Ustavování Mašin
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ty normy tady shodou okolností mám. Potřebuješ z toho něco konkrétního? Jsou tam pěkné věci. Třeba návod jak vypočítat prohnutí měřicího trnu vlastní vahou a silou doteku číselníkového úchylkoměru...
Aleš Procháska
- Francotirador
nedalo mi nepřihodit svou trošku do mlýna.
Nemám zkušenost s ustavováním přímo výrobních strojů, ale jinejch velkejch mašin.
Co se týče zmíněného laseru http://www.renishaw.com/en/ml10-measure ... stem--6804 u toho ML10 jsem nenašel přesnost, jestli je však stejá jako u toho XL80 tak bych bral tu přesnost +/- 0,0007 na metr trochu s rezervou - záleží kterej metr to je, jestli první od zářiče nebo ten 10tej. Ve výrobní hale je prach, lože mašiny většinou lesklý, o pár metrů dál vetšinou jede jinej stroj atd. prostě nahony daleko laboratorním podmínkám na granitovej desce pro který to výrobci udávají. Když jsem pátral po VPN = velmi přesná nivelace která se pohybuje v 0,3 mm na 1 km tak je finta v tom, že přístroje takle přesné samozřejmě nejsou, měření se skládá z více kratsich vzdalenosti a chyba se jakýmsi algoritmem rozpočítává tak aby výsledná hodnota byla statisticky v toleranci tech 3 desetin.
Měření na strunu je docela opruz - navíc na to musejí být dobrý oči. S brýlema (mam jen 1 dioptrii) jsem kvuli zkreslování odleskama měřil hůř než bez nich
(a nepřijde mi to uplně bezpečný, teda necítil jsem se bezpečně mít u hlavy tenkou strunu která může rupnout). Jinak materiál je opravdu piánová struna v metráži (nevím kterej tón). U nás jí kupujou odněkud z anglie určenou pro měření (prodejce k ní dá akorát papír s udanou průhybovkou v palcích na předepsanou zátěž v librách). Ta průhybovka jde spočítat přesneji než uvádejí
Narazili jsme na to když jsme chtěli změnit zátěž na jinou (v kilech) než dávali na výběr a hlavně i na jiný délky. Pro nezasvěcený - struna je na jednom konci pevně a na druhém na rolně a na převislým konci je zavěšeno závaží které strunu napíná. Ke struně se pak měří odpichem. No a protože to de dost blbě (struna má snahu uhybat
) tak jsou různý fígle ve stylu tý žárovky jak tu někdo psal, v mašině -V a ve struně +V, po skratování odpichem zazní pípák (žárovka je blbá - nejde sledovat zároveň hrot odpichu i žárovka). Ke zkratu dojde v podstatě ještě než se odpich dotkne - tj. ve chvíli kdy přeskočí oblouk, takže se odpichy vyjiskřujou a nejdou použít na nic jiného). Každopádně struna přesná není - musí se korigovat napočítaná teoretická průhybovka která nemusí být pravda a právě tato chyba může vybočovat z žádané tolerance ustavení. Zlatej laser.
Nemám zkušenost s ustavováním přímo výrobních strojů, ale jinejch velkejch mašin.
Co se týče zmíněného laseru http://www.renishaw.com/en/ml10-measure ... stem--6804 u toho ML10 jsem nenašel přesnost, jestli je však stejá jako u toho XL80 tak bych bral tu přesnost +/- 0,0007 na metr trochu s rezervou - záleží kterej metr to je, jestli první od zářiče nebo ten 10tej. Ve výrobní hale je prach, lože mašiny většinou lesklý, o pár metrů dál vetšinou jede jinej stroj atd. prostě nahony daleko laboratorním podmínkám na granitovej desce pro který to výrobci udávají. Když jsem pátral po VPN = velmi přesná nivelace která se pohybuje v 0,3 mm na 1 km tak je finta v tom, že přístroje takle přesné samozřejmě nejsou, měření se skládá z více kratsich vzdalenosti a chyba se jakýmsi algoritmem rozpočítává tak aby výsledná hodnota byla statisticky v toleranci tech 3 desetin.
Měření na strunu je docela opruz - navíc na to musejí být dobrý oči. S brýlema (mam jen 1 dioptrii) jsem kvuli zkreslování odleskama měřil hůř než bez nich

soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Národní technická knihovna v Praze-Dejvicích vedle ČVUT je pokud vím veřejně přístupná, přes týden mají otevřeno snad do 10 večer, katalog s vyhledáváním mají na http://www.techlib.cz" onclick="window.open(this.href);return false;, mají tam i skripta, myslím že vypůjčení od nich se dá domluvit i přes menší místní knihovny, podmínky mají podrobně na webu.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jakou chybu to způsobuje? Může třeba napětí 2 V udělat chybu 2 um?Francotirador píše:Ke zkratu dojde v podstatě ještě než se odpich dotkne - tj. ve chvíli kdy přeskočí oblouk
Aleš Procháska
- Francotirador
Vpodstatě žádnou, předpoklad je, že jiskřička přeskočí vždy ve stejné vzdálenosti. A protože jde o měření poměrové (v referenčních bodech - krajích, je chyba stejná) tak se vlastně absolutní chyby jednotlivých měření odečtou.
V příloze je protokol lože délky 7400 mm. Je to náhodně nalezený soubor na Flash-ce. Z toho je tak trochu vidět prakticky výsledek měření. Pro praxi naprosto převyšující přesnost proti praktickému požadavku na velmi přesnou strojařinu (třískové obráběcí stroje). No, čím přesnější máte měření, tím přesnější chcete výrobek.
Pro informaci dodávám, že je jedno, jaký je povrch měřeného objektu. Ten nepřijde s paprskem do styku, takže neovlivní měření. Měří se soustavami zrcadel, z nichž se jedno posouvá buď někakým jezdcem, nebo osou stroje a měří se úhlová odchylka, nebo délková změna polohy těchto zrcadel. Ta se pak převede na pravoúhlé souřadnice a z nich vyjde graf přímosti, nebo délková odchylka, nebo jiný výstup, podle toho, co měříme a požadujeme. Foto jsem nenašel (měl jsem a asi smáznul), takže dnes nemohu sloužit.
Jinak jako rušivé elementy pro laserové měření jsou mimo jiné prach, vibrace, prodění vzduchu (hlavně rozdílných teplot) a pivní pěna, na které se paprsek ohýbá (to asi nebudete brát vážně a máte pravdu).
O nivelaci a následném grafu průběhu pomocí ráové vodováhy jsem tu už někde psal. Nedovedu si představit měřit kilometr, ale 20 metrů jsem už dělal. Změřit alespoň 3x a udělat průměr. Samozřejmě jednotlivé měření by se neměly výrazně lišit.
Tož jekn tak ve zkratce.
Pro informaci dodávám, že je jedno, jaký je povrch měřeného objektu. Ten nepřijde s paprskem do styku, takže neovlivní měření. Měří se soustavami zrcadel, z nichž se jedno posouvá buď někakým jezdcem, nebo osou stroje a měří se úhlová odchylka, nebo délková změna polohy těchto zrcadel. Ta se pak převede na pravoúhlé souřadnice a z nich vyjde graf přímosti, nebo délková odchylka, nebo jiný výstup, podle toho, co měříme a požadujeme. Foto jsem nenašel (měl jsem a asi smáznul), takže dnes nemohu sloužit.
Jinak jako rušivé elementy pro laserové měření jsou mimo jiné prach, vibrace, prodění vzduchu (hlavně rozdílných teplot) a pivní pěna, na které se paprsek ohýbá (to asi nebudete brát vážně a máte pravdu).
O nivelaci a následném grafu průběhu pomocí ráové vodováhy jsem tu už někde psal. Nedovedu si představit měřit kilometr, ale 20 metrů jsem už dělal. Změřit alespoň 3x a udělat průměr. Samozřejmě jednotlivé měření by se neměly výrazně lišit.
Tož jekn tak ve zkratce.
- Francotirador
To by mě zajímalo jak to vypadá - jestli tomu rozumím, on ten paprsek "neběží" nad ložem?Josef píše:Pro informaci dodávám, že je jedno, jaký je povrch měřeného objektu. Ten nepřijde s paprskem do styku, takže neovlivní měření. Měří se soustavami zrcadel, z nichž se jedno posouvá buď někakým jezdcem, nebo osou stroje a měří se úhlová odchylka, nebo délková změna polohy těchto zrcadel. Ta se pak převede na pravoúhlé souřadnice a z nich vyjde graf přímosti, nebo délková odchylka, nebo jiný výstup, podle toho, co měříme a požadujeme. Foto jsem nenašel (měl jsem a asi smáznul), takže dnes nemohu sloužit.

No korekcne mapy pre suradnicove meracie stroje sa meraju podobne. Interferometrom pomocou odrazovych zrkadiel, takze sice meriate konkretne vedenie ale samotny luc s nim nepride do kontaktu. Zrkadlo upevnite v pinole stroja a prebehnete meraci rozsah. Samozrejme, musite mat istotu, ze mate dobre nastavene odmeriavanie, pohony funguju bez vibracii a teplota je samostatna kapitola, hlavne pri merani dlhych osi (radovo m az 10tky metrov). Vysledkom su korekcie chyb linearnych (pravitok), rotacne chyby a ich pospajanim vznika korekcna mapa. Pekny den
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Kristova hodinochemic píše:nevim kolik kluku tu ma petimetrovou masinu poradte prosim jak ustavit 2,5m soustruh na co ho postavit a jak vyvazit diky

Nejpodstatnější u soustruhu asi je, aby lože nebylo do vrtule. Tzn. strojařskou libelu na suport, jezdit z jednoho konce na druhý, měřit a štelovat. I 4 tuny těžká mašina se kroutí jak had. Pak to dělá kužel, propadlinu a podobné hovadiny.
Pod nivelačními šrouby musí být dostatečně velké a silné ocelové podložky. Pokud nivelační šrouby nemá, tak se dávají klíny z tvrdého dřeva a ladí se doklepáváním (v tomto případku je ale záhodno jej podlít betonem).
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.