Ubuntu 11.04 Natty Narwhal a EMC2 (linuxcnc)

Odpovědět
fupe

9. 2. 2012, 1:12

Ahoj vsem.
Zaznamenal sem na internetu par pokusu (bohuzel ne moc uspesnych) o kompilaci vlastniho jadra pro emc a protozel sem mel v praci trochu volnyho casu (nakonec mi to trvalo asi tri dny), tak sem zkusil kompilaci rtai jadra pod ubuntu 11.04 (2.6.38-8) . A hle ono to zda se funguje.
Je pouzit posledni rtai 3.9-test2, ktery vysel tohle pondeli 6.2.2012
Takze kdo by mel zajem o postup sepsal sem takovy step-by-step navod a prikladam i konfiguraky pro kernel a RTAI plus patch pro EMC pro nove jadro, aby ste nemuseli laborovat co vsechno kde nastavit a stahnout.
Je to spis takovy startovaci bod pro vase vlastni pokusy s rtai. Jadro sem nemel cas poradne otestovat do hloubky na realne masine ani sem netestoval treba MESA karty,kde by mohl byt problem napriklad s watch-dog ale treba se k testovani taky dostanu.

Vsechny pokusy sem delal na pc DELL OptiPLEX 390, coz je dvoujadro 2.6GHz 4GBRAM.

Poznamka na zaver.
Jak jiste nekteri z vas zaznamenali od verze 2.5 uz nemame EMC ale linuxcnc. Po delsich tahanicich EMC (Enhanced Machine Controller) vs EMC (http://www.emc.com" onclick="window.open(this.href);return false;) predniho prodejce storage doslo k dohode, kde mensi musel ustoupit vetsimu. Takze se v soucasne dobe kompletne prejmenovava cele EMC na linuxcnc, vcetne vsech nazvu souboru, vnitrnich funkci, promennych atd. Je v tom ted trochu hokej, ale casem se to snad srovna.
preju pekny den.
Martin
Screenshot.png
Screenshot-1.png
rtai2.6.38-8_EMC2.txt
(8 KiB) Staženo 481 x
emc.tar
(52.82 KiB) Staženo 338 x
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2012, 4:28

No konecne to nekdo znaly popsal cesky, diky dobry pocin.

Osobne mi 11.04 prijde ponekud "tezky" oproti 10.04 ..... Nevim cim to presne je ale myslim ze dobou , uz i linuxovi programatori
zacinaji bezhlave hyrit vykonem stale vykonnejsiho HW coz vede k tomu ze nase PC jsou stale stejne pomala :D .....

Take by zasluhoval metal ten kdo vymyslel ten genialni totalne neprehleny postranni uzivatelsky panel s temi obrovskymi ikonami.
To byl ale ko...
Je to skoda, mnoho vyvojaru odvadi skvelou praci na galakticke urovni prakticky bez oceneni.
Tak alespon takto dekuji.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
fupe

9. 2. 2012, 5:22

Radek-B píše:No konecne to nekdo znaly popsal cesky, diky dobry pocin.

Osobne mi 11.04 prijde ponekud "tezky" oproti 10.04 ..... Nevim cim to presne je ale myslim ze dobou , uz i linuxovi programatori
zacinaji bezhlave hyrit vykonem stale vykonnejsiho HW coz vede k tomu ze nase PC jsou stale stejne pomala :D .....

Take by zasluhoval metal ten kdo vymyslel ten genialni totalne neprehleny postranni uzivatelsky panel s temi obrovskymi ikonami.
To byl ale ko...
Je to skoda, mnoho vyvojaru odvadi skvelou praci na galakticke urovni prakticky bez oceneni.
Tak alespon takto dekuji.

