noze na evolventne ozubenie

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
bobik

26. 7. 2011, 5:43

testone má pravdu, skutečně by šlo použít 4-osu na to odvalování. Pak by stačil jen jeden nůž pro jeden modul. Ale s jedním zubem by to nebylo moc produktivní.
testone
Sponzor fora

26. 7. 2011, 5:54

Myslel jsem ne jeden zub ale točit ozubeným hřebenem se základním profilem - jakoby jednou řadou zubů z odvalovací frézy. Jozef mě ale těžce zviklal - možná ruce na klávesnici byly rychlejší než mozek, promyslím a naštuduji to důkladněji. I kdyby to šlo, produktivní to určitě nebude....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
ledvinap

26. 7. 2011, 6:20

Josef píše:
testone píše:Teď mě ale napadlo že pokud na té mašině na které to dělá by dokázal svázat otáčení děličky s otáčením vřetene a zároveň s tím hýbat podélně tak z toho má regulérní odvalovačku a místo odvalovací frézy může použít z čela nabroušený profil viz nahoře vyříznutý na drátořezu. Musí se ale trefit do osy :D
A furt je těch os málo....
Neodvalí a neodvalí.
A proc ne ? Pokud se delicka nakloni, tak se to by se to melo byt uplne to same jako jednozuba odvalovaci freza. Bez nakloneni by melo stacit rezat kazdy zub zvlast a spolu s otacenim delicky se posouvat v ose otaceni vretene. A pak pres sirku kola. Asi nic na rucni praci, ale na CNC by to nemelo byt tak zle ...
crickett
Kontaktovat uživatele:

26. 7. 2011, 8:14

.
takze program na vygenerovanie ozubeneho kolesa uz mam...

teraz mi uz len chyba nejaky zoznam, alebo tabulka kde by som sa docital napr. ze pri module M0,5 kotucova freza c.1 urobi ozub. koleso od x do x pocet zubov... atd. pre kazdy modul.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

26. 7. 2011, 8:19

bobik píše:Vy jste ale puntíčkáři. Jo, pro vysokou účinnost převodu pomocí ozubených kol je třeba, aby se boky zubů po sobě odvalovali, což nám zajištuje evolventní tvar boku zubu. Taky je třeba, aby tvrdost povrchu byla dosti vysoká a povrch lapovaný. Mě nepřipadá, že by crickett měl tak vysoké nároky. Třeba má možnost fušovat na drátořezu a kudlu si docela přesně vyříznout z radeka. Nebo může profil zubové mezery vyfrézovat z nástrojové oceli, zakalit a přebrousit jen čelo. A že se mu boky nebudou odvalovat a bude tam trochu skluz a větší opotřebení? U těch materiálů, co nejspíš na výrobu ozubených kol použije je to šumafuk. Jaký rozdíl v životnosti ozubeného kola z mosazi nebo nedejbože z duralu bude mezi oz.kolem zhotoveným odvalováním nebo takto dělícím způsobem? Minimální.
Bohužel se šeredně pleteš... kola se špatným profilem zejména z těch měkčích materiálů při troše smůly sešmelcuješ na to tata i při relativně malých přenášených výkonech. To co popisuješ (ošizení výroby) by možná fungovalo u nějakýho zemědělskýho modulu a v malejch otáčkách, ale u modulu 0,3 si to dost dobře nedovedu představit... Pokud uvážíš pracnost výroby kola dělícím způsobem tak se jednoznačně vyplatí minimálně investovat do sady modulovek. Pochopitelně pokud má tazatel možnost fušovat na drátořezu, tak pak je použitelnou cestou vyřezání těch nožíků, ale měl by se co do tvaru držet aspoň těch rozsahů profilů jako mají sady modulovek.
jova
Kontaktovat uživatele:

26. 7. 2011, 8:43

Projeď si jednotlivé frézy. Rozsah zubů je tam uveden. http://katalog.mav.cz/view_category.php?id=3902" onclick="window.open(this.href);return false;
bobik

26. 7. 2011, 9:06

Nejspíš máš pravdu. Já mám představu, že ozubená kola z měkčích materiálů nejsou vůbec vhodné pro přenášení nějakých výkonů v řádu desítek W, natož kW. A dural že je vyloženě nevhodný materiál. Ale to jsou jen moje dojmy, ozubením se nezabývám. Jen párkrát jsem byl nucen použít ozubená kola na vytáčení uzávěrů z formy a ty jsem nechal udělat ze 14 220 nacementovat a zakalit. A pod 2 modul jsem nešel.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“