Rezanie balzy

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Fero Cabadaj
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2008, 12:48

Mam dotaz na modelarov. Akým nástrojom režete balzu. Režem balzu 12 mm hrúbka a nepozdava sa mi kvalita . Upol som teraz kadmiovaný vrták priemer 3 mm - ma brusene aj ostrie - a zda sa mi lepšia kvalita rezu ako pri frézke . problem mi robí ta výška 12 mm lebo frezky ktoré mam majú krátke ostrie . Poradťe VHODNÝ nástroj.
digisonic
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2008, 1:47

Fero Cabadaj píše:Mam dotaz na modelarov. Akým nástrojom režete balzu. Režem balzu 12 mm hrúbka a nepozdava sa mi kvalita . Upol som teraz kadmiovaný vrták priemer 3 mm - ma brusene aj ostrie - a zda sa mi lepšia kvalita rezu ako pri frézke . problem mi robí ta výška 12 mm lebo frezky ktoré mam majú krátke ostrie . Poradťe VHODNÝ nástroj.
Pouzij napr. frezu TFF prumeru 3,175mm http://www.kemmer-praezision.com/products/TFF.pdf a muzes i do hloubky 15mm ale trochu spatne vyhazuje, protoze ostri je pod urovni obrobku. Kvalita rezu bude dobra. K
Fero Cabadaj
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2008, 2:36

Používam frezky od p.Dudáša s gravirovanie sk a tie su obdobné ako čo si mi poslal ty. Problém je v tom že na konci ostria smerom k stopke sa priemer nástroja zvätšuje a balzu mi na vrchnej strane obrobku strapká vplyvom toho že sa nástroj len opiera a nereže. Ostatná časť rezu je dobrá. Preto hľadám niečo s ešte dlhšou pracovnou časťou lebo ponorenie pod hĺbku materiálu nemá za následok len zlé vyhadzovanie ale aj trhanie balzy.
Přílohy
Obrázok 089.jpg
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2008, 2:46

Fero Cabadaj píše:Používam frezky od p.Dudáša s gravirovanie sk a tie su obdobné ako čo si mi poslal ty. Problém je v tom že na konci ostria smerom k stopke sa priemer nástroja zvätšuje a balzu mi na vrchnej strane obrobku strapká vplyvom toho že sa nástroj len opiera a nereže. Ostatná časť rezu je dobrá. Preto hľadám niečo s ešte dlhšou pracovnou časťou lebo ponorenie pod hĺbku materiálu nemá za následok len zlé vyhadzovanie ale aj trhanie balzy.
Názor laika který frézoval balsu jednou v životě: asi bych hledal nástroj s menším stoupáním šroubovice (čili větším úhlem od osy, normálně se dá koupit s 50°, při troše hledání i víc). Ale třeba je to blbost, protože když jsem kdysi tu balsu frézoval tak drážkovačkou na hliník 3 x 11 mm a taky to šlo.
Aleš Procháska
Junior848
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2008, 11:01

Neviete kde sa daju zohnat tie frezy http://www.kemmer-praezision.com/products/TFF.pdf ...najlepsie niekde na slovensku alebo nieco podobne?
Pupak
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2008, 6:26

http://www.rf-technik.cz/knipex/knipex.htm

V sekci Proxxon - nastroje najdes tyhle frezy 1,2,3 mm.
Zasila i na Slovensko.
digisonic
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2008, 7:27

Junior848 píše:Neviete kde sa daju zohnat tie frezy http://www.kemmer-praezision.com/products/TFF.pdf ...najlepsie niekde na slovensku alebo nieco podobne?
Tady v CZ, minimalni odber je 10ks http://www.chemelek.cz/ind/pcbs_frezky.html Karel
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2008, 7:37

Lidi, přece nemůžete obrábět balsu nástrojem na DPS. To je úplně jiná geometrie břitu. Speciál na balsu se asi nevyrábí (?), ale dá se použít geometrie pro hliník nebo lépe pro plast.
Aleš Procháska
Junior848
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2008, 8:10

Praveze hladam presne nastroj na DSP ale ked som bol u nas v Prievidzi u dodavatela proxxonu tak mi povedali ze proxxon nic take nerobi a ukazali mi asi 3 frezky ani nevedeli ze naco su, ze to je vsetko co proxxon robi :D srandisti. PS: Diki za linky
Fero Cabadaj
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2008, 5:43

prečo mi zostáva povrch na na obrobku chlpatý a na odpade čistý?? To je ako naschvál. Je to spôsobené tým že je materiál odtláčaný alebo ako to vlastne je??
Přílohy
Obrázok 209.jpg
Mad_BOXs

28. 1. 2008, 5:54

Fero Cabadaj píše:prečo mi zostáva povrch na na obrobku chlpatý a na odpade čistý?? To je ako naschvál. Je to spôsobené tým že je materiál odtláčaný alebo ako to vlastne je??

A není to náhodou směrem pohybu k rotaci té frézy?Nejedeš to náhodou v protisměru?
Fero Cabadaj
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2008, 6:08

skušal som to samozrejme ale je to len polovica úspechu , vždy je ten povrch krajší na odpade ako na obrobku. ale smer vláken má na to samozrejme vplyv ale nie na 100 PERCENT. skúšal som aj kruh napríklad a vždy je krajší tan kus materiálu ktorý je ukotvený ako to čo vypadne z vnútra. pri tomto kuse čo je na fotke asi budem musieť rezať od polovice obluka doľava a potom od polovice doprava aby to bolo aspom ako tak, ale aj tak to nie je čistý rez. Je to vlastnosť balzy, že vždy chlpatie ???
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2008, 6:21

Fero Cabadaj píše:skušal som to samozrejme ale je to len polovica úspechu , vždy je ten povrch krajší na odpade ako na obrobku. ale smer vláken má na to samozrejme vplyv ale nie na 100 PERCENT. skúšal som aj kruh napríklad a vždy je krajší tan kus materiálu ktorý je ukotvený ako to čo vypadne z vnútra. pri tomto kuse čo je na fotke asi budem musieť rezať od polovice obluka doľava a potom od polovice doprava aby to bolo aspom ako tak, ale aj tak to nie je čistý rez. Je to vlastnosť balzy, že vždy chlpatie ???
Skoro všechno se dá řezat čistě. Zkus to nejdřív nahrubo s přídavkem třeba 0.1 a pak načisto. Třeba to vyjde.
Aleš Procháska
Miroslav Souček

28. 1. 2008, 6:58

Kolik máš otáček na vřeteni?
To chce hodně velké otáčky ,jinak to asi nebude ono.
Například vřetýnka od step four točí běžně 50000.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2008, 7:37

ja myslim ze by jsi se mel zamyslet nad tim jestli frezujes sousledne nebo nesousledne
tj jestli pohyb materialu je proti leticimu ostri nastroje nebo jestli je ten pohyb ve stejnem smeru

uvidis dela to divy :)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“