Nové CNC z Rokycan
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tak to máš ještě postaru, je to tvz. ochrana nulováním. Osobně mi to přijde dost divný řešení, když vadaska na nulovém vodiči někdy žhne. U mne bylo tohle řešeno v rd. při rekonstrukci zatlučením dvaapůlmetrové pozinkované 2" trubky a připojení k zemnícímu rozvodu. Pokud by se ti ten problém opakoval, a plasty při obrábění skutečně generují statické el. docala dost, zkus ještě popropojovat vodičem jednotlivé pohyblivé části stroje.
- Martinhora
Konečně jsem s potížemi dofrézoval všechny části trupu. Bohužel chyba "chyba komunikace" se stále opakuje. Ikdyž s menší četností. Bohužel nepomohlo ani galvanické oddělení COM portu. Jsem přesvědčen o tom, že původ problému je v FM a celkové špatné el.instalaci. Rád bych to předělal a tímto bych chtěl požádat znalé věci zda by nemohli trochu pomoci. Vytvořil jsem schematický nákres jak to mám udělané v současné době a další nákres je stav na který bych to rád předělal. Potřebuji to zkonzultovat, zda je to správně nebo opět blbě. Na vstupu stroje je čtyřkulíková zásuvka. V jističích mám spojené "modré a zelené" - staré zapojení. Rád bych použil odrušovací filtry. Je otázka, zda dát filtry i před PC a elektroniku nebo jen před FM. Vybral jsem tento filtr http://www.pohony-menice.cz/gds/18-sito ... 4200-6122/. Opět nevím, zda je použitelný, nebo zvolit jiný (jaký). Ve stávajícím FM je integrovaný filtr typu B. Předem díky za pomoc.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Že nemáš oddělený N a PE by vadit až tak nemělo, ve spoustě fabrik (včetně naší to tak je) a problémy nejsou.
Pokud je u nás někam natažený přívod 5x (L1,L2,L3,N,PE) tak se stejně v následujícím rozvaděči N a PE seběhnou do jediného PEN.
Je tam ovšem dost pečlivě udělané ochranné pospojování. Nemusíš nikam tlouct žádný kolík, ale zkus to pospojit třeba s radiátorem (pokud tedy není na plastových trubkách).
Problém je podle mě FM, který ruší komunikaci na RS232. S tím jsme se v práci natrápil moc a moc.
Měl by být stíněný kabel od FM k motoru (v obytné zástavbě to dokonce výrobci FM nařizují) a dál v komunikačním kabelu RS232.
Pokud je to nějaký laciný nestíněný kabel, tak je na průser zaděláno. Tady na tyhle dvě věci bych se asi zaměřil.
Pak možná zkusit v FM snížit modulační frekvenci na minimum.
Co takhle souběh a křížení komunikace a silovky? Pokud jsou kabely v jednom svazku, je to zase špatně - norma říká souběh min. 100mm od sebe.
Měnič je zkrátka na tyhle věci potvora zákeřná a dost těžko se to odhaluje.
V práci je natažená komunikace RS485 v jednom Merkur žlabu společně s nestíněnou silovkou od FM k motorům (6ks), délka souběhu je cca 10m.
Pokud byla komunikace udělaná obyčejným UTPčkem, tak to za živého boha nechtělo komunikovat - po odstavení měničů to jelo OK.
Stačilo vyměnit komunikační kabel za FTP a od té doby to běhá v pohodě.
Na druhou stranu zase, na vývodových kabelech od generátorů 150kW (je to kabel AYKY 3x240+180) mám připáskované UTP na jinou komunikaci a tady to problém nedělá absolutně žádný i když jsem z toho měl strach. Holt není tam žádný FM, ale jen obyč. generátor i když dost silný.
Pokud je u nás někam natažený přívod 5x (L1,L2,L3,N,PE) tak se stejně v následujícím rozvaděči N a PE seběhnou do jediného PEN.
Je tam ovšem dost pečlivě udělané ochranné pospojování. Nemusíš nikam tlouct žádný kolík, ale zkus to pospojit třeba s radiátorem (pokud tedy není na plastových trubkách).
Problém je podle mě FM, který ruší komunikaci na RS232. S tím jsme se v práci natrápil moc a moc.
Měl by být stíněný kabel od FM k motoru (v obytné zástavbě to dokonce výrobci FM nařizují) a dál v komunikačním kabelu RS232.
Pokud je to nějaký laciný nestíněný kabel, tak je na průser zaděláno. Tady na tyhle dvě věci bych se asi zaměřil.
Pak možná zkusit v FM snížit modulační frekvenci na minimum.
