Já samozřejmě děkuji i Japovi! Alespoň mě to vedlo k dalšímu hledání ohledně výměných ozubených koleček a ciferníků hodinek, Takže jsem na nějakejch gringovskejch fórech našel jak to vypadá (víc mě zaujaly hodinky s řaditelnou převodovkou
http://i260.photobucket.com/albums/ii1/ ... adDia3.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; ).
Já mám MN80, kterej má i při nejmenších otáčkách šílenou setrvačnost (je to dáno velkejma hmotama řemenic uvnitř stolku), takže přepnout pakeťák motoru na zpětnej chod v přesném místě je prostě nemožné (musel bych to řešit zbytečně širokým zápichem na konci závitu).
MN80 má hodinky integrovaný v suportu, takže tam nic měnit nejde

Ale nechal jsem se inspirovat a přemýšlím o přidání ještě jedněch z boku (tak jak je to častější viz. Japova fotka) kdy ozubené kolečko bude mít 25 zubů a ciferník 10 dílků (originál vestavěné mají to samé co je v návodu k S28 takže 24 zubů a 12 dílků) takže bych snad měl pokrýt většinu stoupání. Eventuálně bych u nich mohl přehazovat více koleček či ciferníků.
Jedinej problém vidím ve výrobě toho ozubeného kolečka
Ještě řeším dilema s natočením pomocného suportu o 30°. Problém je v tom že na příčném suportu mám nádherný Tumlíkův nonius ale na pomocném mám originál kde je 1 dílek 0,1mm. Tumlíkův na pomocný použít nejde (jde ale mátlo by to) neb je cejchovanej na průměr. Ale hlavně mi není jasná jedna věc: výšku závitu (takže hloubku řezu) u natočenýho pomocnýho suportu nemůžu brát z noniusu (tak jako je to u příčného) a na obrobku se to dost blbě měří - tak jaká je finta?
Indikátorem (hodinkama) měřit radiální složku posunu pomocného suportu, nebo je něco pohodlnějšího?