Frézování AW2017 podmínky a nástroj
-
staci si precist predchozi prispevkyprochaska píše:A jaké konkrétní řezné podmínky používáte? Třeba pro frézu 8 mm, dvou nebo třízubou? Do hliníku, řekněme 2017A?
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=57&t=8028#p80821" onclick="window.open(this.href);return false;
, tyto parametry musis prispusobit tuhosti Stroj-nastroj-obrobek , pouzite technologii (viz predesly prispevek), geometrii a povlaku nastroje, kvalitativnich parametru obrabeneho materialu, druh chlazeni (vcetne kvality toku chladiciho media a odplavovani vzniklych trisek), a mnoho dalsich a dalsich velicin.
Najednou zjistis, ze nastroj za 400 kc ti udela vice prace nez nastroj za 2.500 kc. Musis vedet, co ten nastroj chce a jestli jej muzes pouzit pro danou vyrobu.
Neni to tak dlouho co jsem testoval platkove frezy na 11523 materialu. Ovalna drazka sirky 20mm (tolerance +-0,2) hloubka 38mm. Pouzil jsem nekolik frez od ruznych vyrobcu a skoncil jsem u dvou od fi Secco a Walter.
Dokazes si predstavit, ze i mezi temito byl rozdil ve spotrebovanych platcich za jednu smenu v hodnote 7.500kc? Hlavni rozdil byl u spatne konstrukcne zasazeneho chladiciho kanalku v telese frezy. Kolega jak to zjistil , ze nemusi kazdou chvili doladovat masinu pri vymene platku, tak nechce na tuto vyrobu jiny nastroj. Kdyz vemes , ze tyto frezy o prumeru 20mm stoji srovnatelne kolem 5ti tisic. Tak kazdou pracovni smenu bych mohl mit za usetrene penize novou frezu i s krabickou platku.
Jo abych nezapomnel pro tento material vyhrala fi Walter.
Naopak fi Walter nejde moc obrabet dural i kdyz ma dobre vyvinute drzaky nastroju.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, mě tam chybělo na jaký průměr frézy a na jaký typ (monolit/plátková) jech těch 0.3 mm/zub. Zrovna se chystám obrábět větší dávku AW7019, je tam kapsování do hl. 16 mm, myslím si sice, že už to mám vyladěné (monolit třízubé D=8), ale člověk musí pořád sbírat informace, co když to jde jinak a mnohem líp 

Aleš Procháska
-
Musis pridat informace. Velikost kapse, nejlepe detail. Jakou mas frezu- jaky uhel sroubovice, jake je telo nastroje (SK 520, SK630, SK 1413C, RO, HSS, HSSE, HPD), jaky je povlak nastroje, jaky je vyrobce nastroje, ma ostri prez stred, jaky je srazeni na spicce. Jake mas chlazeni nastroje - bez chlazeni, chlazeni stlacenym vzduchem, chlazeni stlacenym vzduchem s primazavanim, chlazeni emulsi vnejsimi tryskami, chlazeni nastroje stredem nastroje(bocni trysky tesne vedle nastroje). Jakou mas pomer chladici kapaliny (ja mam vetsinou 7%). Jaky mas tlak chladici kapaliny(mam 20 baru). No a aby to nebylo vse. Jakou technologii kapsovani pouzijes. Predvrtanou diru, vrtani frezou a nasledne frezovani. Frezovani s jakym max prekrytim. Jake mas max otacky (mas plynulou regulaci otacek?), jaky maz moznosti posuvu. Mas moznost automaticke vymeny nastroju. jaka je rychlost vymeny nastroju. A vubec kolik vyrobku budes obrabet 1-50-1000-nebo vice? Jaka je moznost upnuti vyrobku.prochaska píše:Jasně, mě tam chybělo na jaký průměr frézy a na jaký typ (monolit/plátková) jech těch 0.3 mm/zub. Zrovna se chystám obrábět větší dávku AW7019, je tam kapsování do hl. 16 mm, myslím si sice, že už to mám vyladěné (monolit třízubé D=8), ale člověk musí pořád sbírat informace, co když to jde jinak a mnohem líp
Z monolitickych sk frez nejhorsi jsem zapsal Fordovky, pokud neberu kopinate nastroje z Ciny a Ruska.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Budu toho dělat pětset kusů, kapsa má rozměr 76x120x16, R 4.2, takže se vyplatí si koupit vhodnou frézu nebo i víc různých fréz na hrubování a pak načisto. Zatím jsem si vyhlédl v katalogu třízubou se šroubovicí 45 stupňů speciální na hliník, prý 480 m/min, před tím jsem to dělal univerzální, tak uvidíme
