Nové CNC z Rokycan

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
zami

9. 8. 2011, 9:23

Martinhora píše:Ono Miloši pokud nastavím menší mikrokrok (aby to zvládlo moje GVE) tak můžu jezdit klidně 10m a jen to šustí. Tohle dělá vyloženě při brždění a akceleraci. Jen tak pro zajímavost zkus nahrát do Armote tenhle program (na tom to zkouším) jak se to bude chovat tobě. Díky (přejmenuj to na .NC - nejde mi to sem vložit)
Je mi to trochu trapné...ale tak daleko jsem ještě nepokročil. Sice jsem to zkusil ale samozřejmě se mi to nezdařilo.
Můžeš mi prosím popsat krok za krokem jak mohu ten program nahrát do Armote? Samotného mě moc zajímá, jak mi to s tímto programem bude chodit.
Díky. Miloš.
Martinhora

10. 8. 2011, 5:44

Je to jednoduchý. Spustíš Armote, zmáčneš Otevřít 3D (vpravo dole), vybereš ten soubor, on se ti načte a zobrazí, zmáčkneš Obrábět (to zelený vpravo dole), vpravo se ti ukáže menu - tam zmáčkneš Pokračovat. Obrábění můžeš kdykoli přerušit mezerníkem.
zami

10. 8. 2011, 7:09

To je mi jasné. Ale já neumím ten Tvůj soubor "disk" do toho Armote dostat. :(
Zkoušel jsem to přes"kopírovat" a "vložit". Nebo přes " soubor-kopírovat 3D(2D) přímo v Armote. Ale on se mi tam vůbec nezobrazí....
Miloš.
sidonie

10. 8. 2011, 8:15

Tomu souboru Disk.txt , který jsi si stáhnul do PC přejmenuj koncovku na .nc tak aby to vypadalo Disk.nc a nebo ji úplně smaž, armotu je koncovka jedno, alespoň myslím, dlouho jsem u toho zase neseděl :(
Pak by ti to mělo jít normálně přes menu otevřít 3D soubor, najít cestu k Disk.nc a dát otevřít.

P.S: ještě mrkni, jestli nemáš při otevírání zobrazeny jen některé koncovky, pokud budeš mít zobrazeny všechny soubory, tak by to mohlo jít i bez přejmenování.

Edit: tak mi to nedalo a šel jsem to zapnout, je nutné přejmenovat koncovku souboru aby to vypadalo Disk.nc , jinak ti armote nezobrazí soubor v menu, abys ho mohl otevřít. Filtr pro zobrazované soubory neumožňuje zobrazit všechny soubory, netuším z jakého důvodu, třeba to pánové z GRAVOSu osvětlí. :(
zami

10. 8. 2011, 8:29

Dík. Jdu to vyzkoušet.
Miloš.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2011, 8:30

tusim jestli si dobre pamatuju z nedavneho laborovani ze se ty koncovky daji napsat do configu rucne
tedy asi i mozno dopsat *.*
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
sidonie

10. 8. 2011, 9:00

Bohužel jsem pouho pouhý dutý uživatel a nehodlám se vrtat v něčem čemu nerozumím, možná bych to nějak i zvládnul, ale proč bych se s tím měl zabývat, když to za mě mohou do příště odborníci vyřešit a já si stáhnu jen patřičný update :)
Honza - GRAVOS

10. 8. 2011, 9:03

ano, je to tak, v adresáři kde je armote.exe je i soubor gcode.cfg který je textový a lze jej editovat v libovolném textovém editoru

Mezi apostrofy v řádku extenze se dají napsat přípony, které Armote vidí při otevírání 3d souboru.
*.txt může být libovolný textový soubor, např. poznámky k výrobě danného NC souboru a proto tam defaultně není, lze tam však připsat libovolnou příponu. Jednotlivé přípony jsou pak v řádku odděleny středníkem.

vypadá takto
Gcode.cfg

Promena=hodnota typy,moznosti,jednotky
============================================================================
NasobitelSouradnic='1' realne cislo ruzne od 0 (1 znamena milimetry)
NasobitelRychlosti='0.016666' realne cislo ruzne od 0 (1 znamena mm/s)
NasobitelOtacek='1' realne cislo ruzne od 0 (1 znamena ot/min)
NasobitelProdlev='1' realne cislo ruzne od 0 (1 znamena sekundy)
Extenze='*.nc;*.fc;*.ncp' typy souboru s Gkody
LaserOn='M12' M kod pro zapnuti laseru
LaserOff='M13' M kod pro vypnuti laseru
OfukOn='M14' M kod pro zapnuti ofuku
OfukOff='M15' M kod pro vypnuti ofuku
============================================================================

Hodnotu zapisujte mezi 2 apostrofy.
Retezec znaku muze byt i prazdny, pak se nepouzije. Pokud na nepouzitem
retezci zavisi jeste neco jineho, je to uvedeno.
Cislo musi nejake vzdy byt.
Mala versus velka pismena jsou akceptovana, a promitnou se do
vystupniho souboru.

