomotor 3mm freza, plny zaber, hloubka 0,5 rychlost 1800mm/min (na hranici rychleho vyrovnani otacek)
s 6 kou ani nemusim pokracovat, prostoze je jasne, ze tam zacina mit problemy i 0,7kW teknomotor (kressik se vzdy skoro zastavil)
otacky kress kolem 20tis......tekno kolem 12 tis (pro uplnost) .....a material 5083 nebo lepe 7075 7078
veskere vypocty vychazeji daleko lepe, ale na idealni podminky vychytat na sve masine si to kazdy asi musi sam (osobne nelamu zadnou frezu pokud se mi do masiny nedostane nejake AL blato, mam dostatecne rezervy atd atd)
osobne kdybych mohl neco udelat lepe tak bych koupil vykonnejsi teknomotor (ten vykon je opravdu znat)
je to z praxe a jak rikam, spousta lidi se mnou nebude souhlasit, kazdopadne jsem ulomil dost frez na to abych veril vlastnimu nastaveni
----------------------------------
a na hlinik kupuju uz cinsky sracky zde http://www.ctctools.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
PS: omluvte pripadne chyby...mam toho dnes pokrk
takze s kressem .... 1mm freza, plny zaber 0,2mm hloubka 150mm/min
s teknomotorem .....1mm freza, plny zaber 0,2mm hloubka 150mm/min
tady jsem pruser nemel...ale
kress....3mm freza, plny zaber, hloubka 0,5... rychlost 370mm/min (jasne slysitelne problemy pri zapichu do materialu)
teknomotor 3mm freza, plny zaber, hloubka 0,5 rychlost 1800mm/min (na hranici rychleho vyrovnani otacek)
s 6 kou ani nemusim pokracovat, prostoze je jasne, ze tam zacina mit problemy i 0,7kW teknomotor (kressik se vzdy skoro zastavil)
otacky kress kolem 20tis......tekno kolem 12 tis (pro uplnost) .....a material 5083 nebo lepe 7075 7078
veskere vypocty vychazeji daleko lepe, ale na idealni podminky vychytat na sve masine si to kazdy asi musi sam (osobne nelamu zadnou frezu pokud se mi do masiny nedostane nejake AL blato, mam dostatecne rezervy atd atd)
osobne kdybych mohl neco udelat lepe tak bych koupil vykonnejsi teknomotor (ten vykon je opravdu znat)
je to z praxe a jak rikam, spousta lidi se mnou nebude souhlasit, kazdopadne jsem ulomil dost frez na to abych veril vlastnimu nastaveni
----------------------------------
a na hlinik kupuju uz cinsky sracky zde http://www.ctctools.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
PS: omluvte pripadne chyby...mam toho dnes pokrk

Prichy