. ATC to stíhá za 3 vteřiny, takže si to klidně předvrtám, mám tam dokonce jedno místečko kde můžu skrz. Chlazení středem nemám, emulzi držím taky tak na těch 7 %, ono se to líbí závitníkům 

Aleš Procháska
-
To , ze nemas chlazeni stredem je skoda. Venkovni mas jaky tlak, jake trysky, mas zakrytovanou masinu? Ja mam u jedne masiny, Hermle, trysky ktere jsou kovove a jsou to takove 4mm trubicky. Kdyz pustim emulsi s 20bary je to pekny gejzir.prochaska píše:Budu toho dělat pětset kusů, kapsa má rozměr 76x120x16, R 4.2, takže se vyplatí si koupit vhodnou frézu nebo i víc různých fréz na hrubování a pak načisto. Zatím jsem si vyhlédl v katalogu třízubou se šroubovicí 45 stupňů speciální na hliník, prý 480 m/min, před tím jsem to dělal univerzální, tak uvidíme. ATC to stíhá za 3 vteřiny, takže si to klidně předvrtám, mám tam dokonce jedno místečko kde můžu skrz. Chlazení středem nemám, emulzi držím taky tak na těch 7 %, ono se to líbí závitníkům
To bych Ti doporucoval. Tech 7% emulse Ti schvaluji, nejenom zavitniky to maj radi, ale i frezy na dural. Frezy pouzivam univerzalni s ostrim na cele pres stred nastroje. Kapsu u Tebe bych prvne predpracoval prum 16mm na kterou tocim max tocky stroje aby se stroj netrepal, rekneme 10 tisic. Frezou i zavrtavam - jeden brit pres stred, tzn. 10 tis krat 0,04 a vyjde Ti posuv 400mm/min. Pak jedu bocne do plneho matrosu, 10 tis krat 0,05 krat 3zuby a vyjde 1500mm/min. Pak jedu prekryti 25% frezy, 10 tis krat 0,15 krat 3 zuby a vyjde 4500mm/min. Pokud mas moznost predvrtet aspon 18mm vrtak do hloubky 16,5mm (0,5 mm spicka vrtaku aby freza nemusela jet uplne stredem - staci 3mm dolik) tak dam adaptivni vrezovani a pustim hned 4500mm/min posuv. Hloubku 16 frezou prum 16 projet na jednu hloubku. Pozor na kvalitu pozadovaneho povrchu dna. Freza se ohyba diky i vuli loziska vretene pri zatizeni a i 0,015 rozdil jde videt a lze poznat na omak. Dno bych nechal na dokonceni 0.15 mm pro 8mm frezu.
8 Freza dokonceni - adaptivni frezovani s odpoctem na predeslou operaci s prekrytim 25%, plna hloubka s pridavkem na dne 0,15mm. Tzn. vyrobce doporucuje 480m/min tak jses na 19tis otacek , posuv 19tis krat 0,1 krat 3 a vyjde 5700 posuv pri prekryti 0,25 prumeru nastroje. to jsou startovaci parametry. Ja mit moznost klidne jeste zvednu tocky, ale to nemam - nase masiny maj max 12tis otacek. K tomu posuvu - musis odzkouset podle nastroje a tuhosti - zvysuji i na 250% tzn vysledny posuv je da se rici rychloposuv (posuv na zub0,25 = 14250mm/min). Pridavek nechas 0,2 mm na stene.
Slicht kapsy vcetne dna 8 frezou, prekryti 50% otacky a posuvy stejne jako u hrubovani. Nevim jakou mas spicku na 8 freze, tak posuv primerene pozadovanemu povrchu. Otacky muzes zvysit na 38 tis pokud mas tu moznost, samozrejme i primerene posuv 10400-28500 mm/min.
Nastroj, co si chces koupit, predpokladam , ze je HSSE (5-8%CO). Coz otpovida rezna rychlost. Ja pouzivam universalni SK frezy - jsou casto za tretinovou cenu. Ted mne zaujali univerzalni nastroje od WNT s nepravidelnym rozdelenim zubu. Odpadl kvilivy zvuk vznikly rezonanci nastroje. Nastroj uz mam v masine treti mesic na ruznych slitinach AL a nejevi znamku opotrebeni. Ano mam perfektni vyplach emulsi. Frezou prum 16 delam hloubku 48mm nadvakrat (ostri je priblizne33mm). Pro SK frezu s povlakem bez Al bych pouzil reznou rychlost kolem 4tis/min, ale to je utopije. Stroje to nevytoci. Tak se ridis jen citem aby se masina netrepala (QUICK od MAS Sezimova Usti) a vyplach stacil odplavit obrobenou trisku. Pozor na lepive materialy. Druh AL slitin uz moc neresim, jen jestli se lepi nebo ne. Nepoznam jiz jestli se nastroj otupi za jeden nebo 3 mesice a cim se vlastne otupil. Jestli piskem v duralovem odlitku nebo necim jinem.
Dnes SK frezy jsou parametry daleko pred CNC masinama pro slitiny Al.
U vrtaku je to obdoba. Jen bych si pral HSSE vrtak s vnitrnim chlazenim.
