Ano ano, přesně jak popisuješ je to řešený. O dřevě ve futrech jsem psal taky já. Mám je u té samé frézkyDaliborka píše:Re:Zbýňa: věci jako mazání broděním ocelového kroužku
Tak to jsem před mnoha lety dostal motor ke šroťáku a majitel říkal kam se leje olej. Tak jsem to prozkoumal a byl tam na hřídeli pověšenej kroužek který se po ní točil. Spodek kroužku byl potopený v oleji a otáčením kroužku se dostával olej nahoru a roztékal se do bronzových futer.
Těhle fint bylo mnoho a kde jsou ty časy ! To je to samý jako někdo psal výše o dřevěných futrech.
Ještě starší soustruh.
-
martinodipraga
Přečti si tema "Volman oprava spojky"v soustruhy
-
hajek.smrzice
nezjistil si náhodou co je to za soustruh také mam stejný znak na dvířkách
Re: Hajek.
Jo chlapče, marně chodím a marně hledám, ale značku potřebuji hlavně pro originál tabulky na winty. Tipuji nějakou sousední zemi, Němce nebo Rakušáky. Taky jde o to jak ten znak čteš, taky jako TH? Ale řeknu ti, to nestavěli žádní blbci. Jednoduchý ale zároveň složitý.
Jo chlapče, marně chodím a marně hledám, ale značku potřebuji hlavně pro originál tabulky na winty. Tipuji nějakou sousední zemi, Němce nebo Rakušáky. Taky jde o to jak ten znak čteš, taky jako TH? Ale řeknu ti, to nestavěli žádní blbci. Jednoduchý ale zároveň složitý.
-
hajek.smrzice
jojo já už ho hledám dlouho a nic. Našel jsem hodně podobné ale všechno jiná firma
zdravím Vás mládenci, líbí se mi tyhle stránky moc...našel jsem na šrotišti téměř stejný soustruh jako máš ty zbyňo a zkouším ho dát trochu do pucu
je to fuška ale zatím to jde
něco schází ale nemůžu se dopídit co je to za typnebo výrobce
potřeboval bych poradit:nevím jak funguje posuv odvozený z vřetena -nechápu funkci té převodovky na vřetenu
možná něco schází..nevěděl bys o tom něco?ros99
černá hora
Ros99.
Tak makej a renovuj.
Moje převodovka na vřetenu dělá to že pohonná síla obchází přímý pohon z motoru na vřeteno a zpomaluje otáčky asi na polovinu.
Závidím to tvůj nález, najít soustruh se hned tak někomu epovede. Pošli trochu fotek.
Dalibor.
Tak makej a renovuj.
Moje převodovka na vřetenu dělá to že pohonná síla obchází přímý pohon z motoru na vřeteno a zpomaluje otáčky asi na polovinu.
Závidím to tvůj nález, najít soustruh se hned tak někomu epovede. Pošli trochu fotek.
Dalibor.
Zdarec? jak píše Daliborka pošli pár fotek a budeme moudřejší.ros99 píše:zdravím Vás mládenci, líbí se mi tyhle stránky moc...našel jsem na šrotišti téměř stejný soustruh jako máš ty zbyňo a zkouším ho dát trochu do pucuje to fuška ale zatím to jde
něco schází ale nemůžu se dopídit co je to za typnebo výrobce
potřeboval bych poradit:nevím jak funguje posuv odvozený z vřetena -nechápu funkci té převodovky na vřetenu
možná něco schází..nevěděl bys o tom něco?ros99
Mor ho! Ukecám holku aby mi to nafotila a dám to sem.Je mně jasný že ten převod snižuje otáčky tak aby při náhonu na záv.tyč umožnil posuv...
asi sem nezachránil všechno /už visel na magnetu chudáček....
/ale podstatný asi mám
je docela neuvěřitelný co se tam dá zachránit...nedávno jsem odnesl za pár korun kýbl kalibrů a všechny perfektní
minulej týden jsem tam potkal filosofa co říkal:"stará drancuje Tesco a já tu regeneruju unavenej zrak..."!
koupil jsem nějakou hmotu na opravu kovů a zkusím to nacpat do vodicí matice a opravit nebo utěsnit závit
du fotit.. 
černá hora
RE.ros99
Chlapče. prozraď kam chodíš do té zběrny ?? A kolik stojí vstupenka ?? Trochu ti závidím, mám taky pár známostí, ale materiál se tam dost rychle otáčí a chtělo by to hodně předplatit a nebo tam chodit děnně.
Syn vloni koupil ve zběrně celý balík karisítě a jen odjel jel tak ho, ten balík, hledal stavbyvedoucí s policajtama.
Chlapče. prozraď kam chodíš do té zběrny ?? A kolik stojí vstupenka ?? Trochu ti závidím, mám taky pár známostí, ale materiál se tam dost rychle otáčí a chtělo by to hodně předplatit a nebo tam chodit děnně.
Syn vloni koupil ve zběrně celý balík karisítě a jen odjel jel tak ho, ten balík, hledal stavbyvedoucí s policajtama.
