výpomoc při výrobě malého CNC na výrobu plošných spojů

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
bobik

2. 4. 2012, 9:35

Jediná cesta, jak dosáhnout výrobních nákladů 3000Kč je hromadná výroba. Několik forem na duralové odlitky, několik na plastové, montáž v číně - náklady tak 20-50 melounů. Když se to rozpočítá do ceny 100 000 CNC, tak je to 500Kč max na jedno CNC na přípravu výroby. Tady v čechách by možná šlo udat 100ks. Takže se obávám, že ani celosvětově se na těch 100 000ks nedosáhne. Ale třeba se nějací investoři najdou. Zkuste Okamuru. :D
Josef
Sponzor fora

3. 4. 2012, 9:20

oscar píše:proto se ptam: proc dneska plosnaky vrtat? zlaty smd
Já ti dám zlatý smd! Když jsem ručně ustavoval "pidi švába " AS5311, tak jsem proklel celou miniaturizaci. Tišťák s roztečí vývodů 0,65 mm jsem nakreslil v pohodě, přes modrou fólii (jiné fólie a papíry nedávaly dobrý výsledek) přenesl a vyleptal, pod lupou (silnou) zkontroloval, ale to dobře osadit v ruce a starýma očima byl nej problém. Ale podařilo se. Teď už zkouším komunikaci SSI a jede to parádně.
bobik

4. 4. 2012, 8:47

Ještě mi napadlo, jak se dostat na cenu 3000Kč. Dělat to jako výrobci tiskáren. Levná tiskárna znamená drahej provoz. Vyměnit otupenou frézu? Neexistuje, pěkně zákazníku vyměň celé vřeteno pevně spojené s frézou jako modul. Za 2000Kč. A z tohodle dotovat výrobu CNC. :D
JanK

6. 4. 2012, 12:41

kutil_tim píše:Jak vypadá vývoj ?
máš nějaké stránky ?
Nebo tě tady "mistři" cen znechutili ?

Já jsem postavil stroj X 300mm x Y 300mm x Z 100mm přesnost 0,1mm
pro DPS a frézování

12kg na osách Y i X (měřeno digitální váhou než došlo k ztrátě kroků)

teď už se pod 3 000 Kč v pohodě vlezu :D

//mám už zkušenosti,plánky (ty už nezapočítávám,to bych musel počítat i cestovné do mateřské školy jak si tady někdo účtuje)

:D :D :D a kdykoliv to mohu zopakovat :D :D :D
Ahoj,stránky zatím nejsou, pošlu odkaz jakmile budou k dispozici. Celý projekt je open source, takže kdo má nějaké zkušenosti, ať se zapojí!
Naposledy upravil(a) JanK dne 2. 5. 2012, 8:27, celkem upraveno 1 x.
JanK

6. 4. 2012, 1:30

bobik píše:Ještě mi napadlo, jak se dostat na cenu 3000Kč. Dělat to jako výrobci tiskáren. Levná tiskárna znamená drahej provoz. Vyměnit otupenou frézu? Neexistuje, pěkně zákazníku vyměň celé vřeteno pevně spojené s frézou jako modul. Za 2000Kč. A z tohodle dotovat výrobu CNC. :D
Určitě ne, stroj musí být co nejspolehlivější a nabízet snadnou údržbu, v podobě komponentů, které se dají levně a dostupně dokoupit.. Co se týče ziskovosti v plánu je vyrobit, základní hardware, tak aby se dal libovolně rozšiřovat komponenty, které zprostředkují vyšší standard. Například rychlejší a silnější motory, automatická výměna nástrojů.

Každopádně produkt v nejlevnější variantě musí splňovat základní požadavky jako je spolehlivost, velká přesnost a především snadná údržba.

