Ja som to podľa tohoto tiež upravoval , ale nejaké citelné zlepšenie nenastalo. Ináč mne chodila tá doska v pohode aj pred úpravou.Ferrit píše:Tak s těmi modrými deskami je problém na celém světě(?!) Tady jsem něco sehnal jak to upravit - k přemýšlení.
Jak jsem výše psal, je problém ve tvaru vstupních impulsů IC.
No a já mám co spravovat. a tady je odkaz na původní pramen:
http://www.cnczone.com/forums/general_e ... inese.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Motor osy netočí - drnčí
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
Po tom, co tu bylo dříve a dnes napsáno bude asi celý problém v nestandardní citlivosti IC TB6560 na vstupní impulsy.
To by se asi v sériích stávat nemělo. Pak jedna deska jde a jedna nejde. Výrobce "červených" má asi k dispozici
originální chipy (lepší) a ten druhý ne.
Případně a možní i současně za tím může být, zatím neřešený, problém s rušením - přeslechy známé z audiotechniky.
kdy u modré desky je toho nějak více - uvidíme.
To by se asi v sériích stávat nemělo. Pak jedna deska jde a jedna nejde. Výrobce "červených" má asi k dispozici
originální chipy (lepší) a ten druhý ne.
Případně a možní i současně za tím může být, zatím neřešený, problém s rušením - přeslechy známé z audiotechniky.
kdy u modré desky je toho nějak více - uvidíme.
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
u těchto desek pozor na zapojení , je jich více variant a i svitche na nastavení proudu , mikrokroku a buferu jsou jinak , a piny ny portu taky , k jedné desce dostal na cd dvě různé verze manualu a neseděla ani jedna. docela jsem se u toho natrápil když jsem to kamarádoj oživoval
Tak se nenech doprošovat sem s poznatky - na co to forum je.packa píše:u těchto desek pozor na zapojení , je jich více variant a i svitche na nastavení proudu , mikrokroku a buferu jsou jinak , a piny ny portu taky , k jedné desce dostal na cd dvě různé verze manualu a neseděla ani jedna. docela jsem se u toho natrápil když jsem to kamarádoj oživoval

měl jsem desku pro čtyři osy a tam jsou piny :
step dir
X 1 7
Y 8 3
Z 5 4
A bohužel z hlavy nevím opisoval jsem to z konfigu machu pro tu jeho navíječku.
Emable všechny pin 14
Zítra nato mrknu v práci tam jsem to dával dohromady. a svitche byly prohozeny krajní funkce , ten co měl být na nastavení proudu byl veskutečnosti ikrokrok a opačně.
step dir
X 1 7
Y 8 3
Z 5 4
Emable všechny pin 14
Zítra nato mrknu v práci tam jsem to dával dohromady. a svitche byly prohozeny krajní funkce , ten co měl být na nastavení proudu byl veskutečnosti ikrokrok a opačně.
Jasně dvakrát koukat jednou myslet a to celé 3x před tím než něco uděláš a - zapisovat.packa píše:měl jsem desku pro čtyři osy a tam jsou piny :
step dir
X 1 7
Y 8 3
Z 5 4
Emable všechny pin 14
Tak už dneska jsem se dostal k testu na jiném PC a výsledek stejný. I když přehodím motor nebo přenastavím piny (prohodím X a Y), prostě ta X větev desky je divná... Hrál jsem si tuningem a motor na X se povedlo rozběhat na ruční řízení z Machu, ale stejně se chová podivně. Záhadně mění směr - mapř. kurzor doleva - motor točí doleva, kurzor doprava - motor točí doleva, kurzor znovu doprava a motor točí doprava. Točí se jen při vyšším velocity a zrychlení, při snížení/změně rychlosti, např. v demo g-kódu, se sekne a jen si "povrkává" -trochu sem, trochu tam a drnčí (nedovedu lépe popsat).... Takže problém je v driveru, ve zpracování vstupních nebo tvorbě výstupních pulsů osy X. Proměřovat nemám čím, laborovat s tím dál nebudu, pan Tůma mi s nevšední ochotou nabídl okamžitou výměnu, takže budu doufat, že další kus už pošlape a budu moci začít provozovat svůj samohyb...
Každopádně díky za všechny reakce, zkusím se tu ještě pochlubit jak dopadnu s dalším kouskem elektroniky..
