trojfazove 200V vreteno a frekvencny menic
Cafte,
mame problem s rozbehanim frekvencneho menica (Schneider Altivar 31C) na trojfazovom 4polovom vretene(3x200V)
Na stitku motora je:
- napatie 200V
- 1500 - 8000 ot/min
- prud 17A konstantny, pretazenie 23A na 30 minut
- 3,5 kW konstant, 5,5kW spicka
- 4 polovy
Menic ma 11kW, je funkcny, odskusany na "klasickom" motore (2polovy 2,2kW).
Problemom je, ze nam to hadze chybu "Overcurrent" a podla manualnu nemame korektne nastaveny menic.
Nastavili sme nominalne hodnoty: napatia 200V, prudu 17A, frekvencie 50Hz a otacok 1500.
Potom sme skusili 266Hz a 8000 otacok a aj 50Hz a 8000 otacok, ale vzdy sa to chovalo rovnako - okamzite to uletelo do chyby pri pokuse roztocit motor.
Zaujimave je ze ked sme dali napatie 100V, tak sme sa dostali do 50Hz a tam zacal menic motor odpajat(podla vsetkeho ide o rusenie netienenym kablom).
Iste je, ze potrebujeme tieneny kabel od vretena k motoru, menic je dost ruseny, ale to asi nevyriesi nas problem uplne. Pokial dame autotuning na menici, je to este horsie.
Kde robime chybu?
mame problem s rozbehanim frekvencneho menica (Schneider Altivar 31C) na trojfazovom 4polovom vretene(3x200V)
Na stitku motora je:
- napatie 200V
- 1500 - 8000 ot/min
- prud 17A konstantny, pretazenie 23A na 30 minut
- 3,5 kW konstant, 5,5kW spicka
- 4 polovy
Menic ma 11kW, je funkcny, odskusany na "klasickom" motore (2polovy 2,2kW).
Problemom je, ze nam to hadze chybu "Overcurrent" a podla manualnu nemame korektne nastaveny menic.
Nastavili sme nominalne hodnoty: napatia 200V, prudu 17A, frekvencie 50Hz a otacok 1500.
Potom sme skusili 266Hz a 8000 otacok a aj 50Hz a 8000 otacok, ale vzdy sa to chovalo rovnako - okamzite to uletelo do chyby pri pokuse roztocit motor.
Zaujimave je ze ked sme dali napatie 100V, tak sme sa dostali do 50Hz a tam zacal menic motor odpajat(podla vsetkeho ide o rusenie netienenym kablom).
Iste je, ze potrebujeme tieneny kabel od vretena k motoru, menic je dost ruseny, ale to asi nevyriesi nas problem uplne. Pokial dame autotuning na menici, je to este horsie.
Kde robime chybu?
este mi napadlo ze sme skusali nastavovat aj dlhsiu startovaciu rampu - 10 sekund, no nepomohlo to
tych 17A je nastavenie nominalneho prudu (podla manualu by to mal byt udaj zo stitku motora)
max prud bol nastaveny na 28A, ale skusime to zvysit...toto je dobry hint, vdaka
tych 17A je nastavenie nominalneho prudu (podla manualu by to mal byt udaj zo stitku motora)
max prud bol nastaveny na 28A, ale skusime to zvysit...toto je dobry hint, vdaka
to jste nahradili ten nefunkční fanuc u toho moriseiki? kam jste napojili encoder a jak závitujete? původně vedl encoder do vřetenového měniče ne?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
ano, nahradili sme ten original menic na vretene za altivar 31. dali sme zan 500€, pricom za opravu stareho chceli 1600€
zatial mame rozchodene len riadenie otacok z fanucu a start/stop, este tam doplnime plc-cko na osetrenie chyby na vretene a aj kvoli vymene nastrojov. zavitovanie sme zatial neriesili, ale plan je dostat sa na emc riadenie a vyhodit fanuc uplne, potom pojde encoder do mesy

zatial mame rozchodene len riadenie otacok z fanucu a start/stop, este tam doplnime plc-cko na osetrenie chyby na vretene a aj kvoli vymene nastrojov. zavitovanie sme zatial neriesili, ale plan je dostat sa na emc riadenie a vyhodit fanuc uplne, potom pojde encoder do mesy
Neni mi to jasne s tym zavitovanim ajtak - ten enkoder sa pouzival na presnu regulaciu otacok vretena, kedze v tom case vektorove riadenie asi nebolo, nie na polohovanie a do riadiaceho systemu sa pulzy z enkodera nedostavaju. Takisto prevod motor-vreteno je 1.3:1 priblizne. Pre zavitovanie podla mna musi byt enkoder na vretene a riadiaci system o tom musi vediet - logicky mi to tak vychadza, zeby nejaka opcia?
