Nové CNC z Rokycan
- Martinhora
Já to mam na 15mm řemen. Obvolal jsem 4 firmy - vždycky něco chybělo. Jó kdyby to bylo za desetitisíce - to by bylo asi hned. Ale tohle všechno stojí 280,- Kč a proto jen tak někdo zadkem nepohne. Objednal jsem i jinou délku řemene, a při použití 32Z a 40Z mi přesně vyjde osová rozteč řemenic jako mám teď a nebudu muset na mašině nic upravovat a přefrézovávat. Zatnu zuby a počkám. Zatím se můžu věnovat letadýlkům ... Jinak ještě jednou díky Mirkovi z Gravosu za zaslání věcí na testování. Taky musím poděkovat za ochotu "Lubos"ovi, který mi zaslal na zkoušku svůj 5-fáz + driver na 220V - bohužel se mi to nepovedlo rozchodit. Myslím, že tohle s těma malinkatejma řemenicema je cesta a při použítí 3F motorů to prostě musí chodit - jinej výsledek neberu. Ještě jednou díky všem.
ps. když o 1/2 zmenšíš průměr řemenic, tak bys měl přehodnotit i šířku řemene
ps.2 ten 5f 1,4A driver se ti nepovedlo rozchodit pro to - že ty 5F motory jsou určeny k DC 5f driverum ( tedy jestli jsem dobře koukal na ten inzerát )
- v lepším připadě zjištíš, že se to špatně točí a hřeje a v čas to vypneš - v horším se zničí pár věcí v koncovém stupni toho AC driveru
ps.2 ten 5f 1,4A driver se ti nepovedlo rozchodit pro to - že ty 5F motory jsou určeny k DC 5f driverum ( tedy jestli jsem dobře koukal na ten inzerát )
- v lepším připadě zjištíš, že se to špatně točí a hřeje a v čas to vypneš - v horším se zničí pár věcí v koncovém stupni toho AC driveru
- Martinhora
ps1. To asi jo, ale mě pocitově přijde 3M řemínek 9mm širokej takový nic .....xxx. píše:ps. když o 1/2 zmenšíš průměr řemenic, tak bys měl přehodnotit i šířku řemene
ps2. To opravdu nevím. Každopádně jsem to nerozchodil, ale i přesto patří díky lubošovi za jeho laskavost a odvahu poslat něco úplně cizímu chlapovi, kterýho nezná

- Martinhora
Použil jsem Mitcalc. Při použití řemenic M3 32Z a 40Z. Při kroutícím momentu 3Nm na té 32Z by k přenesení výkonu stačil řemen 3M 9mm. Při použití 15mm je to předimenzované o 100%. Při 1250 ot/min
- Martinhora
Ono se v tom výpočtu až tak moc nezmění. Při 10 ot/min je opět při použití 15 mm řemene předimenzováno o 100% jen je menší přenesený výkon. To alespoň ukáže ten program. Ty moje problémy ovšem s řemenem nesouvisí. Pokud ho sundám a nechám na KM jen tu velkou řemenici - vypadne ze synchronu taky - prostě ta setrvačnost asi udělá svoje.oscar píše:A kdyz otacky v tom vypoctu uberes? Jestli to chapu spravne, zlobi te to pri zmene smeru - tj, kdyz se otacky blizi k nule.
- Martinhora
Tak jsem předělal rotační matici. Vytočil jsem nový unašeč a taky jsem udělal nové upevňovací matice. Původně jsem je chtěl dělat z duralu, ale nakonec jsem to zavrhl, protože dural na dural nedělá dobrotu a má snahu se to kousat. Takže jsou železný. Původní dvě matky M30 vážily 250g, tyto dvě nové váží 80g. Celková úspora hmotnosti na rotační matici vč. řemenic bude cca 400g - a to všechno ubylo na průměru 50-70 mm. Takže setrvačné síly budou několikanásobně nižší než v původní verzi. Ještě musím vyrobit dva klíče speciálně pro ty matky. Normální klíč 36 je moc širokej a ničit (ubrušovat) kvůli tomu dva se mi moc nechce. Jo a ta malá řemenice bude nasunutá na konci za těma matkama.
Krásná práce. Držím palce aby to vyšlo......
Dovolím si ale, (prosím brát jako pouze teoretické pesimistické úvahy člověka, který této problematice zase tak moc nerozumí...),malou úvahu mého ne příliš znalého mozku. Nejsem úplně přesvědčen, že to nějak výrazně pomůže, (doufám, že se mýlím), myslím si, že stejně největší setrvačné síly způsobuje celý portál. Takže i když se to zlepší při pohybu pouze s matkou, nastane ten samý problém po připojení k portálu. Poznal jsem to právě nedávno,když jsem zprovozňoval koncové bezpečnostní spínače na ose X.
Jsem velice zvědavý na další poznatky.
Miloš.
Dovolím si ale, (prosím brát jako pouze teoretické pesimistické úvahy člověka, který této problematice zase tak moc nerozumí...),malou úvahu mého ne příliš znalého mozku. Nejsem úplně přesvědčen, že to nějak výrazně pomůže, (doufám, že se mýlím), myslím si, že stejně největší setrvačné síly způsobuje celý portál. Takže i když se to zlepší při pohybu pouze s matkou, nastane ten samý problém po připojení k portálu. Poznal jsem to právě nedávno,když jsem zprovozňoval koncové bezpečnostní spínače na ose X.
Miloš.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Taky se mi to moc libi! Milosi, on byl problem (z vysledku pokusu s KM) s tou obrovskou remenici na motoru. Kdyz to bude takhle maly a lehky,
musi to fungovat. Ten reminek motoru pomuze a hmota portalu (relativne lehkeho) se uz urychluje sroubem.
Spocitat to neumim, ale odhadem by to mel 3M9ka reminek taky zvladnout. Naopak, da trochu vic "pruznosti" a KM ulevi.
Vsak uvidime, Martin se jiste pochlubi. Tohle je "vyzkum" a cenna zkusenost pro nas ostatni, az budeme chtit "rotovat"
.
musi to fungovat. Ten reminek motoru pomuze a hmota portalu (relativne lehkeho) se uz urychluje sroubem.
Spocitat to neumim, ale odhadem by to mel 3M9ka reminek taky zvladnout. Naopak, da trochu vic "pruznosti" a KM ulevi.
Vsak uvidime, Martin se jiste pochlubi. Tohle je "vyzkum" a cenna zkusenost pro nas ostatni, az budeme chtit "rotovat"

- Martinhora
Čekání na nové řemenice si krátím zkouškami ostatních os. Mirek Vostárek mi zaslal na pokusy 3F KM YK368A - (1,5Nm) + driver YKB 3606 MA (max 5,8A, 60VDC). Namontoval jsem to na osu Z a potom na osu Y. Zkoušel jsem max. rychlost posuvu, kterou jde s tímto pohonem dosáhnout (horní strop, kdy je to ještě spolehlivé, ale je to na hraně). Kvalitu motoru a driveru posuďte sami z videa. Zrychlení jsem měl nastaveno na 1000mm/s2.
- Přílohy
-
- rychlost.wmv
- (9.55 MiB) Staženo 516 x
Pokud jsem to pocital spravne (prispevek kousek zpet), tak pri sroubu se stoupanim 5mm je setrvacnost 3.5Nm motoru (86HS35) priblizne stejna jako 150kg portal. Takze pokud resit setrvacnosdt, tak hlavne na rotujicich castech, za sroubem uz to neni tak zle ...zami píše:Krásná práce. Držím palce aby to vyšlo......
Miloš.