Každopádně díky za všechny reakce, zkusím se tu ještě pochlubit jak dopadnu s dalším kouskem elektroniky..
tak tady je další pinout modré desky 4axis
- Přílohy
-
- TB6560 deska jeden z manualu.doc
- (104.5 KiB) Staženo 470 x
Podle me neni buzeno jedno vinuti motoru. Overit by to melo jit tak, ze jedno vinuti odpojis. Pokud je to to spatne, tak se motor bude chovat stejne, pokud je to to zdrave, bude motor uplne mrtvy .. Pravdepodobne staci vymenit TB6560 a vse bude ok ...PentueR píše:Tak už dneska jsem se dostal k testu na jiném PC a výsledek stejný. I když přehodím motor nebo přenastavím piny (prohodím X a Y), prostě ta X větev desky je divná... Hrál jsem si tuningem a motor na X se povedlo rozběhat na ruční řízení z Machu, ale stejně se chová podivně. Záhadně mění směr - mapř. kurzor doleva - motor točí doleva, kurzor doprava - motor točí doleva, kurzor znovu doprava a motor točí doprava. Točí se jen při vyšším velocity a zrychlení, při snížení/změně rychlosti, např. v demo g-kódu, se sekne a jen si "povrkává" -trochu sem, trochu tam a drnčí (nedovedu lépe popsat).... Takže problém je v driveru, ve zpracování vstupních nebo tvorbě výstupních pulsů osy X. Proměřovat nemám čím, laborovat s tím dál nebudu, pan Tůma mi s nevšední ochotou nabídl okamžitou výměnu, takže budu doufat, že další kus už pošlape a budu moci začít provozovat svůj samohyb...
ledvinap píše:Podle me neni buzeno jedno vinuti motoru. Overit by to melo jit tak, ze jedno vinuti odpojis. Pokud je to to spatne, tak se motor bude chovat stejne, pokud je to to zdrave, bude motor uplne mrtvy .. Pravdepodobne staci vymenit TB6560 a vse bude ok ...
Odeslal jsem dnes ráno (takže vinutí už neotestuju a stejně bych asi neměnil švába, když mohu vyměnit celou desku), pan Tůma slíbil poslat nový už dnes, jen na základě domluvy a oskenovaného podacího lístku. Tak uvidím...Ferrit píše: Tak už ti došel nový kus? Mně zatím ne.
S velice podobnou zavadou jsem se uz setkal. Byl jenom vadny optoclen na signalu STEP. Stacilo jit od pinu TBcka a optoclen vymenit na zkousku z jine osy a hlavne zkontrolovat jest-li maji nozicky kontakt v patici. Jinak ty modre desky jsou fakt smejd a naprosto nevhodne pro jakoukoliv vaznejsi praci.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
Tohle jsem měl vědět dříve, tohle bych asi vyřešit dokázal...
Každopádně - teď dorazil nový driver. S přístupem pana Tůmy tedy zatím jen maximální spokojenost, takže uvidím večer jestli to poběží. Držím si palce i u nohou...
EDIT: po krátkém testu vypadá vše v pořádku. Snad se o víkendu dostanu k tomu, namontovat motory na stroj a vyzkoušet v zátěži.
Každopádně - teď dorazil nový driver. S přístupem pana Tůmy tedy zatím jen maximální spokojenost, takže uvidím večer jestli to poběží. Držím si palce i u nohou...
EDIT: po krátkém testu vypadá vše v pořádku. Snad se o víkendu dostanu k tomu, namontovat motory na stroj a vyzkoušet v zátěži.
Jak ten nový driver vypadá i se zátěží?PentueR píše:Tohle jsem měl vědět dříve, tohle bych asi vyřešit dokázal...
A ještě - používáš k tomu i tu desku se zobrazením polohy jednotlivých os? Má ji tam v setu za výhodnější cenu s driverem.
Resp. má někdo z účastníků fóra tu desku se zobrazením polohy? I když správněji asi jenom počítá kroky na dané ose, takže pokud vypadne krok, indikaci už asi nesedí. Má s ní někdo zkušenosti?
Velmi správně - chybí zpětná vazba z osy na indikaci. V této cenové hladině vyloučeno!!!lapa píše: I když správněji asi jenom počítá kroky na dané ose, takže pokud vypadne krok, indikace už nesedí!!!
Mě ta deska zatím a s malou zátěží (jen jezdí s vozíky) funguje v pohodě.
Zobrazení polohy bude mnohým vyhovovat, stejně jako generátor kroků, též současně dodávaný.
Maximalistům (a těch je tady dost) to ale nemusí připadat dost dobré.
Nicméně kvalita návrhu, provedení i možnosti, dle mého názoru odpovídají ceně.
Málo peněz, málo muziky. A jsme zase tam.