PS: 500 kusu je uz zajimavy. Masli dualni sverak nebo pripravek na vice kusu tak je to papačka. Masinka by mohla jet i 8 hodin po zmacknuti zeleneho tlacitka. Neco podobneho resim u nas, stroj by mel jet sam 12 hodin. To jako pracovnik na konci odpoledni pusti stroj a rano jeste mas cas na kaficko. Automaticka kontrola nastroju uz je samozrejmosti u bezopsluzneho obrabeni.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dík za podrobný názor
Chlazení mám taky tak, 20 barů a stavitelné trubičky dokola kolem vřetena. Jen mě trochu překvapila ta HSSE fréza, že by mohla mít 480 m/min. Ta co jsem chtěl vyzkoušet je SK+ZOX a našel jsem ji (u Hoffmanna) v kategorii HPC. Na ty WNT se podívám, dík za tip. Normálně bych to dělal univerzální frézou, viz předchozí příspěvky, ale díky té sérii aspoň vyzkouším něco nového
, obvykle totiž série nedělám. Co s tím upínáním ještě nevím, buď si na to udělám nějaký přípravek nebo přikoupím několik svěráků a dám je vedle sebe.

Aleš Procháska
-
To je prave to. Doporucene rezne podmiky jsou OK. Ale nedaj se pouzit i jine? Casto se musi brat ohled na stroj a kdyz vemu, ze 90% CNC stroju ma jenom do 12 tisic otacek. Tak na maximalni otacky musi jen prispusobit posuv. Ale jestli mas aspon ty trubicky na chlazeni, mas to dobry. Ja ted reklamuji jedno CNC, co mi dovezli pred tydnem.prochaska píše:Dík za podrobný názorChlazení mám taky tak, 20 barů a stavitelné trubičky dokola kolem vřetena. Jen mě trochu překvapila ta HSSE fréza, že by mohla mít 480 m/min. Ta co jsem chtěl vyzkoušet je SK+ZOX a našel jsem ji (u Hoffmanna) v kategorii HPC. Na ty WNT se podívám, dík za tip. Normálně bych to dělal univerzální frézou, viz předchozí příspěvky, ale díky té sérii aspoň vyzkouším něco nového
, obvykle totiž série nedělám. Co s tím upínáním ještě nevím, buď si na to udělám nějaký přípravek nebo přikoupím několik svěráků a dám je vedle sebe.
Jen se podivej na http://www.youtube.com/watch?v=SLYZnEZvfoA" onclick="window.open(this.href);return false; jak makaj na zeleze od fi Fette. Hlavne zavrtavani do plna.
http://www.youtube.com/watch?v=uAcBU2iq ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, já mám taky maximum 12000 otáček, takže se musím trochu brzdit v rozletu
Ale nějak to zkusím potrápit. Třeba jako když jsem hledal optimální posuv vrtáku do plastu. Dělal jsem padesát děr vedle sebe, pořád rychleji a rychleji, a až mi něco cinklo o sklo na stroji tak jsem dvacet procent ubral a bylo vyřešeno
Posuv asi 10x větší než jsem původně čekal 

Aleš Procháska
-
Kdyz budes zadavat posuv. Mrkni se na tloustku trisky. Je to takovy pseudo trojuhelnik (posuv na zub je tabulkove udavan na 100% prekryti) a casto zjistis , ze jedes mensim posuvem. Kdyz pridas teorii ze zakladni skoly. Dostanes se zase jeste jinam u sousledneho frezovani.
Pro vysvetleni priklad:
Kdyz dva vlaky jedou proti sobe konstantni rychlosti. Jeden 200m za minutu, druhy 50m za minutu. Vysledna vzajemna rychlost mijeni je 250m za minutu.
Kdyz jedou tyto dva vlaky soubezne (sousledne) je vysledna vzajemna rychlost ....
Pro vysvetleni priklad:
Kdyz dva vlaky jedou proti sobe konstantni rychlosti. Jeden 200m za minutu, druhy 50m za minutu. Vysledna vzajemna rychlost mijeni je 250m za minutu.
Kdyz jedou tyto dva vlaky soubezne (sousledne) je vysledna vzajemna rychlost ....
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nemáš náhodou po ruce katalogové číslo té frézy? Já jsem ji teď chtěl objednat, ale WNT zrovna přehledností katalogu nevyniká...Polesovsky píše:Ted mne zaujali univerzalni nastroje od WNT s nepravidelnym rozdelenim zubu. Odpadl kvilivy zvuk vznikly rezonanci nastroje. Nastroj uz mam v masine treti mesic na ruznych slitinach AL a nejevi znamku opotrebeni.
Aleš Procháska
-
O nas se stara Oldrich Konecny tel.:739342801 a frezy maji kat. cislo 52 603 160 (prumer 16mm)prochaska píše:Nemáš náhodou po ruce katalogové číslo té frézy? Já jsem ji teď chtěl objednat, ale WNT zrovna přehledností katalogu nevyniká...Polesovsky píše:Ted mne zaujali univerzalni nastroje od WNT s nepravidelnym rozdelenim zubu. Odpadl kvilivy zvuk vznikly rezonanci nastroje. Nastroj uz mam v masine treti mesic na ruznych slitinach AL a nejevi znamku opotrebeni.