Microcon SX34-2970 ( Rada s vývody )

Airm@n64

30. 8. 2011, 10:31

Ahoj mám menší dotaz

Chci si pořidit tyto krokove motory ( SX34-2970 , krouťák 7Nm , Píruba NEMA 34 ) dle katalogu vidím, že krokový motor má 8 vývodů, ale do řidicí desky kterou chci zakoupit http://www.ebay.com/itm/CNC-4-Axis-Step ... 3cb820163c modrá čínská má na připojení krokových motorů jen 4 piny...Je možno touto deskou ovládat tyto motory bez nějakých omezení a problemů ?
Bude to použito do mašiny ktera nebude nic obrábět jen bude hýbat s mostem ( plasma )

Řídící desku timpádem musím napájet při pouití (Nema34) 24-36 Volty DC
Tímpádem bych zvoli napájení toroidním transformátorem http://www.cncshop.cz/napajeci-zdroje_c typ 'PS 190 / 35 35V-5A, 12V-1A' nebo je lepší nějaký spínaný zdroj ? Penize nehrajou roli důležitá je pro mě spolehlivost.

Předem díky za jakoukoli radu
packa

31. 8. 2011, 7:05

jo ta deska ti fungovat bude ale já bych ti doporučil jít do něčeho uplně jiného , ta deska ti neumožní využívat motory naplno , psíš ani ne na 50% proudově to nestačí a ani napětím ne , sice uní píšou napájení nějakých 35v alke kondenzátory a další věcy tam nepoberou víc jak 24v proud to dá spíš tak 2A a ne 3,5 co tam píšou , takže mrkni na drivery z CNC shopu a myslím že ti doporučí i vhodný transformátor , případně drivery z gravosu ,
(jsou možná ještě lepší)
sidonie

31. 8. 2011, 7:12

Připojíš to k té desce jen na ty 4 piny a máš možnost volby jakým způsobem to připojíš.
1. do série
2. paralelně
Dával jsi sem odkaz na cncshop, tak tam mrkni na nějaký motor, pan Quis tam má u nich uvedené i schéma zapojení motoru. Třeba zde : http://www.cncshop.cz/60sth88-krokovy-2 ... -motor-3nm" onclick="window.open(this.href);return false;

Jen se obávám, že se ti ten motor nebude moc chtít točit, takhle silný motor bude podle mě potřebovat alespoň 75V na napájení a pochybuji, že mu budou stačit ty 3A na cívku co mu dáš z té desky, spíš bych to viděl tak na 6 - 8 A

Motor co jsem ti na něj dával odkaz by se ti na té modré číně točil o hodně líp. A jen doporučení, nešel bych napětím výš jak na 32V na té modré číně a i to je pro ni už celkem dost.

Packa byl o chlup rychlejší :)
Airm@n64

31. 8. 2011, 9:23

Ahoj díky moc za rady

-Takže modrou čínu nechám plavat a pujdu do driveru z CNC shopu jen by mě zajimalo jestli ty motory naco jsi postoval odkaz ( 3Nm ) budou stacit na posuv ramene jak říkám nebude to obrábět jen hýbat s ramenem ( plasma )

-Když koupim ty drivery z cncshopu tak je potřeba ještě řídící deska ?

-Jestli jsem dobře pochopil paralelním zapojením docílím více kroků na otáčku ano ?

-Jaký je rozdíl mezi 2F a 3F krokovým motorem ?
packa

31. 8. 2011, 9:38

motory 3Nm spolehlivě hýbou i dost těžkýmmy portály frézek , toho bych se nebál , k těm driverum z cnc shopu potřebuješ jen oddělovací desku přez kterou propojíš drivery s PC tu na cnc shopu taky bez problému koupíš , rozdíl mezi 2f a 3f krokáči je dost velký a to v průběhu momentové charakteristiky a max dosažitelných otáčkách , 3f motory jsou natom v obouch případech líp , myslím že na cnc shopu měly i celé zvýhodněné sety ( motory drivery zdroj )
případně poptej jsou ochotní a poradí jaká kombinace je nejvhodnější, anebo poptej u gravosu.
jo a to paralelní zapojení ovlivnuje taky průběh momentové charakteristiky , a pamozřejmě proud odebíraný motorem , na něco je lepší seriové na něco paralelní , kroky zustavají stejný
pokud chceš víc kroku tak to obstará driver , funkce mikrokroky ,
sidonie

31. 8. 2011, 10:06

Jen ještě upřesním, oddělovací deska se připojuje k paralelnímu portu v PC, tedy k portu, ke kterému se typicky připojovali staré tiskárny.

