Frekvenční měnič umístění

Odpovědět
Zbýňa

10. 8. 2011, 5:04

Zdravím,

pořídil jsem ke strojům frekvenční měnič a řeším jeho umístění v dílně. Zvažuji zda ho volně přidělat na plechovou desku se zásuvkami na zeď nebo ho vložit do nějaký vyrobený plechový skříně s dotatečným rozměrem uvedeným v návodu a při použití ji kvůli chlazení otvírat. V dílně se mi práší asi jako v každý jiný, ale holt je občas potřeba brousit nějakou špínu atp. Jak byste to řešili. Díky
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2011, 6:02

Zdravim Zbyno do Celakovic, mych milovanych Volmanovic. Ja to resil nedavno. Zalezi na kryti menice a tve odvaze. Pri IP20 je to nejisty ve smyslu
bezpecnosti, prach muze byt i kovovy. A minuly tyden jsem se dozvedel, ze za mastny priplatek muze byt v kryti IP55 nebo dokonce IP66.
Pokoupil jsem IP66 a fakt ma vsude gumy, pasivni odvod tepla do macatyho chladice a zadnej vetrak. Je skoro dvakrat vetsi ten samej nez v IP20ce.
Tak ten (podle myho) muzes klidne nechat na podlaze pod masinou a vedle se sprchovat :lol: .
20ka by mela byt v krytu, staci plastova krabice s malym vetrackem s filtrem a PG pruchodky na kabely. Pozor! Ventilace-semtilace, takze dve diry..
Mira
Zbýňa

10. 8. 2011, 6:30

Díky Mirku za odpověď. Krytí je IP20. Udělám tedy bednu s větráčkem a nebudu muset nic otvírat. Co bys použil jako filtr? Stačí látkovina co se používá třeba u reprodutorů nebo jiné elektroniky?
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2011, 6:52

K tomu vetracku, pokud ho budes kupvat, napr. v GME, maji i mrizku s filtrem, nejspis molitan.
Tak bych schanel maly vetracek na 230VAC, pokud tam nemas jiny zdroj napeti. Ale pruzvucka ci molitan vpohode, pokud to poresis homodomo.
Zbýňa

10. 8. 2011, 6:56

Ok, díkes. 230V zásuvka je hned vedle, takže pohoda. Ještě se hloupě zeptám, vniknutí ocelového prachu a tím sníženou bezpečnost, jsi myslel spíš z důvodu úrazu el. proudem nebo možnosti požáru. Vyhořet bych fakt nechtěl :)
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2011, 8:55

Asi oboje, kovovy prach vede proud, tak je jen otazka, jestli te driv "klepne" nebo vyrazi jistic. Ten pozar je nejspis posledni v poradi :lol:
Opatrnosti neni nikdy dost, co kdyby... :( .
Zbýňa

10. 8. 2011, 9:05

Přesně tak, opatrnost především :). Díky moc za rady.
Zbýňa

18. 8. 2011, 8:21

Ještě bych měl dotaz na schema zapojení měniče, aby byla sestava bezpečná o uživatelsky příjemná. Z různejch zdrojů jsem vyzvěděl, že se na zastavenej stroj jenom měničem nedá stoprocentně spoléhat. Vypínáte třeba napětí před měničem pomocí stykače při manipulaci s obrobkem atp.? Máte potom tedy spouštění a vypínání stroje na dvapřepínače? (jedním zapnu stykač a druhým pošlu signál START do měniče a při zastavování vypnu druhý přepínač čímž pošlu do měniče signál STOP a pak pro bezpečnou práci vypnu první přepínač čímž rozpojím napájení měniče). Jak to řešíte? Díky.
Kilovolt
Sponzor fora

18. 8. 2011, 10:46

Myslím,že neustálé zapínání frekvenčáku moc nepropěje (nabíjení vstupních kondrů)-já ho mám na soustruhu furt zaplej-soustruh i s frekvenčákem vypnu,až když zkončím s prací.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
.xxx.

19. 8. 2011, 9:38

- měniče nejsou stavěné na neustálé zap/vyp přez stykač ... na to slouží ovládací logika měniče
/někteří výrobci uvádějí i maximální počet tvrdých startů za/h a určitě vědí proč

- jediné mínus je, že každý měnič má jistou vlastní spotřebu / zavislou i na nastavení interní frekvence měniče / což při 24h provozu neí zanedbatelné

když chceš mit jistotu, tak si pořid nějakou elktro/pneu ... brzdu / spojku
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 8. 2011, 9:49

Na tuhle bezpečnostní otázku reagoval kdysi výrobce Altivaru a implementoval do něj svorky nouzového bezpečnostního zastavení stroje a odpojení motoru. Jmenuje se to "Power Remove" http://www.stream.cz/uservideo/391548-altivar-61" onclick="window.open(this.href);return false;
ukazujou to v čase 1:10
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“