Pasivace oceli nebo něco podobného
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nevíte někdo o nějaké snadné metodě na pasivaci oceli? Jde mi o základní ochranu proti korozi - v mém případě jsou to broušené ocelové kostky používané pro čistou práci (musí být odmaštěné) které různě beru do rukou, válí se mi různě na stole apd. Ideálně něco co koupím a napatlám ale neudělá mi to silnější vrstvu než pár mikronů. Do galvanovny se mi s tím nechce chodit, jinak bych to dal pochromovat a bylo by po ptákách.
Aleš Procháska
fosfátování
-
Tusim kyselinou dusicnou sa da pekne pasivovat. Pred par rokmi som takto spravil bezstratove ocelove elektrody pre vysokonapatovy elektrolyzer z 304L .
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
el_fuego333: tak na dusku bych nespoléhal. Je sice pravda, že koncentrovaná duska železo pasivuje, ale po naředění ho zase klidně sežere. Žádná nerozpustná vrstva jako v případě fosfátování tam nevzniká.
Tak bych použil to fosfátování, to dokáže udělat odolné povrchy a je to proveditelné i doma.
Tak bych použil to fosfátování, to dokáže udělat odolné povrchy a je to proveditelné i doma.
Pruduch: černění, to moc kvalitní antikorozní ochrana není. Odmaštěné to bude dost rychle reznout.
-
Zalezi, ake ma poziadavky na odolnost voci chemikaliam a mechanickemu posobeniu. Ta kyselina dusicna ma vyhody v tom, ze (na 304L - nerez) vytvori tenku neviditelnu vrstvu. Na elektrody pre urcity presny ucel super, Na namahane casti sa to nehodi. Potom asi najlepsie pozinkovat.
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
V mém případě je to 11523, ale černit raději ne (viz připomínka QNX výše). Našel jsem teď ve skříňce lahev s P2O5, to bych moh použít místo té kyseliny fosforečné a jdu shánět ten chlorid železitý, například ve sklepě jsem už dlouho nebylPruduch píše:Další varianta by mohla být alkalické černění.. ale nehodí se na vysoce legované oceli.

Aleš Procháska
Chlorid raději nezkoušej. Sice ti to zčerná, ale zrezne to do druhýho dne 

www.tc-pipa.wz.cz
-
- Kontaktovat uživatele:
ciernenie ocele je dost spolahlive, co sa tyka odlnosti voci rukam, hlavne ked sa spravi poctiva vrstva, a tymi vysoko legovanymi maerialmi sa mysli nerez, inak bezne triedy 11-12-14, aj 19 ide ciernit uplne krasne...
prikladam foto kluciek k SV-cku, co som si robil minule, aj po 2 mesiacoch stale krasne cierne, len ten kluc k sklucovadlu uz ma trochu vysuchanu tycku, kedze beha zelezo po zeleze...
prikladam foto kluciek k SV-cku, co som si robil minule, aj po 2 mesiacoch stale krasne cierne, len ten kluc k sklucovadlu uz ma trochu vysuchanu tycku, kedze beha zelezo po zeleze...