No po pociatocnych tazkostiach uz pokladam za uspech ze sa to vobec toci...takze zavitovanie zatial rucne
No po pociatocnych tazkostiach uz pokladam za uspech ze sa to vobec toci...takze zavitovanie zatial rucne

no já jsem došel k podobnému závěru že ten fanuc 0M asi závity neuměl.. přesně jak píšeš encoder šel do měniče a do řídícího systému se nedostal.. já mám sice převod 1:1 ale ještě převodovku 1:5ti takže při závitování v podstatě 1:5ti a jediné co bylo na vřetenu bylo pneumaticky ovládanej píst kterej zajel do výseku ve vřeteni a vypnul vřeteno pro přesné zastavení v poloze pro ATC.. dnes jsem z toho všechno vyházel.. přímo na vřeteno jsem přidal encoder kterej půjde do mesy pro závitování a polohu vřetena pro ATC, a původní encoder na motoru jde tak jak předtím do původního vřetenového servoměniče od Fanucu.. ten mě funguje tak není důvod ho zatím vyhazovat ačkoliv je 3x tak velkej než novej moderní
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Aj na nasej masine je to tak ako pises, pri zadani M19 sa vreteno zacne tocit so slabsim momentom, pritom zapadne zapadka, a dalsi koncak na zapadke signalizuje,ze je OK.
Ako si primontoval enkoder?
Ako si primontoval enkoder?
vzhledem k tomu že jsem dělal GO vzduchovejch válců, tak když jsem se dostal na tandemovej válec pro ATC tak už nad vřetenem nic nebylo, původně tam byla řemenice 8M 46zubů 1:1 do převodovky, max otáčky byly 6000.. tak jsem si říkal že bych mohl zvednout otáčky a rozhodl se předělat řemenici na vřetenu, původní velikou sundal osoustružil že z ní zbyde jen z původních cca 100mm průměru asi jen 70 a zalisuje se na to jiné ozubení z běžné koupené řemenice 32z 8M tím se dostanu na max otáčky cca 8500ot a ještě tam zbylo místo na druhou řemenici 5M pro encoder, zase z běžné řemeničky 5M myslím 60z se udělali dvě stejná kola, jedno přišlo na encoder druhé na tu velkou řemenici.. dál se udělala taková deska která se uchytila k domku horního ložiska vřetene a na ní sedí domeček s encoderem, ten je vlastně jakoby uvnitř hlavního řemenu, řemen pro encoder je resp bude 5M 5mm silnej .. ještě není uplně vše hotové, ale namodelovaný to už mám, je tam místa dost a v podstatě nepotřebuju vůbec žádné úpravy na vřeteníku.. jedině ta řemenice, ale ta by se klidně dala vyrobit nová, nicméně tohle je snažší řešení..
Pridavam par postrehov s pouzivanim noveho menica.
Zatial to maka dobre, frezovanie so stopkovymi frezami bezproblemove, vrtanie do 20-25mm takisto. Horsie je to frezovacou hlavou 100mm, to uz motor mal tendenciu sa zastavit. Takisto pri vrtani s vrtakom 30mm (predvrtane) sa uz vreteno zasekava. Je to nizkym momentom pri nizkych otackach a kedze povodny menic mal vstup z enkodera, tak to asi vedel uregulovat.
Otazka co sa s tym da robit - ako to riesit pri eventualnom prechode na EMC. Staci potom spravit PID slucku s enkoderom a doladovat rychlost?
Zatial to maka dobre, frezovanie so stopkovymi frezami bezproblemove, vrtanie do 20-25mm takisto. Horsie je to frezovacou hlavou 100mm, to uz motor mal tendenciu sa zastavit. Takisto pri vrtani s vrtakom 30mm (predvrtane) sa uz vreteno zasekava. Je to nizkym momentom pri nizkych otackach a kedze povodny menic mal vstup z enkodera, tak to asi vedel uregulovat.
Otazka co sa s tym da robit - ako to riesit pri eventualnom prechode na EMC. Staci potom spravit PID slucku s enkoderom a doladovat rychlost?
No - ked nad tym tak rozmyslam, obavam sa ze nie, aj ked menic je vektorovy. vid manual, strana 21, parameter Uft. Je to teraz nastavene na L.
S povodnym nastavenim n to jednoducho neslo rozbehat. Obavam sa, ze toto je asi slepa ulicka.
S povodnym nastavenim n to jednoducho neslo rozbehat. Obavam sa, ze toto je asi slepa ulicka.
- Přílohy
-
- altivar31c.pdf
- (1.6 MiB) Staženo 28476 x
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ten vektorovy rezim by mel jit rozbehat, jen to da praci
znacne pak naroste kroutak odspodu
jako se snimacem to nebude ale uz by to melo byt pouzitelne, bez toho vektoru se nedivim ze to dole nema kroutak
ani nemuze
znacne pak naroste kroutak odspodu
jako se snimacem to nebude ale uz by to melo byt pouzitelne, bez toho vektoru se nedivim ze to dole nema kroutak
ani nemuze
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)