Co takhle souběh a křížení komunikace a silovky? Pokud jsou kabely v jednom svazku, je to zase špatně - norma říká souběh min. 100mm od sebe.
Měnič je zkrátka na tyhle věci potvora zákeřná a dost těžko se to odhaluje.
V práci je natažená komunikace RS485 v jednom Merkur žlabu společně s nestíněnou silovkou od FM k motorům (6ks), délka souběhu je cca 10m.
Pokud byla komunikace udělaná obyčejným UTPčkem, tak to za živého boha nechtělo komunikovat - po odstavení měničů to jelo OK.
Stačilo vyměnit komunikační kabel za FTP a od té doby to běhá v pohodě.
Na druhou stranu zase, na vývodových kabelech od generátorů 150kW (je to kabel AYKY 3x240+180) mám připáskované UTP na jinou komunikaci a tady to problém nedělá absolutně žádný i když jsem z toho měl strach. Holt není tam žádný FM, ale jen obyč. generátor i když dost silný.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Ja len poznamka: Je to koser znovu spajat PE a N, ked uz raz boli rozdelene? To sa mi akosi nezda, z TN-C-S sa TN-C by nemalo robit. Ale berte to s rezervou....
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pochopil jsi to naopak, myslel jsem to od konce.
Od začátku to je tedy takto: nejdřív je PEN a pak se někde rozdělí jako N a PE.
Od začátku to je tedy takto: nejdřív je PEN a pak se někde rozdělí jako N a PE.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
-
Teda ono se to na dalku spatne resi, ale z tech schemat predpokladam, ze ELE je elektronika,
ktera hybe strojem - kontroler.
Dal bych kontroler a PC na stejnou fazi jako kontroler, nejlepe do 1 dvojzasuvky.
P.
ktera hybe strojem - kontroler.
Dal bych kontroler a PC na stejnou fazi jako kontroler, nejlepe do 1 dvojzasuvky.
P.
- Martinhora
Od FM mám stíněný kabel (je uzeměný na straně měniče). Se žádným vedením souběžně nejde (pouze v jednom místě je křižuje v ůhlu 90st). Pod strojem mám podstavec. Ten je na gumových kolečkách a stroj je také oddělen od podstavce gumou. Klávesnici (je v ní integrován touchpad) mám jako výsuvný šuplík v tomto podstavci. Dno klávesnice je kovové a je k němu ukostřen kabel co vede do PC. Kdysi jsem měl s tímto velké problémy. Při zapnutém FM klávesnice náhodně psala, myš běhala jak zplašená. Tenkrát pomohlo odizolování spodku klávesnice od toho šuplíku. Ale teď jsem se všimnul, že občas to zase kopne (velice občas). Je docela možné, že občas je ten kopanec tak velký, že to odnese i ten COM port. FM je přidělaný na tom podstavci - ale je od něj odizolován. Zkoušel jsem dát FM i mimo ten podstavec, ale výsledek byl stejnej. Pravděpodobně se do toho podstavce něco indukuje a ta klávesnice působí jako zem (ikdyž je odizolovaná - prešpanem). Dnes dorazily filtry tak budu něco zkoušet. Trochu mě zarazilo, že na těch filtrech je napsáno, že se smí použít jen s FM značky EMERSON
tak nevím . Každopádně ještě zkusím uzemnit ten podstavec. Velikej problém je v tom, že ta chyba v Armote "Chyba komunikace" je opravdu čistě náhodná, kolikrát se projeví až po 4-5 hodinách - jindy po 5ti minutách - to se blbě hledá. Asi se soustředím na tu klávesnici a pokusím se dosáhnout stavu, kdy bude moct ležet přímo v tom šuplíku (bez izolace) a bude to stoprocentní (pokud ji tam nechám bez izolace, tak po zapnutí vřetena se to bláznění projeví ihned)

- Martinhora
Tak se mi konečně s největší pravděpodobností podařilo odstranit "Chybu komunikace" v Armote. Před FM jsem dal síťový filtr a předělal elektriku stroje. To bohužel k ničemu nevedlo - chyba se stále opakovala - jen další vyhozený peníze a čas. Pak jsem se soustředil na tu klávesnici (má kovový obal). Pokud jsem zapnul vřeteno a dotknul se klávesnicí stroje tak se výrazně změnily navolené otáčky - to je asi špatně... Takže jsem začal vymýšlet jak odizolovat klávesnici. Nejdříve mě napadlo ji nějak uzemnit pak jsem uvažoval, že ji dám mimo stroj - ale to se mi moc nelíbilo. Nakonec jsem byl jednou v noci "osvícen" a napadlo mě úplně jednoduché řešení - použít bezdrátovou klávesnici. Půjčil jsem si ji od kamaráda, ale tam byl problém v tom, že byla na 27Mhz a byl problém s rušením od stroje. Nakonec to vyřešilo pásmo 2.4 Ghz. Nechci to zakřiknout, ale teď jsem nafrézoval cca 6hodin a bez problému. "Chyba komunikace" se objevila již jen jednou, ale ne při obrábění, ale při použití MPG při nastavování nuly. Respektive ne při jeho používání, ale ve chvílce, když jsem zavřel okno MPG. Ale to je asi spíš dotaz na Gravos .... (stalo se to jenom jednou - FM neběžel, KM se nehýbaly) Jinak při obrábění se to již nevyskytlo. Ta klávesnice byla pravděpodobně jako enténa. Na fotkách je výsledek mého snažení - pracovní forma na směrovku z umělého dřeva - rozměry 900 x 400 mm.