Zdá se mi, že v tom plaveš cik cak a utápíš se v neznalosti. Podle mě si nejdříve rozmysli, čím chceš stroj řídit.
1. EMC2 - zdarma
2. MACH3 - zhruba 4 000,-
3. ARMOTE - 2 000,- při nákupu s interpolátorem

První dva programy se neliší co do hardwaru a připojení oddělovací desky do které poté připojíš drivery. Třetí nekoupíš jiným způsobem, než při pořízení hardwarového interpolátoru z GRAVOSu. Interpolátor z GRAVOSu se připojuje k sériovému portu PC, v případě, že tento port na PC nemáš k dispozici, tak se dá v pohodě v GRAVOSu přikoupit převodník na USB port a poté jsi schopen svůj stroj ovládat z jakéhokoliv PC s operačním systémem windows.
EDIT: Zapomněl jsem zmínit, že v případě nutnosti je možno ARMOTE provozovat i na linuxové distribuci skrze windovsový spouštěč VINE

U EMC2 je podmínkou používání linuxové distribuce, MACH3 "funguje" na windows XP a snad i nějakých novějších.

Když to shrnu, tak pořídíš oddělovací desku a máš na výběr mezi MACH3 a EMC2 a nebo pořídíš hardwarový interpolátor z GRAVOSu a k němu si přikoupíš ARMOTE. Drivery poté připojíš buď k oddělovací desce a nebo k interpolátoru.

Další co je celkem potřeba vědět, tak kolik pulzů/s budeš potřebovat, aby to uměl buď PC a nebo se o to postaral hardwarový interpolátor z GRAVOSu. Při mých pokusech s EMC2 jsem se nedostal na vyšší frekvenci pulzů než 45 000/s, MACH3 na tom bude obdobně. Hardwarové interpolátory z GRAVOSu umí minimálně 50 000/s a není problém pořídit interpolátor z 200 000/s. Abych zde nevychvaloval jen GRAVOS, tak také musím zmínit hardwarové interpolátory pro EMC2, MESA karty. Ty se zapojují přímo do portu PCI v PC nebo jsem viděl i s připojením na USB. Nemám tyto karty vyzkoušeny a osobně si myslím, že je to trochu jiná liga pro zprovoznění tohoto řízení, možná se ale pletu.

Předpokládám, že alespoň konstrukci stroje máš nějakým způsobem vyřešenu a víš jaký použiješ šroub, případně hřeben nebo řemen. Podle toho s jakou váhou na šroubu,řemenu nebo hřebenu budeš hýbat se dá zhruba odhadnout potřebná síla motoru, samozřejmě v závislosti na použitém vedení a požadované posuvové rychlosti.
Airm@n64

31. 8. 2011, 11:21

Prvně bych na pokusy začal EMC2, protože je zdarma pak až si to ošahám tak bych koupil Mach3.
S těmi pulsy sem na vážkách, protože si nedokažu představit ani nevim z čeho vyčíst kolik jich bude třeba.Ale pokud něco řekne 3,5-5 cm za vteřinu pohyb mostu ?

Vedení bude použito Lineaární kolejnice HGR s vozíky pro všechny 3 osy z CNC shopu a použít bych chtěl trapezovy šroub
( TR trapézové válcované šrouby z CNCShopu )

Jinak konstrukce bude ze svaovanych jeklů 100x100x 6 mm stěna nebo i 8 mm . Mám přistup k peci ( odstranění pnutí ) tako mám pístup k mašinám ktere mě vyfrezují drážky pro kolejničky přesně navrtají díry pro uchyceni.Přístup k frézce, soustruhu.
sidonie

31. 8. 2011, 12:04

Tak když chceš použít trapézový šroub, tak určitě víš jaké má stoupání. Já vím, že má na jednu otáčku 4 mm, ty chceš jezdit maximálním posuvem 50 mm/s to znamená, že za vteřinu musíš otočit šroubem kolikrát? 50/4=12,5 otáček motoru za vteřinu. Motor dvoufázový krokový má základní úhel jednoho kroku 1,8° neboli 200 kroků na jednu otáčku. Takhle ale motor řídit nemůžeš, v plném kroku, nebyl by to pohyb, ale přískoky s velkými rázy. Doporučuju minimálně na driveru dát 1/8 což je 8mikrokroků na jeden krok. Pak na jednu otáčku motoru potřebuješ 200*8=1 600 mikrokroků neboli pulzů. Ty chceš točit s motorem 12,5 otáček za vteřinu. 12,5 * 1 600 = 20 000 pulzů/s
Později ti ta jedna osminka stačit nebude, mašina bude mít i tak hrubý chod což se dá spočítat zase zpětně. Víš, že na jednu otáčku motoru máš 1 600 mikrokroků a víš, že za jednu otáčku se posuneš o 4 mm takže 4 / 1 600 = 0,0025 mm na jeden mikrokrok.

Při 1/16 neboli při 16 mikrokrocích na jeden krok budeš potřebovat 3 200 mikrokroků na otáčku a pro tvoji maximální rychlost 40 000 pulzů/s
Mašina bude mít pak jeden elementární krok 0,00125 mm

Dříve či později tě dojde, že i toto je málo a potřebuješ buď jemnější elementární krok a nebo vyšší rychlost. Zjemnění elementárního kroku je v zásadě jednoduché, napojíš motor na šroub skrze ozubený řemen s požadovaným převodovým poměrem, ale s tím opět souvisí potřeba zvýšení počtu pulzů za vteřinu stejně jako při požadavku na zrychlení posuvu.

