neobvyklé zapojení motoru - jak to funguje?

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
RaS

17. 11. 2011, 8:49

to zapojení jsem si nevymyslel takhle je to zapojený v mašině.. ta součástka má značku diody a čísla 8611 a 020E..
jinak ten zásobník má 24 pozic a točí se doprava i doleva, doprava se otáčí pořád třeba o 100pozic 4x dokola.. ale doleva se otočí jen o max 23 pozic jakmile to dojede na pozici 8 tak se to zastaví, předpokládám že je tam nějaká mechanická závada.. a nebo to prostě na tu jednu cívku nemá sílu..

jinak proč blbost? ono se to točí pořád pak je tam ještě hall a jakmile to projede hallem tak to počítá impulz a zastaví se to jakmile je to ve správné poloze.. to tvoje zapojení dává třeba 1s impulzy (doba otočení o jednu pozici), takže to hodí třeba 5 impulzů za sebou ? ono je v podstatě uplně jendo jak je to dělaný..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS

17. 11. 2011, 9:02

Radek-B píše:Snad ti to bude z tohoto jasne. Rele 721 je step a 725 dir. Brzdu si odmysli. :D
Neni ta dioda nahodou /tyristor/ :D ?
Ten tvuj nakres je totiz blbost ono by se to furt tocilo bez "step"

RADEK
jinak tohle zapojení je v podstatě stejné jako jsem sem dal a udává ho výrobce.. já to mám atypicky :D jinak tvůj motor je na 220V ten můj je na 110V proto tam je navíc to trafo.. nicméně na zapojení to nic nemění..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2011, 9:28

Zajimave,
stejne bych to prepojil a bylo by. :D Opravdu je to stejne.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
lubos
Sponzor fora

17. 11. 2011, 10:09

Jasne, vzhledem k tomu ze to mas na 110 tak je zapojena i ta duha cast vinuti aby jsi dosahl stejneho vykonu jako u 220v verze. Pokud budes mit zapojenou jen pulku tak i vykon bude polovicni a to muze byt duvod proc to zlobi.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
RaS

18. 11. 2011, 9:13

právě že ne, já mám verzi 40W na 110V a pak je druhá verze taky 40W ale na 220V ten první bere 0,68A ten druhej 0,35A oba mají shodnej moment 0,3Nm .. otázkou je když se zapojej takhle obě vinutí jestli třeba nebude mít 60W a třeba 0,45Nm ???
lubos
Sponzor fora

18. 11. 2011, 11:12

Jo řekl bych že zapojením druhého vinutí by jsi měl mýt momet 2x větší, tedy i příkon což se dá změřit. Na druhou stranu nebylo by jednoduší tam dát krokáč ?
IQ156
ledvinap

18. 11. 2011, 11:41

Podle me to zapojeni kreslis porad spatne. Tyhle motory se zapojuji tak, ze jedna civka je primo na napajeci napeti a druha je fazove posunuta pres kondenzator. Takze kondenzator je pripojeny mezi obe vinuti a smer otaceni se meni podle toho, ktere vinuti je pripojeno na zdroj. Ale vinuti se vlastne vzdy pouzivaji obe.
Ta dioda by teoreticky mohla snizit vykon na polovinu, ale nejak me nenapada, na co by to bylo dobre ...

A to zastaveni jednim smerem - cekal bych , ze je tam mechanicka zarazka - motor je necha tocit dostatecne dlouho aby na zarazku dojel, pak je v definovane pozici (nastroj 8). Opacnym smerem se pak jen pres HAL odpocita potrebny pocet pulzu.
RaS

18. 11. 2011, 1:08

lubos píše:Jo řekl bych že zapojením druhého vinutí by jsi měl mýt momet 2x větší, tedy i příkon což se dá změřit. Na druhou stranu nebylo by jednoduší tam dát krokáč ?
no 2x větší moment bych pochopil kdybych zapojil obě cívky motoru posunuté o 90st, ale takhle tam jde přes tu diodu jen jedna půlvlna tak si říkám 1,5x ..
ledvinap píše:Podle me to zapojeni kreslis porad spatne. Tyhle motory se zapojuji tak, ze jedna civka je primo na napajeci napeti a druha je fazove posunuta pres kondenzator. Takze kondenzator je pripojeny mezi obe vinuti a smer otaceni se meni podle toho, ktere vinuti je pripojeno na zdroj. Ale vinuti se vlastne vzdy pouzivaji obe.
Ta dioda by teoreticky mohla snizit vykon na polovinu, ale nejak me nenapada, na co by to bylo dobre ...

