Univerzálka 80 mm a radiální házivost

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2011, 12:22

stale ke koupi u rouska na synkaci
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2011, 1:12

Tak jsem univerzálu sundal, vyčistil benzínem od zbytků mosazných špon a zaschlého konzervačního vosku, vyfoukal, prosypal grafitem a sesadil, teď mi upnutý trn hází desetinu, předtím jsem neměřil. Čelo příruby a osazení běží ve stovce, průměr sklíčidla po nasazení taky, teď du zkusit ještě jiný trn. Univerzálu jsem nasadil stejně jako předtím, podle značky, kterou jsem si udělal, zcela jistě jsem popřehazoval pastorky, ale utahuju stále jen jedním.
Petr Bratřík

18. 9. 2011, 1:29

ovim píše:Možno to niekomu tu na fóre pomôže. Ak potrebujem grafitový prášok, na jemnom brúsnom papieri brúsim tuhu z obyčajnej mäkkej drevenej ceruzky. Samozrejme ju predtým z dreveného obalu vyberiem.
A jak ale zjistíš, že v tom nabroušeným grafitu nemáš pak taky brusivo ze šmirglpapíru?
Josef
Sponzor fora

18. 9. 2011, 2:55

Pod dobrým mikroskopem.... A přebere to.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 9. 2011, 4:09

Takže u mne je resumé takové: vnější čelisti po upnutí broušeného kroužku běží cca ve 4 setinách, zatím co vnitřní u paken 0,15mm a na konci trnu jsou to již milemetry. Zkoušel jsem nasadit pakny posununuté (pootočené) čímž se problém posunul do jiného místa hlavy, při upnutí broušeného kroužku tento opět běží do 4 stovek. Závěr je že by pomohlo přebroušení paken, nebo jejich výměna.
PS: drtit tužky, to by mě teda mohlo dupu polibit :)
PSS: Netušíte kdo prodává náhradní čelisti do čínského sklíčidla a jestli jsou od všech čínských výrobců stejné? (TOS nepasuje to víme) už drahnou dobu googluju a nic, jen celé univerzálky.
calibos

19. 9. 2011, 6:06

Obávám se že koupit pouze čelisti bude nedostatečné, budou se muset spasovat tak jako tak s danou hlavou...
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2011, 7:13

Ehm co prosím? Vím že čína není TOS, ale koupím, nasadím, pracuju ....simply. Co chceš na tvrdých čelistech pasovat?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2011, 7:38

ja mam taky jednu zanovni univerzalku u ktery ceisti nejsou uplne ve stredu ale narozdil od jiny univ. ani nemaji tu upinaci plosku ale vpodstate brit, kdyz je prebrousim budou ji mit a budou na tom prumeru perfektne a verim ze na jinych prumerech budou +- dobry
z toho plyne muj nazor ze lze koupit i univerzalku ktera pred prvni praci potrebuje prebrousit pakny (mozna by sli i pretocit, buhvi jak je to tvrdy)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2011, 8:23

ovim píše:Možno to niekomu tu na fóre pomôže. Ak potrebujem grafitový prášok, na jemnom brúsnom papieri brúsim tuhu z obyčajnej mäkkej drevenej ceruzky. Samozrejme ju predtým z dreveného obalu vyberiem.
Nedoporučuji. Tuhy do tužek se vyrábí ze směsi grafitu a kaolínu (čím více grafitu, tím měkčí tužka), která se lisuje to tvaru tyčinek a vypaluje. Takže nastrouhaná tuha je směs grafitu a pálené keramiky.
Aleš Procháska
ovim