Su z černé hory a bonanza je v Letovicich
stálo mě to litr slivovice..
výsledek stojí za to
ale máš pravdu,ty policajty tam občas vidím..
někdy to ale doopravdy nechápu-kdo může vyvezt půlmetrový štos dural.plechů tl.3mm /1000/1000??
vydal jsem tam klukům interní pokyn:co vypadá že je na nějaké obrábění přesunout na odstavnou plochu a hlídat dokud nepřijdu..
někdo se tu zmiňoval že bysme mohli založit partu starých obráběcích strojů..
moc by se mi to líbilo 
černá hora
RE: ros99
Jak se dostávají do zběren nové věci?
Tak to je jednoduché. Představ si že v podniku nebo ve skladu leží bedna, nikdo neví co v ní je a nikdo ji nebuje postrádat -- a už jede. Viděl jsem tam NOVÉ, ještě original zabalené, nejaké speciál hliníkové lešení. Mohl jsem ho za babku koupit, ale ten speciál nebyl pro běžné použití, byl to kříženec mezi výtahem a jeřábem.
Nebo na stavbě. Pomalu se končí, uklízí se na předání, stavbyvedoucí někde lítá a támhle leží balík armatury co jaksi zbyla. Tak mrknu na Ferdu od jeřábu a Tondu s Tatrou a za 20 minut je vyděláno.
Byla by to zajímavá živnost, vykupovat zběrny a prodat to za třeba jen polovinu nové ceny. Vím i o případech kdy nový majitel firmy potřeboval vyklidit sklady pro sebe, tak to všechno "šlo". Nebo bazarník ve vedlejší vesnici. Občas z podobných zdrojů koupí bedny na váhu a až doma zjistí co v tom je.
Nebo můj případ, už promlčený, je to skoro 35 let. Ve speciálním skladě za provozovnou zvaným "Kopřivnice" jsem našel sud, plný a zapečetěný. Byl tam nejspíše ještě od stavby. Tak mi to nedalo a prozkoumal jsem to. Bylo to 200 litrů penetráku. Vyvézt rezavý sud nebyl problém, a všichni co v příbuzenstvu stavěli si přišli odtočit.
Zase ale z druhé strany, snaž se toto jednání pochopit. Prodával jsem pár věcí na inzeráty a výsledek? Stálo to víc času a starostí že ta cena ani nestála za to.
Jó, jak říkal tatíček Klaus. Prachy se musí točit, nevadí že jsou "umazané".
Jak se dostávají do zběren nové věci?
Tak to je jednoduché. Představ si že v podniku nebo ve skladu leží bedna, nikdo neví co v ní je a nikdo ji nebuje postrádat -- a už jede. Viděl jsem tam NOVÉ, ještě original zabalené, nejaké speciál hliníkové lešení. Mohl jsem ho za babku koupit, ale ten speciál nebyl pro běžné použití, byl to kříženec mezi výtahem a jeřábem.
Nebo na stavbě. Pomalu se končí, uklízí se na předání, stavbyvedoucí někde lítá a támhle leží balík armatury co jaksi zbyla. Tak mrknu na Ferdu od jeřábu a Tondu s Tatrou a za 20 minut je vyděláno.
Byla by to zajímavá živnost, vykupovat zběrny a prodat to za třeba jen polovinu nové ceny. Vím i o případech kdy nový majitel firmy potřeboval vyklidit sklady pro sebe, tak to všechno "šlo". Nebo bazarník ve vedlejší vesnici. Občas z podobných zdrojů koupí bedny na váhu a až doma zjistí co v tom je.
Nebo můj případ, už promlčený, je to skoro 35 let. Ve speciálním skladě za provozovnou zvaným "Kopřivnice" jsem našel sud, plný a zapečetěný. Byl tam nejspíše ještě od stavby. Tak mi to nedalo a prozkoumal jsem to. Bylo to 200 litrů penetráku. Vyvézt rezavý sud nebyl problém, a všichni co v příbuzenstvu stavěli si přišli odtočit.
Zase ale z druhé strany, snaž se toto jednání pochopit. Prodával jsem pár věcí na inzeráty a výsledek? Stálo to víc času a starostí že ta cena ani nestála za to.
Jó, jak říkal tatíček Klaus. Prachy se musí točit, nevadí že jsou "umazané".
Víš,já jsem dělal celej život ve fabrice/su zámečník,nástrojař...včelí mechanik
/a když vidím co mně dalo práce něco udělat aby to vypadalo a fungovalo..
byl sem rok v irsku na údržbě a když se zadřelo ložisko paleťáku,šel se koupit novej!když jsem to spravil koukali na mně jako na troubu..
lidská práce je drahá
a tak teď chodím a hledám a když vidím něco ve šrotu co si to nezaslouží,vezmu to ,opravím,vypucuju a někomu dám..
a tak teď mám doma dva soustruhy /jeden toč.délka 1300mm,druhej 900mm/ a snažím se je dát do pucu
jenomže je problém s informacema - hledám na netu cokoli o obrábění /hlavně staré stroje a technologické postupy jak co dělali ale moc jsem toho nenašel, i když jsem na ten malej našel výrobce Faircut,Schefield a tam je ledacos k použití, ale chtělo by to dát hlavy dohromady
fascinuje mně,když vidím mechanického slavíka ze 17stol. jak se točí,zpívá a mává křídlama...to je prostě nádhera! 
černá hora