RADEK
I ja dik,podekovani potesi.
Bohuzel nemohu jinak nez souhlasit. Ale doba je takova, cim vetsi a neprehlednejsi "userfriedly" ikony a animovany panely pres celou obrazovku zerouci veskery vykon grafiky ale i procesoru tim lip. Doba si to žádá. Precejenom i linux se zacina orientovat na masu obycejnych koncovych uzivatelu a ne uz pouze na "blaznivý vědátory" pouzivajici to divny cerny okno s pismenkama.. Mam trochu strach ze az prijdou windows 8, budou je ostatni nasledovat a na nejaky prehledny menu muzem uplne zapomenout,to teprve bude peklo. Kdyz sem zminil ten terminal.......Neznat klavesovou zkratku alt ctrl t tak sem ho v UNITy ani nenasel .....Kdo by dneska prece potreboval terminal, kdyz ma na vsechno ikonky a panely. Nakonec sem otevreni bez klavesove zkratky ze zvedavosti vygooglil, ale ikonku nenajdes, musis do nejakyho divnyho řádku napsat terminal a odentrovat. Nastesti pri logovani si muzes zvolit prostredi a vratit se do starsiho vzhledu.

Martin
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2012, 5:59

absolutni souhlas, taky se s tim nemuzu porvat
kdysi jsem si vykuchal xka a nechal tam jen manazera kde jedinej odkaz byl prohlizec mail klient a terminal
z terminalu jsem poustel zbytek aplikaci
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
packa

9. 2. 2012, 6:31

možná mám blbej dotaz ale linux myslím uměl vytvořit instalační cd s možností vypálení obrazu , pokud se někomu podaří nabastlit EMC do ubuntu 11.04 a z toho dá vytvořit inst CD tak tam po instalaci EMC bude chodit?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2012, 10:12

no minimalne se z toho muzou udelat baliky a ja bych mohl na serveru udelat aptovej repozitar
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2012, 8:16

Nove jadro se samozrejmne sqvele chova k novemu HW, ale gnome je totalni propadak. Jestli to ma mit nejaky opravdu smysl pro pouziti tak je potreba se nejdrive vyporadat s prostredim. Take mne trosku desi pouziti nestabilni verze RTAI , nevim jestli je to pustitelne mezi lidi.

Osobne pouzivam SSD disky a s 10.04 probiha boot meho pracovniho PC cca 3x dele nez samotny start systemu. (uzasne, mam 8-jader procesoru a 16Gb ram/pouzivam PAE)
Latency s nadupanou nejmodernejsi grafikou 3 000 000. S obycejnou starou SiS cca 500 8) ..
Na 12.04 probiha start odhadem 5x dele nez boot. (nijak jsem nemeril je to naprosto ocividne, zadne dalsi pokusy ani upravy jsem nedelal)
Latency vyrazne horsi. Prilis jsem netestoval , celkovy dojem je trosku zklamanim, ovsem nemusel jsem doinstalovavat jediny modul pro HW, vse bezi.
A to mne na Linuxu strasne bavi . Vim ze kdyby kolem letela neregistrovana tajna raketa , tak mne to za letu precte jeji SPZ-ku :D ...

RADEK
automatizace/konstrukce
fupe

10. 2. 2012, 7:28

robokop píše:no minimalne se z toho muzou udelat baliky a ja bych mohl na serveru udelat aptovej repozitar
Jak píše Radek, je to testovací rtai vydané tento týden. Určitě bych to zatim nepouštěl mezi lidí v podobě balíku, nebo dokonce jako image.
A jak píšu já v popisu, je to spíš jen takový návod jak na to.
Myslím že je na tom jestě hromada práce. Nicméně jestli to chce někdo testovat, nebráním se možnosti z toho udělat třeba balík.
Jestli to teda budu umět, nikdy sem to nezkousel. ale co, v životě je hromada věci poprvé a některý nejsou tak špatný. Klidně se to naučím.
Martin
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2012, 8:29

.
Ja videl windows8 ,,,, :shock: ,,,, uz aby priletela ta kometa.
automatizace/konstrukce
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“