Úprava homemade soustruhu

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
radu78

4. 2. 2012, 8:25

Ještě se používá název šábr.
radu78

4. 2. 2012, 8:50

DSC02800.JPG
Jinak Noga je má taky ,ale tak na dokončování či drobotinu http://www.proexport.cz/Katalog/Skrabaky/Noze/D55.aspx" onclick="window.open(this.href);return false; .Já nejvíc používám ten velkej placatej /tvrdokov/-občas se objeví na akru kolem 400,-prodejce tuším Petr Šrámek a na malý věci ten zrzavej,ten sem dělal z toho prasklýho výstružníku nahoře- dobrej matroš.Jinak se dá vybrousit z SK nože,třeba... zapojte fantazii
Sender

4. 2. 2012, 9:44

radu78> tak to řešíš asi víc než já.

Potřebuju řešit předělání vřetena včetně uložení.Ono spíš vyrobení novýho.Měl by někdo tip jak na to aby to mělo správnou tuhost a nemělo to vůli na ložiskách atd.
radu78

4. 2. 2012, 10:12

Výroba novýho není úplná sranda,spíš bych se nejdřív zabýval ložiskama.Vřetenový ložiska nejsou úplně můj šálek čaje , ale asi bych nejdřív zjistil co tam je,jestli výrobce pamatoval na štelování vůle ložisek,nebo ne,způsob usazení ložisek,jejich označení .Jestli je to samodomo tak zjistit kde je vůle,jestli opravdu v ložísku,jestli není vymačkané vřeteno.Nejlíp to celý nafoť a někdo určitě poradí.
Sender

5. 2. 2012, 10:13

Ono to je homemade vřeteno.Navrhoval to sice ing. ale ne strojař (elektro).Dneska vím,že je to špatně.V předu je radiálněaxiální válečkový ložisko ,na konci je kuželíkový.Celý je to stažený s předpětím proti sobě.Základna je svařená z U profilu -v tom to má taky chvění.Ono když to tak vezmu,tak jsou dobrý jen lože,ale chtěli by přebrousit.Má někdo představu kolik takový přebroušení stojí (jen pro zajímavost).
Co jsem zatím zjišťoval,tak na malý soustruhy se používají přesný kuličkový ložiska s kosoúhlým stykem stažený proti sobě.Další způsob v předu jedno válečkový ložisko,za ním axialní.Třetí způsob co jsem videl -několik ložisek s kosoúhlým stykem zasebou.Nedaří se mi rozhodnout pro konstrukci základny pro uložení vřetene.Říkal jsem si použít na to nějakej pancíř tloušťku min. 30mm,ale potřeboval bych nějakou inspoiraci.
RaS

5. 2. 2012, 10:27

pro inspiraci se podívej tady na foru do schemat soustruhů, tam máš několik uložení vřeten, dál tady bylo téma přímo o uložení vřetene s dlouhou diskuzí a plno obrázků.. materiálu je tady ke studiu dost.. nicméně pokud chceš na nějaký homemade soustruh vyrábět novej vřeteník s vřetenovejma ložiskama tak zjistíš že je to slušnej balík a otázkou zůstává zda ten zbytek stojí za ty vložené peníze, jestli není lepší koupit něco co už je OK v základu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Sender

5. 2. 2012, 9:14

Máš pravdu.Lepší by určitě bylo koupit jinej.X krát jsem o tom uvažoval.Je mi to ale líto vyhodit.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“