Ruční řezání závitu - Kolmost
Zdravím, rozhodl jsem se udělat ručně závit, jak zajistím kolmost závitu? (ruční závitníky - polní podmínky (pod autem) )
Napadlo mě si stočit přípravek s dírou pro dřík závitníku a zahloubením pro řeznou část, kterou následně přiložím a ozávituju.
Má někdo lepší nápad?
Napadlo mě si stočit přípravek s dírou pro dřík závitníku a zahloubením pro řeznou část, kterou následně přiložím a ozávituju.
Má někdo lepší nápad?
Taky to tak dělám,když to nejde jinak.Orovnám kousek tvrdého dřeva , vyvrtám stejným průměrem jako má dřík závitníku(jsou na to lepší závitníky ,který maj větší průměr dříku než průměr závitovací části ) ,nasadim závitník s špalikem nadíru a v lepšim případě přitáhnu svěrkama v horším jednou rukou držim špalik a drouhou řežu.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jestli je to do tlustýho materiálu tak předříznout obráceným strojním závitníkem (stopkou napřed). Samozřejmě to jde jen s určitými závitníky a musí se nějak chytře upnout vratidlo.
Aleš Procháska
Díky za re, nemohl bys to plz případně příležitostně blejsknout, já nejsem strojař, tak tomu popisu úplně nerozumímGfx23 píše:Hele stočil jsem si takový přípravek a je to v cajku příruba + "Hčko" pro závitník a řežu jedna báseň.. Nicméně ještě se mi osvědčil dlouhý závitník + malý úhelníkA trochu si pohrát

Já to ve svých primitivních podmínkách vyřešil pomocí jakéhosi obrobku, který jsem získal na materiál na jedné ze svých materiálně zaměřených výprav do Lubošovi sluje

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
A máš možnost si něco udělat na soustruhu? Pak je to celkem jednoduché, udělá se váleček s dírou pro materiál a souosým vybráním pro očko. Nebo to rovnou vyříznout na tom soustruhu, závitník do univerzály, materiál do koníka, pustit otáčky, mazat a včas vypnout 

Aleš Procháska
Na očka jsem kdysi u dědy viděl vodící nástace co se dávali přímo do vratidla. Nevím jestli si to dělal nebo to bylo tovární. V podstatě trubka s límcem o průměru očka.
SABLE-2015
Napr. tady http://www.conrad.cz/vedeni-m-10-jednot ... sh.k825391, primo obrazekgnat píše:Na očka jsem kdysi u dědy viděl vodící nástace co se dávali přímo do vratidla. Nevím jestli si to dělal nebo to bylo tovární. V podstatě trubka s límcem o průměru očka.

Kolmost je samozrejme primo umerna "vaklavosti" udelatka na kulatine, ale asi lepsi nez jenom rucne a pohledem.
Dela to i nejaka mala ceska firma/remeslnik, ale nemuzu to najit.
tomu bych nevěřil, jak vysvětlit očku, až se zařízne do materiálu, že si nemá křivě říznout i do dříku. na stařičkém soustruhu jsem si očko přitlačil prázdným koníkem, na stole bych si třeba pomohl tlakem hlavičky stojanové vrtačky.sokol píše:Ďakujem za rady a inšpiráciu.
Zatiaľ som sa k realizácii nedostal ale plánujem vytvoriť vodiaci dreik na konci tyče, ktorý
bude mať priemer jadra skrutky a mal by pomôcť naviesť očko. Po narezaní závitu tento kus odrežem.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů