Zdravím,
pořídil jsem ke strojům frekvenční měnič a řeším jeho umístění v dílně. Zvažuji zda ho volně přidělat na plechovou desku se zásuvkami na zeď nebo ho vložit do nějaký vyrobený plechový skříně s dotatečným rozměrem uvedeným v návodu a při použití ji kvůli chlazení otvírat. V dílně se mi práší asi jako v každý jiný, ale holt je občas potřeba brousit nějakou špínu atp. Jak byste to řešili. Díky
Frekvenční měnič umístění
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim Zbyno do Celakovic, mych milovanych Volmanovic. Ja to resil nedavno. Zalezi na kryti menice a tve odvaze. Pri IP20 je to nejisty ve smyslu
bezpecnosti, prach muze byt i kovovy. A minuly tyden jsem se dozvedel, ze za mastny priplatek muze byt v kryti IP55 nebo dokonce IP66.
Pokoupil jsem IP66 a fakt ma vsude gumy, pasivni odvod tepla do macatyho chladice a zadnej vetrak. Je skoro dvakrat vetsi ten samej nez v IP20ce.
Tak ten (podle myho) muzes klidne nechat na podlaze pod masinou a vedle se sprchovat
.
20ka by mela byt v krytu, staci plastova krabice s malym vetrackem s filtrem a PG pruchodky na kabely. Pozor! Ventilace-semtilace, takze dve diry..
Mira
bezpecnosti, prach muze byt i kovovy. A minuly tyden jsem se dozvedel, ze za mastny priplatek muze byt v kryti IP55 nebo dokonce IP66.
Pokoupil jsem IP66 a fakt ma vsude gumy, pasivni odvod tepla do macatyho chladice a zadnej vetrak. Je skoro dvakrat vetsi ten samej nez v IP20ce.
Tak ten (podle myho) muzes klidne nechat na podlaze pod masinou a vedle se sprchovat

20ka by mela byt v krytu, staci plastova krabice s malym vetrackem s filtrem a PG pruchodky na kabely. Pozor! Ventilace-semtilace, takze dve diry..
Mira
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
K tomu vetracku, pokud ho budes kupvat, napr. v GME, maji i mrizku s filtrem, nejspis molitan.
Tak bych schanel maly vetracek na 230VAC, pokud tam nemas jiny zdroj napeti. Ale pruzvucka ci molitan vpohode, pokud to poresis homodomo.
Tak bych schanel maly vetracek na 230VAC, pokud tam nemas jiny zdroj napeti. Ale pruzvucka ci molitan vpohode, pokud to poresis homodomo.
Ok, díkes. 230V zásuvka je hned vedle, takže pohoda. Ještě se hloupě zeptám, vniknutí ocelového prachu a tím sníženou bezpečnost, jsi myslel spíš z důvodu úrazu el. proudem nebo možnosti požáru. Vyhořet bych fakt nechtěl 

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Asi oboje, kovovy prach vede proud, tak je jen otazka, jestli te driv "klepne" nebo vyrazi jistic. Ten pozar je nejspis posledni v poradi 
Opatrnosti neni nikdy dost, co kdyby...
.

Opatrnosti neni nikdy dost, co kdyby...

Ještě bych měl dotaz na schema zapojení měniče, aby byla sestava bezpečná o uživatelsky příjemná. Z různejch zdrojů jsem vyzvěděl, že se na zastavenej stroj jenom měničem nedá stoprocentně spoléhat. Vypínáte třeba napětí před měničem pomocí stykače při manipulaci s obrobkem atp.? Máte potom tedy spouštění a vypínání stroje na dvapřepínače? (jedním zapnu stykač a druhým pošlu signál START do měniče a při zastavování vypnu druhý přepínač čímž pošlu do měniče signál STOP a pak pro bezpečnou práci vypnu první přepínač čímž rozpojím napájení měniče). Jak to řešíte? Díky.
- Kilovolt
- Sponzor fora
Myslím,že neustálé zapínání frekvenčáku moc nepropěje (nabíjení vstupních kondrů)-já ho mám na soustruhu furt zaplej-soustruh i s frekvenčákem vypnu,až když zkončím s prací.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
- měniče nejsou stavěné na neustálé zap/vyp přez stykač ... na to slouží ovládací logika měniče
/někteří výrobci uvádějí i maximální počet tvrdých startů za/h a určitě vědí proč
- jediné mínus je, že každý měnič má jistou vlastní spotřebu / zavislou i na nastavení interní frekvence měniče / což při 24h provozu neí zanedbatelné
když chceš mit jistotu, tak si pořid nějakou elktro/pneu ... brzdu / spojku
/někteří výrobci uvádějí i maximální počet tvrdých startů za/h a určitě vědí proč
- jediné mínus je, že každý měnič má jistou vlastní spotřebu / zavislou i na nastavení interní frekvence měniče / což při 24h provozu neí zanedbatelné
když chceš mit jistotu, tak si pořid nějakou elktro/pneu ... brzdu / spojku
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Na tuhle bezpečnostní otázku reagoval kdysi výrobce Altivaru a implementoval do něj svorky nouzového bezpečnostního zastavení stroje a odpojení motoru. Jmenuje se to "Power Remove" http://www.stream.cz/uservideo/391548-altivar-61" onclick="window.open(this.href);return false;
ukazujou to v čase 1:10
ukazujou to v čase 1:10
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.