Jan Vostárek - GRAVOS
sidonie

10. 8. 2011, 9:21

No z popisu jsem pochopil, asi bych to nějak i zvládnul, ale moc bych se přimlouval, aby pro příště bylo v update možné stáhnout příslušně upravený soubor. Stačí přidat filtr pro zobrazení všech souboru, tak jak je možné filtrovat při otevírání 2D dat. Předem děkuji za snahu a velkou píli, která je vývoji software věnována a těším se na uvolnění nové o mnoho vylepšené verze ARMOTE .
zami

10. 8. 2011, 9:59

zami píše:Dík. Jdu to vyzkoušet.
Miloš.
Tak jsem to konečně zprovoznil. Díky "ivčovi", který mi poslal mailem originální soubor. Pak to šlo jednoduše "zkopírovat" a "vložit".
Takže.....z důvodu časové tísně jsem to projel jenom jednou. Ale vůbec se mi to nelíbí... : Ač mi osa X v jiném programu projíždí kružnice naprosto bez problémů a plynule i při daleko větších rychlostech, v tomto programu to vypadá ze začátku v pohodě, ale jak to začne snižovat a měnit rychlost, začne to jezdit hrozně trhaně. Nerachotí to tolik jako Martinovi ale zvuky to vydává nepříjemné.
Mám z toho pocit, že ten program "disk" je nějaký "nedobrý".
Nemáš možnost, Martine, vyzkoušet něco jiného s podobnými drahami? Toto se mi opravdu nelíbí.....
Miloš.
Martinhora

10. 8. 2011, 11:07

On ten program je korektní. Problém tam je, že se tam obrábí po spirále a zároveň se nepatrně mění Z. A pokud nastavíš rychlost F1000 bude to bez problémů. Schválně to zkouším na tomhle souboru - je to to nejhorší co mám. Na tom se ukáže všechno a chci to dotáhnou do stavu, kdy to tady poběží v pohodě. Ostatně každý 3D program se bude chovat podobně. Pan Vostárek tenhle program zkoušel na svém stroji a poslal mi video. Tam to šlo bezvadně. Možná by nám mohl napsat jeho pocity a sluchové dojmy. Přeci jen video je dost zkreslující.
Jinam jsem dnes zavrhl variantu s naháněným šroubem. V práci jsem zkusmo uložil šroub do ložisek a roztočil vrtačkou. Bohužel v určitých otáčkách (cca 500-600) se to začne klepat jako ratlík. A to v žádném případě nechci. Takže zůstanu u rotační matice. Dotáhnu ložiska a půjdu cestou síly. Dám tam 7Nm motor a bude vyřešeno. Teď mám 3Nm a oproti 2.2 to byl ohromný skok. Jinak ještě přikládám jeden soubor. Je to typické 3D. Jde pouze o zaoblení hran. Ten mi běží v pohodě nejsou tam až tak rychlé změny v pohybu.
Přílohy
zaobleni.txt
(117.86 KiB) Staženo 250 x
zami

10. 8. 2011, 12:39

No nevím. Zdaleka nemám tolik zkušeností, ale mě to chodí stejně špatně jako Tobě a mám tam servo 750W, kde špičkový krouťák je až 7Nm.
Tím chci naznačit, že nejsem přesvědčený, že KM se 7Nm to úplně odstraní. Pokud to v Gravosu chodí bez chyby, myslím, že bude rezerva v nějakém doladění nastavení. Ale to je zatím pouze domněnka.
Každopádně se to asi nedovíš jinak, než že ten silný motor vyzkoušíš......
Miloš.
zami

10. 8. 2011, 12:46

Je ale pravda, že jsem si neuvědomil, že je to 3D. Mě se zatím pohybuje pouze osa X.
To znamená, že ty skoky se mohou vytvářet třeba jakoby čekáním osy X až se přesně ustaví osa Z do dané polohy a pak teprve pokračuje ve svém pohybu ?
(Prosím o shovívavost, pokud tady plácám nějaké nesmysly. Teprve se snažím pomalu pronikat do tajů této problematiky.)
Miloš
zami

10. 8. 2011, 12:53

Stejně mám v plánu to večer projet ještě víckrát a pečlivěji. Měl jsem v Armote nastavenou rychlost 150mm/s a zrychlení 700. Třeba po snížení rychlosti v nastavení to bude mnohem lepší ale skutečná řezná rychlost zůstane skoro stejná....Třeba....
Miloš.
Martinhora

10. 8. 2011, 1:13

zami píše:To znamená, že ty skoky se mohou vytvářet třeba jakoby čekáním osy X až se přesně ustaví osa Z do dané polohy a pak teprve pokračuje ve svém pohybu ?
Miloš
Přesně tak.
Myslím si, že pokud chceme obrábět rychle, tak mašina zkrátka musí rychle brzdit a akcelerovat. A pokud se to děje opakovaně a na velicé malé vzdálenosti projeví se to těmi zvuky (těch už jsem se zbavil). Teď už jde jenom o to správně nadimenzovat pohon, který to ustojí bez ztráty kroku.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“