viki píše:Přílohy jsem nechtěl vkládat, ať tu nezabírají místo, kdyby nikdo neměl zájem.
ani nevím jaké použiji vřeteno. Uspořádání bude takové, že dole bude jezdit stůl v ose X, a na příčníku po ose Y osa Z.
S rozpočtem na elektroniku jsem počítal tak 10 000,- (kontrolér GVE66, krokové motory + zbytek).
Na osu X a Y se mi podařilo sehnat ty servomotory s enkodéry a servopacky tak mě napadlo použít to. Na osu Z mám serva taky ale jedno je bez enkodéru a druhé je slabé na frézku. Jsem z Opavy.
Myslím, podle toho co píšeš máš dost věcí na motorizaci s minimálními dalšími náklady. Jen ty motory (jak jsem se snažil z tvé dokumentace) se mi zdají dost předimenzované - ale nepředbíhejme. Pokud máš(dáš) serva - považuje se to za vyšší level než KM - zkusil bych jejich aplikaci. S celou věcí jsem ochoten pomoci.
Jen stručně co potřebuješ (mechaniku vynechávám)
pro každou osu:
1, Odpovídající motor
s enkodérem stačí 200imp/ot. nebo více podle plánovaného převodového poměru přenosu síly na motor.
U motoru co máš a nemá enkodér, by možná šel předělat ten z toho slabšího na ten silnější).
2, 1až 2 koncové snímače - doporučují se indukční - mechanické jsou podstatně levnější, ale méně spolehlivé (citlivé na prach) a toho je na fréze hafo.
3, (servo)Driver motoru který na vstupu bere impulsy STEP(krok - (nejen u krokových motorů)) a DIR(směr - otáčení) a jiné (enable) a na výstupu má
připojený motor (kartáče- uhlíky). Do driveru vstupuje současně i signál z enkodéru, který udává polohu hřídele motoru = zpětná vazba, kterou
levné řešení s krokovými motory normálně nemají, ale mohou mít. Úkolem driveru je nastavit hřídel motoru tak, aby nebyl rozdíl mezi vstupním
signálem a signálem enkodéru. Sem připojený koncový snímač motor zastaví při najeti na něj a dá signál nadřízenému obvodu.
Další je už společné.
1 ks vhodné interface nebo HW interpolátor pro propojení s počítačem. Tato jednotka obvykle propojuje výstup počítače s jednotlivými drivery(jedno zda servo nebo K.M. a dává zmíněné signály STEP/DIR pro všechny zapojené osy. Přijímá případné stop signály a předává je dál. Obvykle bývá vybavena jedním až dvěma relé pro spouštění vřetene ap. (odsávání, chladící voda). Případně 1ks ručního ovladače - ale ten není podmínkou i když je moc fajn.
1 ks vhodného zdroje napětí promotory - ten se navrhuje podle motorů a elektroniky (napětí, proud) a odvozený zdroj obvykle 12V/1A pro elektroniku. Lepší je však samostatný z důvodů rušení.
A proto, že ti spousta peněz zbyla, kup vřeteno od Kresse(800W myslím stačí) a máš obrázek hotový.
Pokud budeš potřebovat víc - klidně se na mě obrať - třeba SZ mohu ti pomoci.