21. 9. 2011, 9:33

Čo sa týka brusiva v nastrúhanej tuhe, tuha je omnoho mäkšia takže nezistil som žiaden výskyt brusiva. Ale o tom kaolinu som nevedel, dík.
Na jednom staršom skľučovadle som brúsil bakne pretože mali veľkú hádzavosť. Do skľučovadla som jemne upol( aby sa dala ručne otáčať) brúsenú hriadeľ asi fí 25 mm a koníkom ju podoprel. Hodinkami som na hriadeli zmeral hádzavosť a a označil z ktorej bakne jemne ubrať. Na bakni mi po ručnom pretáčaní ostala stopa- pretože staré vymačkané alebo poškodené bakne upínajú obrobok najprv zadnou častou- Bakne som vybral a jemne, ručne na brúske ubral.- Upnutie, otáčanie, značenie, brúsenie sa viackrát opakovali. Podarilo sa mi staré sklučovadlo dostať do 0.03mm.
Je to len môj amatérsky pokus. Pravdaže nemusí to furt platiť. Skúšal som aj najprv upnúť krúžok, a uberať vnútorným nožom. Ubrať išlo, ale na hádzavosti nenastalo zlepšenie.
Dnes ho ale používam menej, kúpil som nové TOS.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 9. 2011, 7:00

Oprava čelistí se probírala zde http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=51&t=5382" onclick="window.open(this.href);return false;
calibos

6. 10. 2011, 5:56

Tak dnes jsem dostal zpravu od prodejce ze reklamace by mela byt tento tyden doresena a pristi tyden bych se mohl dockat sveho soustruhu... pry cekali na nejakou soucastku z Ciny tak uvidime...
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2011, 9:17

Tak u mne je resumé takové, že jsem si nechal v přípravkárně na magnetce čelisti přebrousit i s odlehčením 0.02mm vzadu, přesně jak to magi doporučuje ve vláknu o přebrušování paken a světe div se stálo to jen 75 Kč !!! O víkendu budu něco točit, ale předpokládám, že toházet nebude, není totiž důvod.
calibos

13. 10. 2011, 9:00

Tak se mi dnes vratil soustruh... jsem z toho v rozpacich, pripadne mi ze s tim vubec nic nedelali a pokud ano tak vysledek je nula nic (bohuzel se to neda rici o hazivosti)... Tedy, radialni hazivost je stale cca 0,7 na vnitrnich celistech a 0,4 na vnejsich, tedy v podstate to same kdyz jsem to tam posilal... tvrdily ze prebrousily ty nescislovany pakny, coz teda nechapu kdyz hazivost je uplne stejna :roll:

Navic se neracili obtezovat s prichycenim soustruhu ke dnu prepravni bedny (dva šrouby) a spodni plech ktery byl pod soustruhen pouze polozen je cely promackany jak jim pravdepodobne balik nekolikrat spadl pri preprave. Za to bych je nakopal do pr... protoze vysledkem cele reklamace je tedy akorat to ze jsem byl mesic bez soustruhu a mam pokrouceny spodni plech... jen doufam ze se nejak nehnulo cele lože...

Popravde jsem z toho pekne znechucen!

Chci se zeptat, nikdy jsem to nedelal, ale je mozno nejak si pohrat s usazenim univerzalky na vretenu? Treba povolit ty tri maticky a zkusit to poklepat v miste kde to hazi nebo je to nesmysl a je to vymezeno nejakym osazenim?

Uvazuji ze bych si koupil 100mm presnou univerzalku od TOS, duvod pro 100 oproti 80 je ten ze stovka ma pruchod 20mm a osmdesatka pouze 16mm, pritom vreteno soustruhu ma diru 20mm tak mi pripadne skoda to nevyuzit. Nebude ale ta 100 uz na takovy pidisoustruh moc?

Ben Ash: to prebrouseni jsi mel po znamosti nebo to nekde normalne delaji?
Přílohy
pod1.jpg
pod2.jpg
pod3.jpg
Naposledy upravil(a) calibos dne 13. 10. 2011, 9:07, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2011, 9:04

je tam osazeni ale na domaci sudlani se vyplati priliznout a pouzit treba kdyz utahujes za neco omackaneho a potrebujes to aby to po nejakem prumeru bezelo tak to utahnes a univerzalku doklepnes podle hodinek ceknes souosost a uz tocis
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“