Trhavý pohyb

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
vwq

6. 3. 2012, 3:40

Zdravím,
Požádal bych o radu s problémem.Ke stroji který bezproblémově funguje jsem dal jiné PC.Shodné nastavení Mach3
Stroj při pojezdech lehce zadrhává a nemá původní hladký běh.
Nesedí mi frekvence pulsů v diagnostice(běhá v rozmezí stovek nahoru a dolu),předpokládám že problém je právě v tom.
Jak by se dal tento problém vyřešit?Požívám systém windows XP profesional.
Již jsem zakázal všechny aplikace které by mohli rušit.Nevím jestli máte někdo zkušenost s problematikou
kdy není kompatibilní bios s rozhraním ACPI.Zda může pomoci nastavení jako Standardní PC?
Přílohy
Mach3-frekvence pulzu.JPG
bobik

6. 3. 2012, 4:42

Tohle určitě zlepší chod tvé mašiny.
http://www.cncshop.cz/smoothstepper-usb ... -pro-mach3
fupe

6. 3. 2012, 5:10

Ja vim co tomu je. Je to rozbity. :-)

Mach je hrozne citlivej na HW. Obcas to chodi obcas ne, i kdyz pouzijes uplne stejne nastaveni.
Bud muzes hledat jiny PC na kterym to treba pobezi,nebo pouzit ten Smootsteper jak psal bobik.
Windows i se zakazanejma vsema sluzbama ma do Real Time systemu proste z principu daleko.

Martin
vwq

7. 3. 2012, 7:40

Je to tak,asi moc nepomůže velké řešení se systémem windows.
Máte nějaké zkušenosti se smootsteperem?Jaký je postup uvedení do provozu?
Předpokládám že připojím,nainstaluji ovladač zařízení.Je pak nějaké nastavení ovladače zařízení.
Jak získám informaci o jménech LPT portů tak abych je mohl zapsat do Machu?
Děkuji :mrgreen:
Avenger

7. 3. 2012, 10:20

Já sice používám EMC2 s MESA kartou na linuxu, ale občas se mi stane to, že po nabootování stroje se vše tváří OK, nastartuju AXIS, spustím obrábění a náhle zjistím, že při G0 dochází co pár sekund k nepravidelnému generování pulzů (je to slyšet) a to až do té míry, že se KM "utrhne" ze synchronizace. V tomto stavu mohu jezdit tak maximálně do F150 což ten KM ustojí. Jakmile restartnu stroj, tak je to OK a mohu jezdit do zblbnutí maximální rychlostí. Příčinu problému jsem zatím neodhalil, ale tak 1 start PC z 5ti je takto postižený a já musím pro jistotu před frézováním projet nějakou osu kódem G0, abych tento stav odhalil zavčasu a né až při ostrém obrábění. V předchozím release EMC2 jsem nic takového nepozoroval.
bobik

7. 3. 2012, 2:08

Pokuď pamatuju, tak stačí jen nainstalovat driver SM a nastavení machu měnit nemusíš.
vwq

7. 3. 2012, 2:45

bobik píše:Pokuď pamatuju, tak stačí jen nainstalovat driver SM a nastavení machu měnit nemusíš.
To zní dobře,jsou nějaké potíže když to používáš?
Michal Prokop

7. 3. 2012, 3:25

Co mam zkusenosti pre paralelni port , zalezi na Pc u machu me to nejlp behalo spis na slabsich Pc 1Ghz a i jeste slabsich. A EMC to je me zahadou podle ceho zjistit latenci .Takze na srotak a zkouset vyhozene PC
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2012, 4:24

ja kdyz slysim mach tak mam taky trhave pohyby
nekdy se dokonce prida i tik :lol:
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pepa Žhář

