Ahoj,
včera jsem ulehčil jedné z BlackArtových igelitek a nyní řeším otázku, jak docílit co nejhladšího vrtu do silonu za použití standardní vrtačky - jaký typ vrtáku, jaké otáčky, jak moc tlačit, čím případně dohladit..?
Průměr zamýšlených otvorů: 8mm, 10mm, 12mm.
A vlastně druhá otázka, byla by případně nějaká finta, jak docílit nestandardních průměrů, např. 7.8mm?
Díky, T.
vrtání silonu
silon je potřeba vrtat hodně ostrým vrtákem , ne moc velkými otáčkami a případně i chladit , nejlépe obyč vodou nebo emulzí , a počítej že se ti díra i lehce stáhne , ale není silon jako silon , některý je prožný jiný se i štípe ( asi záleží i jak moc je vystárlý)
Počítej s tím, že osmičkou vrtákem neuděláš osmičku díru. Záleží jakou si představuješ přesnost.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jako vsechny tyhle mekke plasty, nizke otacky a vysoky posuv. Silon se da vystruzovat, takze nejlepe vrtat vrtakem o 0.2 mm mensim a pak vystruznikem, jestli to ma byt treba pouzdro pro hridel.
7.8 neni nestandardni prumer, na 7.8 se da bezne koupit vrtak i vystruznik
7.8 neni nestandardni prumer, na 7.8 se da bezne koupit vrtak i vystruznik

Aleš Procháska
Díky moc za vaše odpovědi!
Chtěl jsem zkusit vyrobit levnou alternativu k SMAxx - stavím si takové trošku serióznější CNC, jde to dost pomalu, furt na něco čekám a vzniká při tom spousta "odpadu" (tyče, držáky na tyče, malý krokáče, slabší elektronika..), který je mi líto nevyužít, takže chci zkusit stranou vyrobit i hodně levné nízkozátěžové CNC čistě na vrtání plošňáků, tak do něj.
Zkusím koupit ostrý vrták (na kov?), řídit se tím, co jste mi napsali a uvidim, co se bude dít.
Chladit můžu zkusit vzduchem, ale to je asi slabota..?

Dík, T.
Chtěl jsem zkusit vyrobit levnou alternativu k SMAxx - stavím si takové trošku serióznější CNC, jde to dost pomalu, furt na něco čekám a vzniká při tom spousta "odpadu" (tyče, držáky na tyče, malý krokáče, slabší elektronika..), který je mi líto nevyužít, takže chci zkusit stranou vyrobit i hodně levné nízkozátěžové CNC čistě na vrtání plošňáků, tak do něj.
Zkusím koupit ostrý vrták (na kov?), řídit se tím, co jste mi napsali a uvidim, co se bude dít.
Chladit můžu zkusit vzduchem, ale to je asi slabota..?
Špatný příklad, zkus si prosím dosadit nějaký opravdu nestandardní průměrprochaska píše:7.8 neni nestandardni prumer, na 7.8 se da bezne koupit vrtak i vystruznik

Dík, T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 21. 2. 2012, 6:31, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Opravdu nestandardní průměr bych řešil
a) frézováním díry,
b) vyvrtáváním,
c) nákupem vrtáku od někoho, kdo je má v katalogu po setinách (Guhring, ...),
d) objednáním zakázkového výstružníku.
Toho chlazení bych se nebál. Když bude dost velký (!) posuv, tak většinu tepla odvedou třísky. Posuv 1/4 průměru na otáčku, u menších průměrů až 1/3 je OK.
a) frézováním díry,
b) vyvrtáváním,
c) nákupem vrtáku od někoho, kdo je má v katalogu po setinách (Guhring, ...),
d) objednáním zakázkového výstružníku.
Toho chlazení bych se nebál. Když bude dost velký (!) posuv, tak většinu tepla odvedou třísky. Posuv 1/4 průměru na otáčku, u menších průměrů až 1/3 je OK.
Aleš Procháska
Počítaj s tým , že silon je potvora. Vonkajší rozmer sa časom zväčšuje a vnútorný zmenšuje. Keď spravíš napríklad dieru 10,1mm a natiahneš to na kovovú guľatinu 10mm , za mesiac to už dole nedáš , iba násilím. Neviem či všetky druhy silónov napúchajú , ale niektoré určite. 

Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Hele jestli chceš vrtat pěkně silon a vlastně skoro jakýkoli plast a udělat si průměr jaký potřebuješ tak to vrtej plochýma vrtákama do dřeva
Povrch luxusní, nic se ti nekousne, vrták se ti do toho obrobku nezahryzne a nevytrhne ti ho i s rukou
Dáse udělat přesná díra, jen si ho budeš muset nabrousit na obvodě a změřit to jde obyč šuplerou
Žádný chlazení normálně to tam pustíš a vrtáš, tím ovšem netvrdím, že výše uvedené metody a rady jsou na pytel
otázkou je jak hluboká díra, průchozí neprůchozí atd atd.

Povrch luxusní, nic se ti nekousne, vrták se ti do toho obrobku nezahryzne a nevytrhne ti ho i s rukou

Žádný chlazení normálně to tam pustíš a vrtáš, tím ovšem netvrdím, že výše uvedené metody a rady jsou na pytel

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To je navlhavostí. Silon celkem dost mění rozměr z vlhkostí (kterou si klidně natáhne ze vzduchu), takže v povrchové vrstvě nabyde. Když uděláš ze silonu něco co má běhat pod vodou, tak se to zaručeně za chvíli zadřepájač píše:Počítaj s tým , že silon je potvora. Vonkajší rozmer sa časom zväčšuje a vnútorný zmenšuje. Keď spravíš napríklad dieru 10,1mm a natiahneš to na kovovú guľatinu 10mm , za mesiac to už dole nedáš , iba násilím. Neviem či všetky druhy silónov napúchajú , ale niektoré určite.

Aleš Procháska
Kdo přišel do styku s frézkami FSS či jak se ty šmejdy z NDR jmenovaly a měly silonové kluzné plochy potvrdí. Já přišel na jdno učiliště a říkám mistrovi, proč si ti mlaďoši nepovolí svislou osu, nebo napuchla? On jen řekl, že jo. Ty mašiny tam dostali asi za trest.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasprochaska píše:To je navlhavostí. Silon celkem dost mění rozměr z vlhkostí (kterou si klidně natáhne ze vzduchu), takže v povrchové vrstvě nabyde. Když uděláš ze silonu něco co má běhat pod vodou, tak se to zaručeně za chvíli zadřepájač píše:Počítaj s tým , že silon je potvora. Vonkajší rozmer sa časom zväčšuje a vnútorný zmenšuje. Keď spravíš napríklad dieru 10,1mm a natiahneš to na kovovú guľatinu 10mm , za mesiac to už dole nedáš , iba násilím. Neviem či všetky druhy silónov napúchajú , ale niektoré určite.Na tohle je daleko lepší POM. A dražší.

to je jen takový m alý poznatek k tématu

...ještě k plochým vrtákům, jejich výhoda je ta, že uděláš díru třeba 30mm i ve vrtačce která pojme třeba jen 13 vrták a to se hodí

......důležité je vrtat na jeden záběr, pokud vyjedeš a budeš to chtít vrtátit zpátky tak ti to stopro namlátí hubu

http://www.tumlikovo.cz/