Stavba CNC frezy na vyrobky 2x2x1m

t256

28. 3. 2012, 5:40

V cem spociva programovani ze je tak casove narocne na rucni praci?
Ja mel za to, ze z 3D modelu na frezku je to vicemene jen par konverzi prislusnym SW.

Omlouvam se jestli vam pripada ze se ptam na kraviny, o techto CNC se teprve snazim ziskat pokud mozno co nejucelenejsi prehled.
Proto taky v sekci "zacinam stavet..."
Nejake stroje jsem jiz postavil, ale vetsinou zarizeni na "hrubou praci" hromada hydrauliky, vzduchu atp. rizeno bud PLC ci vlastnim HW.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

28. 3. 2012, 6:21

Tak to nějak vyjde :-) Udělám dráhu, nelíbí se mi, že třeba v rozích plochy by fréza zabírala moc, tak ji doplním ještě o jednu hrubovací, pak rozdělím obrábění do několika hloubek, přidělám nájezdy a deset minut je v háji :-) A když mám u takového, ani ne moc složitého obrobku, třeba 20 takových operací ze čtyř stran, tak celý den prosedím u počítače ani nevím jak :-) A když mezi tím ještě drbu na CNC fóru tak dva dny.
Aleš Procháska
t256

30. 3. 2012, 9:49

Ja do cele problematiky zacinam pomalu vnikat, zjistuji ze to neni az takova sranda jak jsem si puvodne myslel :-)

Nicmeme k tomu sw, o co presne se vlastne staraji jednotlive casti SW jako CAM, postprocesor, ridici system frezky, pripadne jine na ktere jsem jeste nenarazil?
Jakym zpusobem se do celeho procesu dostavaji udaje o stroji a jeho vlastnostech pro napr. kontrolu kolizi se strojem, rychlosti posuvu, rampy atd...
Bude stacit na rizeni frezky PC, nebo budu muset mit nejaky jednoucelovy system - pokud budu chtit hybat vsemi 5 osami najednou?
packa

30. 3. 2012, 10:02

asi takhle nejdříve musíš mít 3D model ten vytvoříš v tak zvaném CAD
výsledný model natáhneš do CAM - to je soft který ti vygeneruje dráhy pro nástroj , (G cod), ten využívá tak zvaný postprocesor , ten zajistí vygenerování G kodu pro daný systém , každý výrobce systémů pro řízení stroje používá své specifické příkazy , takže si vybereš post pro svůj systém stroje

ten si pak natáhneš do obslužného softweru stroje ( MACH , EMC2 GRAVOS )
v tomto softu máš nastaveny vššechny potřebné parametry stroje, to jest rozjezd os , rychlosti , atd
Postavil jsm si tříosou frézku , to nebyl až tak problém , postupně jsem k ní dodělal 4tou osu taky dobrý
ted dodělávám výklopně otočný stůl - což bude plnohodnotný pětiosý stroj , doladit kinematiku a vůbec vytvořit řezné dráhy pro pět os je opravdu vyšší dívčí , nemluvě otom že skoro žádný dostupný CAM ani kontinualní pohyp pěti os nezvládne vygenerovat použitelný G kod
nechci tě odrazovat ale hned napoprvé stavět pětiosu je dost velké sousto ,
jen tak pro zajímavost dej sem nějaké foto či model nebo výkres toho co bys chtěl obrábět , třeba by se to dalo bez problému vyrobit na tříose
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

30. 3. 2012, 10:28

to je fakt, na poradne petiose obrabeni narves do CAMu taky hrozny penize
a CAD taky neni zadarmo
bezne ve stovkach tisic za software
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256

30. 3. 2012, 12:00

Momentalne zde nejaky prihodny model nemam, ale pro predstavu to vypada jako napr. vana na koupani, zhruba i velikostne. Problem dle meho nazoru je velky rozzah v Z a temer svisle steny. Model je tvoren tvarovanim ploch, neni tam nic rovneho, kolmeho apod. Opracovavat se bude jen drevo, presnost tedy nemusi byt ve strojirenskych zvyklostech. Pri tomto rozmeru se drevo se hne jen vlivem vhkosti o milimetry, tudiz presnost v radu desetin neni problem.

O cenach software vim :-( Nerad bych však koupil SW ktery by byl pro moje potreby zbytecny nebo naopak nedokazal vyuzit moznosti stroje. Dle meho odhadu prinese pohyb ve vsech osach zaroven zrychleni prace a i vysledek by mel byt lepsi. Netusil jsem, ze je to az takovy problem. Vite o konkretnim SW ktery tohle dokaze.

Ja vim ze pustit se hned do stavby tak velkeho stroje neni asi to prave ořechve, ale na druhou stranu mi prijde hloupe stavit nejprve mensi masinu ktera mi pak bude uplne k nicemu. Jiste zkusenosti se stavbou i pomerne velkych stroju mam, bez toho bych se do takove akce asi nepoustel. Prozatim jsem zde diky vam zjistil, ze stavet tak velkou frezku v "hobby" provedeni nejde a tak bych chtel aby to uz melo i trochu vykon, pokud do cele akce budu investovat hromadu penez.
packa

30. 3. 2012, 1:28

postavit velký stroj ano ale né 5 osý to je opravdu vyšší dívčí
zas na druhou stranu bys tím tady překonal skoro všechny stavitele , až na asi dvě vyjímky
testone
Sponzor fora

30. 3. 2012, 2:35

pětiosé centrum ( na železo ) o řádově stejných rozměrech vystavoval loni v Brně pan Týc (strojírna Tyc) , dostal za něj zlatou medaili....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
packa

30. 3. 2012, 2:48

a nějaké foto ?
testone
Sponzor fora

30. 3. 2012, 3:25

http://www.strojirna-tyc.cz/?page=about ... nces&id=12" onclick="window.open(this.href);return false;
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
franišek

17. 4. 2012, 7:28

po Vyučení sem byl chvíli jako modelář v jedné továrně, dělalo se tam všechno možné když to bylo veliké tak se slepily hranoly do podobného tvaru jaký měl výsledek a pak se to dlátama a podobným nářadím osekalo a upravilo. Na závěr byla vrstva epoxidové pryskyřice a forma byla. Takovou lodičku ve 2 lidech zhruba 4 dny osekávání a úprav
muros

17. 4. 2012, 11:56

zdravim, pokial chces robit len pravidelne okruhle tvary tak postav točnu a vyrobis jednu sablonu polomer po ktorej to bude kopirovat a po ktorej budes posuvat frezu, kopirovanie ako na sustruhu na vonkajsie radiusy,
alebo upevni frezu na kyvadlo presne na stred tocni na vnutorne radiusy,

ale pokial to postavis ako cnc tak by sa na tom dali robit aj fromy na vane a umyvadla!
muros

17. 4. 2012, 12:14

frez-gule1.gif
frez-gule.gif
nieco taketo ale vo velkom a a dat tomu mechanicky oscilacny pohon
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

17. 4. 2012, 2:30

karusel s kyvadlem :-)
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“