7. 3. 2012, 4:51

Ahoj mě to táké na staré šunce šlapalo jak víno :D Mach3 ale potřeboval jsem si přímo u masiny něco složitějšího v camu vytvořit a a nato už byl pomalej :(tak jsem přesěl na pořádné žihadlo a ouha problém cca každých 5 vteřin nepatrné cuknutí a kroky byly v prd... :roll: a nějaké ořezávání nepomohlo a co ted tak jsem nainstaloval EMC2 a ono to dělalo také tak že jsem neváhal pořídil Smooth Stepper a bylo to naprosto v pohodě a o rychlostí ani nemluvím :lol: akorát nepoužívej moc dlouhej USB kabel je to náchylnější na el. rušení co se týče nastavení tak jsem si akorát nastavil 1.8 na hlídačovi Watchdog protože já ten delší kabel mám a při spuštění třeba vřetena nebo odsávání tak mi to padalo do E stopu ale tímto to bylo vyřešeno :D a to je asi tak vše jo a máš mnohem více vstupů a výstupů

a tady nějaké počtení je to přes gogle překladač tak to ber s rezervou je to přímo mach forum
http://translate.google.cz/translate?sl ... .0&act=url" onclick="window.open(this.href);return false;
bobik

7. 3. 2012, 7:00

Jediná potíž se Sm je ta, že si musíš ohlídat pořadí spouštění. Napřed spustit Mach bez F1, pak nahodit s malou časovou prodlevou drivery KM a až pak spustit v machu F1. Jakmile spustíš mach a dáš F1 bez spuštěných driverů KM, tak ti nepomůže nic jiného, než vypnout a zapnout PC. Ovšem mám dojem, že takhle funguje mach i bez SM.
Pepa Žhář

7. 3. 2012, 7:32

nevím co je F1 ale asi tlačítko reset v Machu
já mám vše stále připojené akorát tedy PC vypínám i vzadu na trafu protože v USB je slále štáva zřejmě bych to musel vypnout v biosu ale to neřeším
takže
1. zapnu PC
2. zapnu mach
3. zapnu stroj(drivery)
4. stisknu reset a jeto
pokud zapnu stroj před spuštěním machu tak se mi zapne vřeteno
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2012, 8:39

Zeby i smoothstepper + mach byl pekny pruser ?
Chcete popsat dalsi tri zvlastni stavy , proc mam trhave pohyby kdyz slysim MACH i ja ?
Mach zustane porad machem i bez periferii , ma proste chyby v jadre.
Jen na ne se svym jednim strojem a konfiguraci nenarazite :D

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
bobik

8. 3. 2012, 8:57

Hale Radku, je tu dost lidí, co Mach používají vcelku bez problémů. Co jsem koupil smoothstepper, tak jsem žádný obrobek nezabil z důvodu chyby Machu. Veškeré problémy, co jsem měl s machem spočívali jen v mé neznalosti. Prostě Mach je jen hobby systém a je chybou lidí, že očekávaj stejné výkony CNC s KM jako na profy mašinach.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 3. 2012, 9:16

je to vzdy otazkou pohledu

kdo se tomu venuje profesionalne (stavba CNC stroju) ma jiny pohled na vec nez ten kdo si to stavi jako hobik

hobik veme mach protoze je levnej a v praci si vyprosi par starych vyrazenych PC nejlepe zadarmo a zkousi co bude makat
ma na to cas a male naroky, kdyz to nefunguje tak to hodi do kouta a vrati se k tomu za pul roku
chyba znamena max naklady za nastroj a material (ten bejva stejne z odrezku a byva levny)

profik ktery stavi CNC na klic si tohle nemuze dovolit
potrebuje aby to makalo hned pri prvnim zapnuti (terminy, klient)
potrebuje opakovatelnost (konkretni funkcni dily se museji v pripade problemu dat vzdy objednat - coz uz je i v pripade PC platformy obecne problem i u noveho hardware)
potrebuje vysledky (kvalitni a spolehliva funkce i v narocnych podminkach, jedna chyba muze znamenat stovky tisic korun)

tyhle dva pohledy jsou absolutne neslucitelne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“