Raznice na mince
ahoj
delal jsem raznik na minci cca 28mm prumer. graviroval jsem do 19312 a raznik se nasledne kalil. razilo e do mosazi ktera pred razbou byla v peci popustena. razeni probihalo na vystredniku. nasledne byly mince lesteny a zlaceny. docela makacka....
nejdulezitejsi je 3d navrh a nasledne gravirovani a kontrola lupou se stupnici 0,01. protoze to co vypada na zacatku ze bude ok se po vygravirovani sleje a nebo je to tak male ze se ti nevyrazi
kazdopadne preju hodne uspechu a nenech se odradit prvnim neuspechem
delal jsem raznik na minci cca 28mm prumer. graviroval jsem do 19312 a raznik se nasledne kalil. razilo e do mosazi ktera pred razbou byla v peci popustena. razeni probihalo na vystredniku. nasledne byly mince lesteny a zlaceny. docela makacka....
nejdulezitejsi je 3d navrh a nasledne gravirovani a kontrola lupou se stupnici 0,01. protoze to co vypada na zacatku ze bude ok se po vygravirovani sleje a nebo je to tak male ze se ti nevyrazi
kazdopadne preju hodne uspechu a nenech se odradit prvnim neuspechem

graviroval jsem 60stupnu gravirkou a do hloubky cca 0,35. nejlepsi je nakreslit si gravirku a sirku co potrebujes a z toho ti vypadne hloubka. doporucuju zajizdet na hloubku co nejopatrneji at se ti neulomi brit a pokud to neni nutne nedelej zadne kapsovani. pokud budes kapsovat tak se ti na 80% procet ulomi spicka. pokud se ulomi tak doufej ze hodne malo a vtom pripade ti bude delat ploche dno. vsecho jsem frezoval konturou a bud sem ji dal sousledne , nesousledne nebo na .... zalezelo kde jsem chtel aby jela. pokud mas hodne otacek muzes frezovat klidne prumerem 0,5 a tam klido kapsuj. v pripade ze kapsa je mensi nez prumer fr. muzes ocurat system a rict mu ze mas o par stovek mensi fr. ale jak jsem psal hodne dulezite je po naprogramovani si nechat v simulaci vygravirovat tvar. hodne ti to pomuze ke kontrole a usetri frezovaci cas. minuly rok jsem delal poprvy ten raznik a nez jsem zmakl jak hluboko kde frezovat tak jsem udelal ctyri razniky ktery nakones sly do kopru 
ale kdyz to bude do kuze tak si myslim ze tam se hodne chyb ztrati
a nebudes tam muset delat tolik detailu. ja mnel na jedne strane ceskeho lva (takova korunka byla opravdu lahudka) a na druhe strane takovy "vajicko" pres kterou byla trikolora a kolem dokola byl napis a na hrane bylo pulmesici udelany vroubkovani. dal bych fotku ale na to ze jsem jich delal 800 tak nemam ani jednu 

ale kdyz to bude do kuze tak si myslim ze tam se hodne chyb ztrati

Ahoj
Nevíte materiál tvárnice a tvárníku? Potřeboval bych vědět materiál tvárnic pro lisování tvrdčích materiálů, než je stříbro. Lisujeme bronzové přívěsky na klíčenky pro Bently a tvárnice nám praskají. Vyzkoušeli jsme materiál 19 436 kal.na 58HRC. Prasknul. Většinou se utrhne dno. Zkoušeli jsme tvar dutiny před kalením předlisovat s přídavkem na obrábění, trochu to pomohlo, tvárnice vydrží více ale stejně praskají.
Nevíte materiál tvárnice a tvárníku? Potřeboval bych vědět materiál tvárnic pro lisování tvrdčích materiálů, než je stříbro. Lisujeme bronzové přívěsky na klíčenky pro Bently a tvárnice nám praskají. Vyzkoušeli jsme materiál 19 436 kal.na 58HRC. Prasknul. Většinou se utrhne dno. Zkoušeli jsme tvar dutiny před kalením předlisovat s přídavkem na obrábění, trochu to pomohlo, tvárnice vydrží více ale stejně praskají.
-
ahoj nedávno som vyrábal nejaké razníky z K110
http://www.bohler.sk/slovak/files/downl ... R_K110.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
potom to šlo na vákuove kalenie
http://www.bohler.sk/slovak/files/downl ... R_K110.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
potom to šlo na vákuove kalenie

Matúš
Děkuji za odpovědi. Poldi 2002 je 19 436, tedy tu už používáme. Měl jsem nápad tu bronz vyžíhat, ale po zahřátí do červeného žáru a rychlém ochlazení změnila barvu ze zlaté na tmavěčervenou. Změkla, to jo, ale došlo tam k nějaký chemický reakci, protože ta barva není jen na povrchu, ale v celém přůřezu plechu.
Napadlo mi, zkusit ten znak vyjiskřit do slinutého karbidu. Znak je velký 12mm, ze šestnácky frézy na drátu odříznout špalík, ten zalisovat do tvárnice ohřáté na 300°C. Po vychladnutí by měla fungovat jako zděř, vyvolat v tom karbidu předpětí.
Napadlo mi, zkusit ten znak vyjiskřit do slinutého karbidu. Znak je velký 12mm, ze šestnácky frézy na drátu odříznout špalík, ten zalisovat do tvárnice ohřáté na 300°C. Po vychladnutí by měla fungovat jako zděř, vyvolat v tom karbidu předpětí.
však si gravírovací jehlu nabruš sám...Martin P píše:Já dopadl nejlíp tady s tím ale je to právě jenom 0,4 a potřebuji víc.
jednou jsem brousil jehlu na 6°, ale pak to chce fakt opatrně, jinak je hned pryč.
Nejdříve předgravírovat nějakou 15° - 10° a potom po setinkách do hloubky.
Jde spíš o to, kolik do toho chceš vrazit svého i strojního času