V základní variantě se počítá s optickou a hrotovou kalibrací, zpětnou vazbou v podobě magnetických enkodérů, osazení krokovými motory,.. přístroj se sám nakalibruje a umožní vytvářet oboustranné plošné spoje, vedle sebe na formát velikosti A4.
garulus
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2012, 2:13

Ja ti fandím,ako tiež mám na to vlastný názor, ale tlačiť ťa dole a posmešne odradzovať ťa nebudem.
Myšlienka že vytvoríš vlastný funkčný stroj a ešte ak to bude zarábať je predsa super. To čo sa popritom človek všetko naučí je tiež na nezaplatenie. Ako ja mam vďaka svojmu hobby celkom slušnú prácu...
Kritika je dobra ak sa za nou dávajú aj praktické konštruktívne rady,no nie?

A ešte...mne sa páčia také kufríkové spratne veci....otvoríš za 5minut poskladáš a plošákuješ sa :D
Engineer
Kontaktovat uživatele:

6. 4. 2012, 2:34

JanK píše:
bobik píše:Ještě mi napadlo, jak se dostat na cenu 3000Kč. Dělat to jako výrobci tiskáren. Levná tiskárna znamená drahej provoz. Vyměnit otupenou frézu? Neexistuje, pěkně zákazníku vyměň celé vřeteno pevně spojené s frézou jako modul. Za 2000Kč. A z tohodle dotovat výrobu CNC. :D
Určitě ne, stroj musí být co nejspolehlivější a nabízet snadnou údržbu, v podobě komponentů, které se dají levně a dostupně dokoupit.. Co se týče ziskovosti v plánu je vyrobit, základní hardware, tak aby se dal libovolně rozšiřovat komponenty, které zprostředkují vyšší standard. Například rychlejší a silnější motory, automatická výměna nástrojů.

Každopádně produkt v nejlevnější variantě musí splňovat základní požadavky jako je spolehlivost, velká přesnost a především snadná údržba.

V základní variantě se počítá s optickou a hrotovou kalibrací, zpětnou vazbou v podobě magnetických enkodérů, osazení krokovými motory,.. přístroj se sám nakalibruje a umožní vytvářet oboustranné plošné spoje, vedle sebe na formát velikosti A4.
Sice jsem si říkal, že už Tě tady nebudu tepat .... ale nedá mi to, myslím že jsi dost nadanej a chytrej kluk, tak prosímtě ze sebe nedělej pitomce. :wink: :lol:
Už jsi řešil za co si koupíš jídlo, z čeho zaplatíš elektřinu, nájem, vodu, topení, popřípadě zaměstnance, z čeho zaplatíš u toho produktu potřebné certifikáty, atesty, měřící protokoly, kalibrační protokoly, EMC, ISO a podobný bejkárny bez kterých to, ale komerčně neprodáš, a bez kterých to dokonce ani komerčně vpodstatě nesmíš nabídnout ????
Jo a ještě, kolik kusů dejme tomu v ČR odhaduješ, že prodáš????
Vymýšlíš stroj kvalitou a funkcí téměř made in switzerland což je určitě dobrý počin, ale kalkuluješ s náklady na úrovni Urundi Burundi ..... :D
A ještě dotaz na tu přesnost .... jak přesný ten stroj chceš mít, tedy jakou toleranci polohování předpokládáš dejme tomu na přejezdu 200mm ? :wink:
Thomeeque

6. 4. 2012, 3:04

Switzerland už taky neni co býval, nedávno jsem se dotazoval fy SONCEBOZ na parametry či datasheet k jejich staršímu krokovému motorku a pani mi odpověděla, že tento typ už nevyrábí, takže mi bohužel nemůže pomoci a ať se zeptám výrobce zařízení, ze kterého jsem ten motorek vyndal..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
JanK

7. 4. 2012, 2:22

Engineer píše:
JanK píše:

