Martinhora píše:Toho vypěňování se bojím - aby se to nenafouklo. Jinak to žebro jsem měl v plánu z tvrdého polyše (široké). Jasně, že by bylo snažší ze dřeva udělat přímo kopyto ALE. První problém je v tom, jak to upnout aby se to dalo obrobit - obrábět to v celku nebo ze dvou půlek (ty pak slepit)? Dumal jsem nad tím hodně dlouho a nic mě nenapadlo. Další problém je v tom, že odtokovka má 1.5mm. A umělé dřevo zase tak pevné není aby se to na konci nevylamovalo. Taky celková tuhost by asi nebyla nic moc. Něco většího je v pohodě, ale tohle je dost tenký. Ještě se do toho bude rýt paneláž + nýty stříkat leštit atd atd. tak to musí být trochu odolný.
ahoj,
mužeš kouknout ke mě na web
http://www.vasamodel.cz" onclick="window.open(this.href);return false; v levo odkaz připravuje se a sjet až dolu, je tam alka 1/4
směrovku jsem frézoval právě na dvě půlky a poté slepil, teda vlastně ještě neslepil ležej mi tu na stole ale brzy se k tomu zase vrátím a dofám že na léto bude hotová.
jinak jak to udělat: vyfrézoval jsem obrys sop s nějakým přídavkem, myslím že 5mm, potom objel do desky lamina jen 0,1mm do hloubky ten samý obrys abych věděl kam přilepit tu naformátovanou sop, tím tedy byla zároven určená 0 pro x/y , na lamino jsem položil matrial pro sop a obrys oblil vteřinákem (nejlepší upínka pro umělí dřevo

), tím je matrial chycen jen po obvodě a nikoliv pod sop, sop jsem vyfrézoval rovnou finišem bez hrubování s krokem 0,5mm. pak jen stačí směrovku zvednou. Některé díly jen naboduju kapkami vteřináku a po vyfrézování stačí pomocí šroubováku díl odrhnout, jde to v pohodě. Takto byl dělám i celý trup.
na křídlo jsem použil vypěněvocí epoxid od skolila, název je na fotce, chce to ale odlévat na víckrát, jedna strana samozřejmě musí být otvřená (kořenové/koncové žebro)
Vašek