Metrická matice - docílení kolmosti

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Thomeeque

20. 4. 2012, 2:14

robokop píše:No skoro bych rekl ze ted uz jsi prisel na to ze takhle se to delat nema a sam jsi si i odpovedel proc tomu tak je
Tak se zkus zamyslet nad kompletni zmenou posuvu te osy
Jj, viz. můj první post.. ono já no tom Z-ku nadělal tolik chyb, že ho dost možná budu předělávat celý (prostě první osa v životě, no :))
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 4. 2012, 4:09

To snad ani bez chyb nejde ale uz evidentne vis jak na to, ta metrika fakt asi nema cenu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Gfx23

20. 4. 2012, 6:52

Doporučuju psát odkud jsi, spousta lidí tu by ti pomohla, kdyby byly v tvém okolí
Thomeeque

21. 4. 2012, 9:38

Gfx23 píše:Doporučuju psát odkud jsi, spousta lidí tu by ti pomohla, kdyby byly v tvém okolí
Díky za tip, vyplněno.
robokop píše:To snad ani bez chyb nejde ale uz evidentne vis jak na to, ta metrika fakt asi nema cenu
Správné uložení trapézu budu muset ještě donastudovat.. Drobná výhoda té neopracované metrické tyče ukládané do ložiska pomocí matek je, že ložisko i motor mohou být vevnitř, protože tyč lze protahnout z vnějšku (protože to má být malé pokojové CNC, snažím se i trochu krotit vnější rozměry).

EDIT: Ale asi se to dá vymyslet i s opracovanou tyčí, pokud se konstrukce udělá chytře rozebíratelná.

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Thomeeque

22. 4. 2012, 3:07

Tak jsem problém nakonec vyřešil trochu jinak a to dost primitivně (ale celkem účinně :)) - pomocí přesně jednoho závitu tenkého plechu (výstřižek z plechovky od piva sešmirglovaný na ca 0.1mm) jsem vytvořil velmi těsnou redukci průměru šroubovice vs. ložisko, teď je to i po utažení původními límcovými matkami vycentrované úplně báječně.

Btw. možná že se to před tím vyosovalo jednoduše samotným utahováním nikoliv křivostí matek.

T.
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 5. 2012, 10:47

Takže jsi tím došel k závěru, že je zbytečné snažit se uložit do ložiska neopracovaný materiál a pak se divit.
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“