A to zastaveni jednim smerem - cekal bych , ze je tam mechanicka zarazka - motor je necha tocit dostatecne dlouho aby na zarazku dojel, pak je v definovane pozici (nastroj 8). Opacnym smerem se pak jen pres HAL odpocita potrebny pocet pulzu.
takhle to už skutečně je resp bylo na stroji, tady obě relé mají dva spínací kontakty a vždy spínají 8 a 151 a 9 a 6 případně přehozeně při druhé orientaci.. u origo zapojení by stačilo vždy sepnout jen jeden kontakt 151 s 8 nebo s 9kou nevím proč taková komplikace..

že by tam byla mechanická zarážka mě nenapadlo, v podstatě by to sloužilo jako reference je pravda že ten stroj jinak nemá šanci poznat jakej nástroj je právě aktuální, pokud stroj vypnu a pootočím mu zásobníkem.. otázkou je proč by byl reference zrovna nástroj č.8? druhou otázkou je že potom z nástroje č.8 pojedu na nástroj 9 ne o jednu pozici ale o 23 na druhou stranu.. no rozeberu to a podívám se jestli tam není něco navíc co by to takhle blokovalo..

Luboši proč bych tam měl cpát krokáč když to takhle funguje? jediné co mě není jasné jak stroj referoval pokud by to bylo takhle mechanicky bylo by to tím pádem jasné.. já chtěl přidělat druhé čidlo třeba na nástroj 1 a referoval bych to podle toho.. výhoda by byla že bych pak mohl točit dokola doprava i doleva ..
lubos
Sponzor fora

18. 11. 2011, 2:08

Myslím že to tam přidali právě kvůli většímu momentu nebude to dvakrát ale 1,41 třeba :D . Pokud se to zastavuje na stejném místě zkus ten mechanický problém taky si zkus změřit proud při tom zastavení. Jestli to má senzory pro zastavení na nástroji tak by tam měl být i ten referenční. Při tom zastavení to vypadá že se motor snaží jet na další pozici nebo to zkrátka nejede? Zkoušel jsi to i bez toho kodanu?
IQ156
RaS

18. 11. 2011, 3:24

zkoušel jsem s tím točit i rukou a prostě v té jedné poloze se to zastaví a dál to nejde, jedině zpět.. sundám dva tři držáky aby pod to bylo vidět a prozkoumám co tam je.. ono to zařízení je uplně jednoduchý, tam je tenhle motor s převodovkou na tom je takovej plech asi přes třetinu otáčky jako kontakt k hallu a přez ozubené kolo 1:2ma to pohání takovou jakoby páku která zapadá do dalšího kola, takže půl otáčky to je v záběru a zásobník se otáčí a pak půl otáčky to vypadne z toho zubu a točí se to naprázdno (zásobník stojí) najíždí na ten snímač a jakmile ten plech končí u snímače vypíná se motor , ři další poloze se rozjede motor zapadne ta páka do dalšího zubu a zase půl otáčky otáčí a je tam další nástroj..
takže není potřeba žádné přesné měření, v podstatě ten motor stačí zastavit v jakékoliv mezi poloze tj s přeností na půl otáčky a zbytek je vyřešen mechanicky..
v realu to cca 0,5s otáčí zásobník do další pozice pak 0,5s se to točí naprázdno pak zase 0,5s zásobník do další polohy atd..
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 11. 2011, 3:33

takhle je to skoro vsude, jde o to aby to nebylo prilis haklive na dotoceni toho motoru (PLC nebyva nejrychlejsi, treni je ruzne a buhvi co)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

18. 11. 2011, 6:21

Tomu principu se rika """ maltezky kriz ''''' :D . Je to uplne v poho a po tom prepojeni co jsem vzpominal muzes opravdu motor ridit z PLC out signaly step/dir a jako vstupy potrebujes step/ na otacku motoru a index 1 nastoje v zasobniku pro referenci.
Tento system kazdopadne nema duvod se netocit na obe strany. Jakym PLC to budes ridit ? Muzu nastinit logiku toho procesu.

