Moje FNGQ je vybavené programově rízenou polohovatelnou hlavou H/V a zdá se, že tahle hlava je už od výrobce tak nějak nedomyšlená. Už několikrát jsem se potýkal s tím, že po upnutí nástroje do vřetena prostě nástroj nedržel tak jak by měl, nástroj tam drží cca. 30 talířových pružin a vytahuje se proti nim hydraulikou. Problém zřejmě bude v počtu těch talířových podložek, jelikož hlava je menší, než u klasické FNG 63 CNC, aby mohlo docházet k jejímu otáčení, je v upínání zřejmě i podstatně méně talířovek. Na druhé mašině jsem s tímto totiž problém nikdy neměl a hlavně i když prožiny vyměním, vydrží zase jen velmi krátkou dobu, nežli se opět vymačkají.
Další věc je to, že už s velkou pravděpodobností budou po smrti ložiska uložení vřetene, tudíž jsem se chtěl poptat, jestli máte s tímto nějaké zkušenosti, resp. s touto hlavou a jak provést výměnu ložisek. Taky by mě zajímalo, pokud se už v tom budu hrabat, případně to budu muset někomu dát udělat, nesetkali jste se někdo s tím, jak do této hlavy dostat středové chlazení nástroje, do toho bych i zainvestoval.
Díky.