U třífázových motorů si na driveru přímo určuješ počet kroků na jednu otáčku motoru což souvisí s dosažitelnou přesností a zároveň s potřebným počtem pulzů za vteřinu tak abys při vhodných podmínkách mohl dosáhnout požadované rychlosti.

Podle toho jak moc velké třecí síly máš v celé soustavě jednotlivé osy potřebuješ dimenzovat pohon. To také souvisí s frekvenčně momentovou charakteristikou jednotlivého motoru. U dvoufázových motorů se dá říci, že moment který výrobce udává motor nedosáhne ani když stojí. Jakmile se začne točit, pak začne klesat kroutící moment. Jak moc prudce záleží na konstrukci a dimenzování motoru. Při určité frekvenci pulzů se dá říci, že je možné, že motor už nebude mít dostatečnou sílu, aby pohyboval osou a začne ztrácet kroky.
Jak zde výše psal kolega, tak tato momentová charakteristika je u třífázových motorů mnohem přívětivější. Dalo by se říci, že do určitých otáček motoru nebo určitého počtu pulzů za vteřinu je kroutící moment konstantní a po dosažení této hranice začne teprve motor ztrácet sílu.

Pokud chceš "časem" přejít na mach, pak si zde prostuduj fórum nebo si nech vysvětlit od někoho z mála jedinců, kterým mach spolehlivě funguje, jaké je třeba vytvořit podmínky pro spolehlivé fungování machu.
kalin.oleg
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2011, 12:19

Tak takto krásne vysvetlené tu chovanie krokáča vo vzťahu k pohybu ešte nebolo!

finger up
Počas práce s CNC možno fajčiť...
sidonie

31. 8. 2011, 12:26

Ale vždyť toto jsou jen základní informace, které se dají kdekoli vyčíst nebo vydedukovat. Je pravda, že kdybych to takhle přehledně vysvětlené našel v době, kdy jsem s CNC začal koketovat, pak bych si možná taky ledasco ušetřil, tak snad alespoň ušetřím trápení někomu dalšímu :)
Airm@n64

31. 8. 2011, 9:53

Ahoj tak sem dorazil domů z odpolední a du pracovat dál na stroji.
Děkuji za další informace zase jsem o něco chytřejší.
Tak jdu študovat dále a přemýšlet,kreslit,překreslovat atd. :-)

Jinak jaky je rozdil mezi krokovými motory z cncshopu a microcon ? Nějaky velký rozdíl v kvalitě?
cnc shop 2F 8,5Nm Nema34 cena 3990,-Kč
microcon 2F 7Nm Nema34 cena 1250,-Kč

U motorů všude uvádějí proud ale nikde sem snad neviděl napěťí tzn. napěťí snesou od 36V do 80 dle výběru driveru ?
Kilovolt
Sponzor fora

31. 8. 2011, 10:11

O napětí se bát nemusíš-většinou jsou motory testovaný na 500V -viz příslušný datasheet.
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
sidonie

1. 9. 2011, 5:44

No u těch motorů se víc zajímej o frekvenčně momentovou charakteristiku (graf průběhu momentu) v CNCShopu je u toho motoru uveden. Pokud bys ale uvažoval nad takovou mrchou, tak na CNCShopu zabrouzdej do oddělení AC servomotorů. Ten 400W nestojí až zas tolik víc než ten dvoufázový a budeš k tomu mít navíc zpětnou vazbu, neměl bys ztrácet kroky. Tím, že má "malý" krotící moment se nenech zmást, ta "malá" hodnota je naprosto konstantní v celém otáčkovém rozsahu a pokud by náhodou bylo někde potřeba přidat na síle, tak si motor řekne o dodatečný proud servodriveru a po dodání je možné na několik vteřin mít na motoru dvojnásobný krotící moment. Pokud budeš mít ale dobře navrženou konstrukci a vše okolo, pak by ti měli na pohyb plazmového hořáku stačit i ty 3Nm. Přece jen nebudeš nikde nic tlačit proti materiálu, takže jediné ztráty na ose budou třením ve vedení a trochu na trapézovém šroubu, který bych ti doporučil v tomto případě vyměnit za kuličkový šroub. Trapézový šroub bych nechal jakoby na ose Z pro zapálení oblouku plazmy, ale ostatní dvě osy bych vybavil kuličkovými šrouby s dvojitými maticemi.
Airm@n64

1. 9. 2011, 7:53

Díval jsem se na CNCshop naty kuličkove šrouby a jestli to chápu dobře tak ma menší tření než trapezovy šroub ? Dívám se dobře že ta jedna matice stojí 3000,-Kč ( 16 mm ) :shock:

Jinak asi vezmu ty motory 3Nm + Driver 4,2A :-) z CNC shopu + oddelovací desku
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 9. 2011, 8:47

Nepredepnutej kulickac treni prakticky skoro nema
Je schopen se gravitaci sam vysroubovat
Je to lozisko skrizeny se sroubem
Proto ta cena
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“