Chybne generovani drahy pro osu z ?

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
jan-fuksa

17. 4. 2011, 12:12

Ahoj lidi,

resim problem s tim ze mam vygenerovany kruh na gravirovani, ale draha je vyrezana tak ze zacatek i konec na sebe nenavazuji a to tak ze zacatek je vyfrezovan se snizujicim se Z osou a konec se zvysujici se Z osou . Mezi zacatkem a koncem je pak mezera ...
Vygenerovany kod je poradku, tzn celou dobu co objizdi kruh je hodnota Z souradnic stejna ......

Nechapu to v cem je problem.

Mechanicky je freza ok a neni tam zadna vule a navic kdyby byla, logicky by konec drahy byl vyfrezovan se stejnou Z pouze zacatek by byl se snizujici...

Chape nekdo v cem muze byt problem ??????????

DIKY ZA napad .....
RaS

17. 4. 2011, 1:53

dej sem G kod pak ti třeba někdo poradí objektivněji
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
rawen
Sponzor fora

17. 4. 2011, 6:15

Jak je ten kruh velký?
Mám (špatnou) zkušenost z ročního pižlání, že na začátku dráhy se nástroj při kolmém nájezdu v Z opře o materiál, uplatní se vůle šroubu i stroj, a až po odjetí kousek na stranu se skutečně zanoří do hloubky, kterou ukazuje nonius. Takže možná příčina č. 1 - malá tuhost v Z ose. Tohle bych tipoval u menších průměrů kruhu.

Možná příčina č. 2 - plocha XY není kolmá k Z - tipoval bych u větších kružnic.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Gulliver64

17. 4. 2011, 10:19

Jakou máš nastavenou akceleraci na ose Z ?
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
jan-fuksa

17. 4. 2011, 10:34

Kod je v poradku, dival jsem se na mach jak to reze ( vykresluje ) opravdu pomalu a skutecne dodrzuje hloubku.
Pokud by byla spatna tuhost z osy tak by to nebylo i na konci, jen na zacatku .... ne ?
Co se tyce kolmosti XY v tomto neni, protoze ta chyba je porad v presne stejnem miste i kdyz ten obrobek dam do ruznych mist .....
Gulliver64

17. 4. 2011, 10:56

Gulliver64 píše:Jakou máš nastavenou akceleraci na ose Z ?
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
jan-fuksa

17. 4. 2011, 11:32

Akceleraci mam na 25, ale tim to asi nebude ....

Jinak jsem tedka zkusil snizit feedrate a vyfrezoval to v poradku a kdyz je feedrate vyssi ( 400 mm / min ) tak je to vyfrezovano spatne a kdyz se podivam jak vykresluje mach tu drahu, tak to i vykresluje pri vyssim feerate spatne a pri pomalem v poradku.

Co s tim ? Prece nebudu vsechno frezovat 50mm / min :(

Probiral se tu stejny problem uz jednou, ale nekdo tvrdil ze generovane drahy se nerovnaji tomu co mach vykresluje, ale tedka to tak vypada ze ano :(

Jedina moznost je snizit plungerate na minimum uz v camu ...... ale to zase nebude resit tu rampu na konci , jen na zacatku :(

Zkousel jsem jeste hybat se zrychlenim, ale pokud pridam nad 25 tak se vygeneruje zacatek spatne a konec je lepsi a kdyz ho zmensim pod 25 tak zase zacatej lepsi a konec horsi ...... fakt hruza :(

Nejvetsi sranda je ze pokud dam nesmyslnou akceleraci jen bez pripojeni masiny na 180 tak je vse v poradku , tak at mi to nekdo vysvetli ..................
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

17. 4. 2011, 2:11

viz exact stop
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jan-fuksa

17. 4. 2011, 2:30

Diky moc, ja vedel ze se to nekde uz resilo a vyresilo ......

Jeste se chci zeptat zda se da eliminovat to zastavovani v mistech dalsiho radku programu....... kruznici to kresli jako 4x 1/4 kruh ...... vzdy se to po radku g kodu na chvili zastavi
Gulliver64

17. 4. 2011, 4:39

akcelerace 180mm/s2 není nikterak nesmyslná. já ji mám např.350. zkoušel jsi to nastavit na vyšší hodnotu a provozovat to takto?

nastavením Motion mode na Exact Stop se tvůj problém vyřeší jen částečně. zkus nastavit zpět na Constant Velocity a dále zaškrtni parametr Stop CV on angles a nastav jeho hodnotu na např. 60 (to je limitní úhel následujícího vektoru dráhy - jinak řečeno: pokud je dráha "zalomena" o více jako tento úhel, tak deakcelerujeme, jinak jedeme plynule - /čím je tato hodnota nižší, tím častěji "brzdíme"/).
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“