rušení signálem HDO

Odpovědět
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 6. 2011, 7:49

Zdravím všechny kapacity. Mám doma docela zvláštní problém.
U vrat mám telefonický vrátník 2N, který je napojený na pobočkovou ústřednu.
Tento vrátník spínacími tranzistory ovládá el. zámek vrat po zadání určitého kódu během hovoru.
Každý den pravidelně ve 20:00 (přesně když sepne HDO nižší tarif) se jeden tento tranzistor rozkmitá a kmitáním se otevře.
Nejdříve jsem neměl tušení co to může způsobovat, ale už několikátý den pozoruju, že k tomu dojde přesně v okamžiku, kdy v rozvaděči cvakne stykač od HDOčka a to je teď přesně ve 20:00.
Toto má za následek otevření vrat a jeden spínací tranzistor (asi vlivem kmitání) doslova a do písmene hoří.
Napájení el. zámku je obyčejným usměrněným EI tráfkem 12DC (adaptér z jakéhosi WiFi rádia) a to je shodou okolností zapojeno na jistič ovládaný HDOčkem. Myslel jsem si že to vyřeším přepojením úplně jinam z jiné fáze, ale tenhle jev se děje nezávisle na tom z kama je to napájené.

Jakým způsobem toto ošetřit aby k tomuto jevu nedocházelo? Pro názornost přikládám manuál k vrátníku.
Přílohy
KOMFORT2000 749v3[1].4 CZ.pdf
(824.25 KiB) Staženo 2541 x
KIF_5093.jpg
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
RaS

12. 6. 2011, 8:20

takže se sepne cívka toho domovního bzučáku a otevřou se dveře? a jak dlouho to trvá pár sekund nebo pak už pořád?
řešili jsme podobnej problém kdy cívka stykače HDO rušila ADSLko v lokalitě cca 500m od toho stykače.. vždycky se sepl stykač a cca 30s jakoby kmital a tím rušil to ADSLko,pak se asi zahřál a byl klid.. problem byl v tom že 1, někdo táhl telefonní drát v souběhu se síťovým takže bylo dost prostoru pro naindukování a pak to šlo po celé lokalitě...2, problém vadný stykač, vyměnil se a byl klid..

tak pokud máš někde to napájení v souběhu tak by to třeba mohl být podobný problém..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 6. 2011, 8:26

Po určité době to přestane dělat i když je stykač nadále seplý. Se stykačem to tedy s největší pravděpodobností nesouvisí.
Dělá to podlě mě jen po dobu trvání toho řídícího signálu pro HDO a jak ten dlouho trvá netuším.
Před chvílí (ve 20:00) to začalo dělat, pak jsem to zkoušel různě přepojovat jinam, to bylo cca 20:20 - pořád to dělalo.
Teď je 21:20 a už to nedělá. Musím to vždycky vypnout jinak by shořel ten jeden tranzistor takže nevím přesně, kdy to pomine.
Ten signál pro HDO přece není trvalý, možná trvá jen 60sec nebo tak nějak.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 6. 2011, 10:01

zkus jiny napajeci zdroj
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 6. 2011, 10:38

To už jsem zkoušel nedávno taky. Jediné co jsme nezkusil, napájet to z baterky.
Kdyby to byl spínanej zdroj, tak bych měl pochybnosti, ale tady jak říkám je obyčejné EI trafo.
RaS

12. 6. 2011, 11:30

jestli si ještě něco pamatuju :D tak HDO signál trvá řádově minuty.. od nějakejch 30s do 2minut podle toho jaké se přenášejí data..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
sidonie

13. 6. 2011, 5:26

Zdá se, že se objevil problém s HDO i u někoho jinýho. Mě to zapíná a vypíná PC v šestivteřinovým intervalu po dobu půl hodiny čtyřikrát denně. Jediný řešení je předřadit záložní zdroj. Prozatím jsem u tohoto záložního PC napájení vyřešil přes vypínatelnou prodlužku a velmi si hlídám čas provozu PC. Docela to i naštve, když po několika hodinách práce sepne HDO a PC začne kmitat mezi vypnutým stavem a šestivteřinovým provozem.
picom

19. 6. 2011, 7:41

Signál HDO šířený po síti rušení způsobit nemůže (během dne se jich vysílá velké množství pro různé tarify).
Rušení způsobuje nějaký spotřebič buď u tebe nebo v okolí. Zkusil bych jiný zdroj nebo baterku. Rušení se může také indukovat do drátů co vedou k el.magnetu. Zkus kabel odpojit a dát na svorkovnici pře 20 hod. žárovku. Uvidíš jestli se něco změní.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2011, 9:33

Tohle všechno samosřejmě beru jako možnosti, ale proč právě v 8 večer?
sidonie

19. 6. 2011, 11:33

Protože v tu dobu na tvém tarifu běží signál HDO, který se prostě projeví naindukováním proudu v jakékoliv cívce, trafu atd. Signál HDO opravdu nic neruší, jen je prostě původcem indukovaného proudu a ten nám způsobuje problémy se zapínáním spotřebičů. Proto tvrdím, že ať vymyslí odborníci cokoliv, vždycky to má minimálně jeden nedostatek. Nejzajímavější na tom všem je, že se všeobecně tvrdí, že signál HDO se nemůže dostat přes jističe.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2011, 12:31

sidonie píše:Nejzajímavější na tom všem je, že se všeobecně tvrdí, že signál HDO se nemůže dostat přes jističe.
To je pěkná kravina, jak by se tedy asi dostal do samotného přijímače HDO?
sidonie

19. 6. 2011, 12:35

No nevím jak ty, ale já mám přijímač signálu HDO ještě před jističema. Moc by mě zajímalo, jak ti může tedy přijímač fungovat za jističem? Máš po přijímači ještě další jistič?
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2011, 1:22

Přinejmenším signál musí projít deonem na trafu a pak hlavním jističem a fi chráničem doma, pak má ještě HDO svůj jistič 6A který je zaplombovaný.
Jističe jednotlivých okruhů už jsou samosřejmě za.
Věřil bych tomu, že signálu HDO vadí v cestě elektroměr, protože u převodníků ethernet po 230V síti taky přes elměr neprojde.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 6. 2011, 7:38

Tak dneska v 8 večer jsem na to úplně náhodou přišel. Žádné HDO, ale sluneční záření.
V 8 večer je zapadající slunce přesně v takové poloze, že svítí přesně do mřížky vrátníku.
Proto například včera když bylo zataženo, tak to tento problém nedělalo.
I když nechápu jak je to možné (uvnitř není žádný světlocitlivý prvek), tak toto záření způsobuje otevření jednoho tranzistoru. Spínací tranzistory jsou pod mřížkou a pod průsvitným plastem.
Vyřešilo to přelepení té části mřížky pod kterou jsou oba tranzistory samolepící hliníkovou páskou.
Až se mi to bude chtít rozdělat, tak to podlepím zevnitř.
Přílohy
KIF_6067_1.jpg
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“