Ahoj
jednou jsem dělal portálku 2000x1600mm, je pravda že byla určena hlavně na vrtání a pak ofrézování obrobku po obvodu,
Použil jsem hřeben, krokový motor 2 Nm, převod 1:10. Převodovka byla uchycena na čepu a proti hřebenu bylo opěrné ložisko. To bylo hlavně kvůli tomu že bylo problematické hřeben usadit přesně proti převodovce.
Mašiny které mají motor na přímo na ozubený hřeben dělají třeba JDcut
http://www.jdcut.fr/galerie-2--galerie-photo.html" onclick="window.open(this.href);return false;
jsou tam obrázky projdi si to něco mají na šroub a něco mají napřímo. Jsou to ale stroje na pálení. Hodně záleží na co mašinku budeš chtít používat.
POMOC ZAČÁTEČNÍKOVI S CNC FRÉZKOU
motor na prímo může dávat leda tak k plazmě nebo k laseru ...
3f krokový motor, co tam použil, má nějakou 8 hrřídelku (400W servo má možná 12,5 mm nebo jen 9,5..) - a ty mu radíš, aby takovouto osičku zatěžoval 50-100Kg portálem, který se rozjede na rychlost 10m/min a to ještě přez páku - pastorek ~Ø32 - to přeci nemůžete myslet vážně - kdyby tam pouzil pomaluběžné 2Kw servo s brzdou se špičkovým momentem 30Nm s průměrem hřídele 25mm, tak by se možná o něčem takovém dalo uvažovat, ale tohle ani náhodou
... jinak některé mechmate jezdí i na ozubených řemenech - ale to by sis musel dát tu práci si to najít /já jsem to prolízal někdy před pár lety a už tehdy to tam bylo k vidění
2ivčo ... nesoudným lidem (pacientům) jako ty, se obloukem vyhýbám ... asi tolik k té pozvánce
3f krokový motor, co tam použil, má nějakou 8 hrřídelku (400W servo má možná 12,5 mm nebo jen 9,5..) - a ty mu radíš, aby takovouto osičku zatěžoval 50-100Kg portálem, který se rozjede na rychlost 10m/min a to ještě přez páku - pastorek ~Ø32 - to přeci nemůžete myslet vážně - kdyby tam pouzil pomaluběžné 2Kw servo s brzdou se špičkovým momentem 30Nm s průměrem hřídele 25mm, tak by se možná o něčem takovém dalo uvažovat, ale tohle ani náhodou
... jinak některé mechmate jezdí i na ozubených řemenech - ale to by sis musel dát tu práci si to najít /já jsem to prolízal někdy před pár lety a už tehdy to tam bylo k vidění
2ivčo ... nesoudným lidem (pacientům) jako ty, se obloukem vyhýbám ... asi tolik k té pozvánce
Já mu neradím aby to tak udělal. Psal jsem že já použli převodovku 1:10. Taky jsem psal že jsou to stroje na pálení ( u toho kde je to na přímo). Pokud použije řemen a motor napřímo tak na tom bude skoro stejně jako s hřebenem a motorem napřímo.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
... a kdo tady mluvil o tom, že by měl používat řemen s motorem na přímo ? - já jsem takovou blbost nikdy nikomu neradil - nevím jak si k tomu přišellubos píše:...Pokud použije řemen a motor napřímo tak na tom bude skoro stejně jako s hřebenem a motorem napřímo.
// 2lubos - to nebylo na tebe - (ten můj předešlý příspěvek)