Sice jsem si říkal, že už Tě tady nebudu tepat .... ale nedá mi to, myslím že jsi dost nadanej a chytrej kluk, tak prosímtě ze sebe nedělej pitomce. :wink: :lol:
Už jsi řešil za co si koupíš jídlo, z čeho zaplatíš elektřinu, nájem, vodu, topení, popřípadě zaměstnance, z čeho zaplatíš u toho produktu potřebné certifikáty, atesty, měřící protokoly, kalibrační protokoly, EMC, ISO a podobný bejkárny bez kterých to, ale komerčně neprodáš, a bez kterých to dokonce ani komerčně vpodstatě nesmíš nabídnout ????
Jo a ještě, kolik kusů dejme tomu v ČR odhaduješ, že prodáš????
Vymýšlíš stroj kvalitou a funkcí téměř made in switzerland což je určitě dobrý počin, ale kalkuluješ s náklady na úrovni Urundi Burundi ..... :D
A ještě dotaz na tu přesnost .... jak přesný ten stroj chceš mít, tedy jakou toleranci polohování předpokládáš dejme tomu na přejezdu 200mm ? :wink:
Projekt je open source, co to znamená ? - Znamená to, že všichni kdo sou nějakým způsobem zainteresovaní na tom, aby se projekt podařil a aby měl určité výsledky, nebo sou jenom rádi, že můžou přispět svými znalostmi a zkušenostmi pro dobro věci, jsou vítáni.. V případě, že se podaří najít takové partnery, kteří jsou znalí v oblastech, kde si nejsme tak jistí, například konstrukce :d. Bude to skvělá zpráva, že se projekt blíží kupředu...

Proč se k sakru mám starat o to jaký certifikát potřebuji, když teď ani žádný potřebovat dlouho dopředu nebudu, celý projekt je teprve na začátku a ve finální části, se snáz hledá investor.

Prodat pouze v ČR, když můžu nabízet v rámci EU?

O nekvalitní přístroje není zájem, tak proč vytvářet něco co už tu bylo a projevilo se to jako nevhodné a nepraktické. Určitě sám očekáváš, že když si ten přístroj koupíš budeš spoléhat na určitou kvalitu provedení. Pořád se tu bavíme o nějaké ceně, ale cena zatím nebyla nikde specifikována a ani nebude.., dokud se první přístroj nevyrobí.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

7. 4. 2012, 3:22

Vím co je to OPEN source :wink:
Nějak tu, ale stále nezazněla informace o tom jak to má být přesné....
Povídání o tom, že je potřeba kvalitních zařízení už jsme prošli dost i v jiných vláknech (obvykle končíme na tom, že kvalita stojí tolik, že si ji může málokdo z hobbistů dovolit) .... tak buď konkrétní, zajímá mne s jakou přesností to má jezdit.
A když už jsem u těch hobbistů .... pro koho má být ten router určený, hobby, profi ????
Ještě k tomu prodeji v EU .... jestli v tuzemsku jdou občas papíry očůrat tak v EU, myšleno v té lepší a solventnější polovině EU se s regulérním prodejem bez bumážek budeš chytat ještě hůř než tady.... :(
JanK

2. 5. 2012, 8:24

Potřebujeme dalšího do týmu nejlépe "experta" pro práci v solidworku, nebo jiném konstrukčním programu typu CAD, Blender.. Jsme mladý kolektiv, můžeš se s námi zapojit do společného úsilí v oblasti nových technologií,.. stát se potřebným členem týmu a uplatnit svoje znalosti v návrhu konstrukce, nebo vytváření animace, prezentace.
muros

6. 5. 2012, 11:27

http://www.youtube.com/watch?v=iEUGbagf ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;

takato konstrukcia by asi stacila na DPS
Přílohy
cnc dps.gif
JanK

11. 5. 2012, 10:39

Ano, něco takového by bohatě stačilo.
hobbyrobot
Kontaktovat uživatele:

15. 5. 2012, 9:15

Co tohle?
http://circuit-boards-pcb.printedcircui ... cb-making/" onclick="window.open(this.href);return false;
jrt
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
Tomabadon

22. 5. 2012, 10:25

Možná je to hloupost, ale napadlo mě:
Kup si tiskárnu ( aukro cca 200,- ) rozeber ji a zjisti jak funguje, vyhoď tiskovou hlavu, vraž tam dvě osičky na vedení a modelářské servo na ovládání Z. Motorek jako vřeteno. Akorát elektronika bude horší, tu asi budeš muset udělat znovu.
Ale jak říkám, třeba je to hloupost.
cnc pro každého
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“