vrtání silonu

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
Thomeeque

21. 2. 2012, 11:15

Ahoj,

včera jsem ulehčil jedné z BlackArtových igelitek a nyní řeším otázku, jak docílit co nejhladšího vrtu do silonu za použití standardní vrtačky - jaký typ vrtáku, jaké otáčky, jak moc tlačit, čím případně dohladit..?

Průměr zamýšlených otvorů: 8mm, 10mm, 12mm.

A vlastně druhá otázka, byla by případně nějaká finta, jak docílit nestandardních průměrů, např. 7.8mm?

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
packa

21. 2. 2012, 11:33

silon je potřeba vrtat hodně ostrým vrtákem , ne moc velkými otáčkami a případně i chladit , nejlépe obyč vodou nebo emulzí , a počítej že se ti díra i lehce stáhne , ale není silon jako silon , některý je prožný jiný se i štípe ( asi záleží i jak moc je vystárlý)
potraviny
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2012, 12:08

Počítej s tím, že osmičkou vrtákem neuděláš osmičku díru. Záleží jakou si představuješ přesnost.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2012, 12:28

Jako vsechny tyhle mekke plasty, nizke otacky a vysoky posuv. Silon se da vystruzovat, takze nejlepe vrtat vrtakem o 0.2 mm mensim a pak vystruznikem, jestli to ma byt treba pouzdro pro hridel.

7.8 neni nestandardni prumer, na 7.8 se da bezne koupit vrtak i vystruznik :-)
Aleš Procháska
Thomeeque

21. 2. 2012, 4:04

Díky moc za vaše odpovědi!

Chtěl jsem zkusit vyrobit levnou alternativu k SMAxx - stavím si takové trošku serióznější CNC, jde to dost pomalu, furt na něco čekám a vzniká při tom spousta "odpadu" (tyče, držáky na tyče, malý krokáče, slabší elektronika..), který je mi líto nevyužít, takže chci zkusit stranou vyrobit i hodně levné nízkozátěžové CNC čistě na vrtání plošňáků, tak do něj.

Zkusím koupit ostrý vrták (na kov?), řídit se tím, co jste mi napsali a uvidim, co se bude dít.

Chladit můžu zkusit vzduchem, ale to je asi slabota..?
prochaska píše:7.8 neni nestandardni prumer, na 7.8 se da bezne koupit vrtak i vystruznik :-)
Špatný příklad, zkus si prosím dosadit nějaký opravdu nestandardní průměr ;)

Dík, T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 21. 2. 2012, 6:31, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2012, 4:35

Opravdu nestandardní průměr bych řešil

a) frézováním díry,
b) vyvrtáváním,
c) nákupem vrtáku od někoho, kdo je má v katalogu po setinách (Guhring, ...),
d) objednáním zakázkového výstružníku.

Toho chlazení bych se nebál. Když bude dost velký (!) posuv, tak většinu tepla odvedou třísky. Posuv 1/4 průměru na otáčku, u menších průměrů až 1/3 je OK.
Aleš Procháska
pájač

21. 2. 2012, 5:08

Počítaj s tým , že silon je potvora. Vonkajší rozmer sa časom zväčšuje a vnútorný zmenšuje. Keď spravíš napríklad dieru 10,1mm a natiahneš to na kovovú guľatinu 10mm , za mesiac to už dole nedáš , iba násilím. Neviem či všetky druhy silónov napúchajú , ale niektoré určite. 8)
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2012, 5:20

Hele jestli chceš vrtat pěkně silon a vlastně skoro jakýkoli plast a udělat si průměr jaký potřebuješ tak to vrtej plochýma vrtákama do dřeva :wink:
Povrch luxusní, nic se ti nekousne, vrták se ti do toho obrobku nezahryzne a nevytrhne ti ho i s rukou :D Dáse udělat přesná díra, jen si ho budeš muset nabrousit na obvodě a změřit to jde obyč šuplerou
Žádný chlazení normálně to tam pustíš a vrtáš, tím ovšem netvrdím, že výše uvedené metody a rady jsou na pytel :wink: otázkou je jak hluboká díra, průchozí neprůchozí atd atd.
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2012, 5:33

pájač píše:Počítaj s tým , že silon je potvora. Vonkajší rozmer sa časom zväčšuje a vnútorný zmenšuje. Keď spravíš napríklad dieru 10,1mm a natiahneš to na kovovú guľatinu 10mm , za mesiac to už dole nedáš , iba násilím. Neviem či všetky druhy silónov napúchajú , ale niektoré určite. 8)
To je navlhavostí. Silon celkem dost mění rozměr z vlhkostí (kterou si klidně natáhne ze vzduchu), takže v povrchové vrstvě nabyde. Když uděláš ze silonu něco co má běhat pod vodou, tak se to zaručeně za chvíli zadře :-| Na tohle je daleko lepší POM. A dražší.
Aleš Procháska
Josef
Sponzor fora

21. 2. 2012, 5:51

Kdo přišel do styku s frézkami FSS či jak se ty šmejdy z NDR jmenovaly a měly silonové kluzné plochy potvrdí. Já přišel na jdno učiliště a říkám mistrovi, proč si ti mlaďoši nepovolí svislou osu, nebo napuchla? On jen řekl, že jo. Ty mašiny tam dostali asi za trest.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2012, 8:30

prochaska píše:
pájač píše:Počítaj s tým , že silon je potvora. Vonkajší rozmer sa časom zväčšuje a vnútorný zmenšuje. Keď spravíš napríklad dieru 10,1mm a natiahneš to na kovovú guľatinu 10mm , za mesiac to už dole nedáš , iba násilím. Neviem či všetky druhy silónov napúchajú , ale niektoré určite. 8)
To je navlhavostí. Silon celkem dost mění rozměr z vlhkostí (kterou si klidně natáhne ze vzduchu), takže v povrchové vrstvě nabyde. Když uděláš ze silonu něco co má běhat pod vodou, tak se to zaručeně za chvíli zadře :-| Na tohle je daleko lepší POM. A dražší.
Souhlas :wink: silon je materiál tak na nějaký dist. kroužky podložky a víceméně nefunkční věci, každopádně já dělám z POM hodně, jak z C tak H a můžu říct, že při obrábění, převážně soustružení s velkou třískou od 6mm hloubky nahoru jsou ty špony normálně vlhké, víc u kopolymeru jak homopolymeru :wink: , nejak jsem to blíž nestudoval, ale musím ty špony odebírat rukou a druhou se držet soustruhu, protože jak se nedržím tak mě to po chvilce docela nepříjemně "kopne" :D odtud vím, že ty špony jsou hodně vlhké, takže to nějakou vodu v sobě taky má, případně to pohlcuje, předpokládám, že ten silon se chová stejně ale s tím zas tak moc nedělám :wink:
to je jen takový m alý poznatek k tématu :D

...ještě k plochým vrtákům, jejich výhoda je ta, že uděláš díru třeba 30mm i ve vrtačce která pojme třeba jen 13 vrták a to se hodí :wink: pokud bys to vrtal 30 vrtákem do kovu tak ti to ten matroš vytrhne ze sebelepšího svěráku
......důležité je vrtat na jeden záběr, pokud vyjedeš a budeš to chtít vrtátit zpátky tak ti to stopro namlátí hubu :wink: :lol: , ale to je všeobecně známé................
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“