No paráda. Je to mnohem větší než jsem si myslel. Jak máš upravený ten povrch polystyrénu ? Předpokládám, že pod tím plničem je to olaminované.
S tou "chybou komunikace" jsi mě před časem dost vyděsil a čekal jsem, že až začnu frézovat XPS tak se mi to taky projeví, ale zatím (ťuk, ťuk) nebyl sebemenší problém.(cca 10hodin)
Jen tak dál. Miloš.
S tou "chybou komunikace" jsi mě před časem dost vyděsil a čekal jsem, že až začnu frézovat XPS tak se mi to taky projeví, ale zatím (ťuk, ťuk) nebyl sebemenší problém.(cca 10hodin)
Jen tak dál. Miloš.
- Martinhora
Tohle není plnič ale zatím stříkací kit. Polyš je olaminován 4x 80g tkaninou. On s tou klávesnicí už byl problém předtím (pod EMC) - ale tam jsem nepoznal, jestli to nějaký krok přes LPT ztratilo, ale byl jsem tenkrát přesvědčen, že jsem to vyřešil - ale nevyřešil .... Tím obráběním polystyrenu to určitě nebylo. Teď jsem obráběl umělé dřevo a zdá se mi, že na tu statiku je to mnohem horší a chyba se neprojevila.
- Martinhora
Tak jsem zkusil do vyfrézované formy ulaminovat směrovku. Měl jsem z toho trochu strach (abych to vyndal bez poškození formy - to umělé dřevo se mi zdá dost takové savé) a ikdyž jsem hodně impregnoval tak stejně ty obavy tam byly. Nakonec to dopadlo úplně skvěle a mám z toho strašnou radost. Když si představím to množství tvořivé práce bez použití CNC
. Takhle si trochu hraju v CADu trochu v CAMu a pak jen stojím a koukám jak to jezdí.... Dál se mi podařilo bezproblémů zprovoznit pod Armote 4tou osu. Takže jsem hned vytvořil výstupní trysku. Trochu byl problém s generováním v CAMu. Poptával jsem tady pomoc, ale nikdo nepomohl tak jsem to nakonec opět vyřešil sám (sice jsem to trochu očůral, ale když to nepovím tak to nikdo nepozná). Polotovar jsem vytočil na soustruhu (kužel - abych nemusel na fréze hrubovat). Rádius už fréza udělala sama. Jel jsem 8kou frézou 12tis. otáček a max. úběr v Z byl 8mm - což je do um.dřeva pohoda. Nakonec drážky dokončené 3mm frézkou. Opět strašně rychlá výroba. Teď to jen trochu doladím šmirglíkem uvnitř drážek - pak plnič a vyleštit a hotovo. Někteří kamarádi nad tím vším trochu ohrnují nos a říkají že s CNC fézou tohle není žádný problém a že už to není modelařina, ale pouze zhmotnění něčeho virtuálního. Já jsem ale jiného názoru .....

pěkný mimochodem jak je to letadlo velké?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Ta směrovka je super !!! Vakuoval jsi ? Mezivrstva je Herex ? No vypadá to, že mám už vizi co dalšího budu tvořit pro vylepšení frézky. Že neuhodneš co to bude ?
Teď jsem objednal na zkoušky MDF. Zkusím jak by z toho šlo dělat kopyta. Umělé dřevo je pro mě přece jen finančně nedostupné.
A val to do nás pořád pryč !!!
Miloš.
Teď jsem objednal na zkoušky MDF. Zkusím jak by z toho šlo dělat kopyta. Umělé dřevo je pro mě přece jen finančně nedostupné.
A val to do nás pořád pryč !!!

Miloš.