RADEK
RaS píše:zkoušel jsem s tím točit i rukou a prostě v té jedné poloze se to zastaví a dál to nejde, jedině zpět.. sundám dva tři držáky aby pod to bylo vidět a prozkoumám co tam je.. ono to zařízení je uplně jednoduchý, tam je tenhle motor s převodovkou na tom je takovej plech asi přes třetinu otáčky jako kontakt k hallu a přez ozubené kolo 1:2ma to pohání takovou jakoby páku která zapadá do dalšího kola, takže půl otáčky to je v záběru a zásobník se otáčí a pak půl otáčky to vypadne z toho zubu a točí se to naprázdno (zásobník stojí) najíždí na ten snímač a jakmile ten plech končí u snímače vypíná se motor , ři další poloze se rozjede motor zapadne ta páka do dalšího zubu a zase půl otáčky otáčí a je tam další nástroj..
takže není potřeba žádné přesné měření, v podstatě ten motor stačí zastavit v jakékoliv mezi poloze tj s přeností na půl otáčky a zbytek je vyřešen mechanicky..
v realu to cca 0,5s otáčí zásobník do další pozice pak 0,5s se to točí naprázdno pak zase 0,5s zásobník do další polohy atd..
automatizace/konstrukce
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

18. 11. 2011, 6:25

Tak nejak ze jo :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Geneva_drive" onclick="window.open(this.href);return false;
automatizace/konstrukce
RaS

18. 11. 2011, 7:04

Radek-B píše:Tak nejak ze jo :D
http://en.wikipedia.org/wiki/Geneva_drive" onclick="window.open(this.href);return false;
ano, tenhle princip akorád tam to kolo má 8 poloh nicméně na funkci to nemá vliv.. original byl na te mašině fanuc 0M nicméně mašina ležela někde bez sítě a smazalo se nastavení.. zajímavé je že ten stroj má pouze hall právě té mezipolohy, ale reference žádná tam není, prostě tam jiné dráty nikam nevedou.. nevím jak to fungovalo v praxi bez reference?
jinak místo psaní sem jsem šel k mašině a všechno vyzkoušel, zásobník se točí na obě strany , žádná mechanická reference tam není, to že se to zasekávalo bylo špatně namontovaným držákem kde byla otočená taková podložka a o pár desetin to drhlo a zaseklo se to, na druhou stranu to prošlo..
jinak bez kondenzátoru jede motor na poloviční výkon a ten zásobník to neutočí, pokud tam vrazím tu diodu rovněž se to netočí nemá to sílu, pokud to zapojím tak jak to bylo nedělá to vůbec nic.. takže jediné zapojení pod kterým to funguje je to podle výrobce...
vůbec nechápu proč to bylo zadrátované takhle, nicméně celou mašinu někdo koupil a začal jí repasovat a dávat dohromady, jsou vyměněné kuličkové šrouby.. spoustu dílu je polorozebranejch (třeba ten zásobník, dva držáky chyběj dají se někde sehnat? mašina YCM-VMC72A ) o hlavním transformátoru z 400/220V majitel frézky tvrdil že to tam je navíc, že je to "zdroj vzduchu" pro ATC když není kompresor.. no a na základě tohohle tvrzení asi připojili mašinu přímo na 400V.. výsledek je ten že to co nemá ochranu bylo odpálený.. všechny větráky (2+2ks ve dveřích, ventilátor na servoměniči k vřetenu a ventilátor na hlavním vřetenovým motoru)který jsou přímo na 220V a spínají se okamžitě prostě nejdou.., elektrika je taky nějaká divná spoustu zásahů, spousta věcí ani nemohla fungovat.. no prostě asi nějací experti.. jeden z kuličkovejch šroubů měl mrtvolu, špatně dotažená matice u ložiska.. no ale myslím že to byl dobrý kup jako základ mašiny.. elektriku jsem vyházel a přijde tam EMC, vřetenovej motor s fanuc servozesilovačem jsem rozchodil, serva na osách se mě nepodařilo rozchodit, jsou to typy A06B-6058-H004 a asi to má nějakou fanucáckou logiku a tak jsem se rozhodl vyhodit i ty drivery a koupím nové.. kdyby to někdo chtěl s 1kW fanuc AC servama nechť se ozve.. případně pokud by chtěl celej systém..
teď to celé rozebírám a čistím a zkouším co jde a co nejde..
nemáte někdo nějaký tip čím vyčistit prostor na emulzi v podstavci stroje? vytahal jsem odtamtud asi 3kyblíky jemnejch špon takový hnusný mazlavý bláto jak vazelína, samozřejmě jsem se nedostal uplně všude a potřebuju to nějak vypláchnout.. zkoušel jsem 2kg NaOH, teplou vodu s jarem vytvoří to černou špínu kterou jsem nechal projet čerpadlem, lil jsem tam novou vodu a tu černou sračku jsem vylejval.. po celem dni čištění je výsledek takovej že už neteče černá voda ale jenom hnědá :D prolil jsem tím asi 200l vody a nic.. nějakej tip?
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“