Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Ferrit

18. 6. 2012, 3:36

Taky jsem se rozhodl jít do soláru. Ale začínam tak trochu z druhé strany.
Jak se bude péct solární systém, když ho nebudu potřebovat - tj. nebudu ho chladit, jako v boileru. Tak ta nemrzka začne jako v autě vařit - nebo? Tak bych řek, že se minimálně lehce degraduje. Vytvoří plyn? Tedy odvzdušnit? Dál teplota se nezastaví na 100 st C ale poleze výš - pak by tvrdé pájení mosazí mělo smysl, nebo použít nerez vlnovce jak to mají někteří (SolarPower - za nekřesťanské prachy). A samozřejmě izolace která vydrží ta cca 300 st.C. Nebo se mýlím? Tak kam s ním - přijatým výkonem - energiíí?
Asi bude velký rozdíl mezi výhradně letním provozem na vodu a v otevřeném systému a celoročním provozem uzavřeného systému s nemrznoucí kapalinou. Nebo?
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
pavlaxy

18. 6. 2012, 5:41

Mnohdy bývá překážkou obtížnost instalace na střechu a investice okolo... :!:
Na výstavě Pragothem jsem viděla fotovoltaické panely kombinované s teplovodním=chladicím okruhem na zadní straně-zvyšuje se tak účinnost fotovoltaického panelu :D :P i cena byla nepříliš vyšší než bez chlazení :twisted:
Ovšem nemohu tu vizitku najít :( snad to vyrábějí někde v Žiaru nad Hronom -byl hliníkový monolytický....
QNX
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2012, 5:55

magi: na kolik tě přišel ten trubicovej kolektor, že se se vším chceš vejít do 20k?

Dnes mi přišel ten beztlakej trubicák k zahradní sprše ........ číňan se snažil a je to na pohled pěkné. 10ks vakuových trubic (možná ze stejné továrny jako jsou ty tvoje), 100l bojler z tenkého nerezového plechu + PUR izolace s vnějším plášťěm a k tomu ještě nosná konstrukce ........ bratru (na šikmost očí nehledě) za 4000Kč
crickett
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2012, 8:30

nema z vas niekto moznost zohnat etylenglykol cisty?
QNX
Kontaktovat uživatele:

18. 6. 2012, 11:08

crickett: co třeba tady:
http://www.fichema.cz/chemikalie-etylen ... 7_100.html" onclick="window.open(this.href);return false;
JendaK

19. 6. 2012, 12:37

Ferrit píše:Taky jsem se rozhodl jít do soláru. Ale začínam tak trochu z druhé strany.
Jak se bude péct solární systém, když ho nebudu potřebovat - tj. nebudu ho chladit, jako v boileru. Tak ta nemrzka začne jako v autě vařit - nebo? Tak bych řek, že se minimálně lehce degraduje. Vytvoří plyn? Tedy odvzdušnit? Dál teplota se nezastaví na 100 st C ale poleze výš - pak by tvrdé pájení mosazí mělo smysl, nebo použít nerez vlnovce jak to mají někteří (SolarPower - za nekřesťanské prachy). A samozřejmě izolace která vydrží ta cca 300 st.C. Nebo se mýlím? Tak kam s ním - přijatým výkonem - energiíí?
Asi bude velký rozdíl mezi výhradně letním provozem na vodu a v otevřeném systému a celoročním provozem uzavřeného systému s nemrznoucí kapalinou. Nebo?
Když není teplo potřeba systém se opravdu odstaví, přestane běžet čerpadlo a kapalina v kolektorech přejde do plyného skupenství, udělá parní polštář v kolektorech, které se zahřejí podle jejich kvality a slunečního svitu až na teplotu kolem 270 °C (kolektory i teplonosná kapalina jsou na tento provozní stav konstruované takže žádný strach), přebytečná kapalina se vytlačí do expanzní nádrže, plynná fáze se samozřejmně nesmí odvzdušnováky pustit do atmosféry, proto na solárech se nikdy nepoužívají automatické odvzdušňováky. Pokud je teplo opět potřeba tak se sepne čerpadlo to začne tlačit kapalinu do kolektoru kde díky její nízké teplotě dojde ke kondenzaco par a systém začne celý zase pracovat.
Naposledy upravil(a) JendaK dne 19. 6. 2012, 12:54, celkem upraveno 1 x.
JendaK

19. 6. 2012, 12:53

testone píše:to je velké dilema které nosím v hlavě ale zatím jsem se nedonutil ke spočítání a rozhodnutí:
1) použít drahé supr dupr vakuové kolektory s vysokou účinností a menší plochou, nebo
2) použít něco (možností je mnoho) lacinějšího s menší účinnností ale větší plochou
toto dilema mám také, ale čím dál víc získávají navrch fotovoltaické panely nad kvalitními slunečními kolektory, cena panelů klesla už na cca 17 tisíc Kč za 1 kW což je už cena srovnatelná, s trubicovými kolektory, problém je drobet měnič kdy cena 4 kW měniče je stále kolem 25 000 Kč, výhoda fotovoltaiky je zvyšování výkonu při poklesu teplot, tím výhodnější rozložení výkonu do celého roku. Možnost krytí i vlastní spotřeby el energie. nevýhoda potřeba poměrně velké strech (počítá se 8 m2 na 1 kW) problém s legalizací. Zatím mi vychází návratnost fotovoltaiky i bez jakýkoliv dotací a nadhodnocených výkupních cen na cca 12 let
packa

19. 6. 2012, 5:27

JendaK píše:
testone píše:to je velké dilema které nosím v hlavě ale zatím jsem se nedonutil ke spočítání a rozhodnutí:
1) použít drahé supr dupr vakuové kolektory s vysokou účinností a menší plochou, nebo
2) použít něco (možností je mnoho) lacinějšího s menší účinnností ale větší plochou
toto dilema mám také, ale čím dál víc získávají navrch fotovoltaické panely nad kvalitními slunečními kolektory, cena panelů klesla už na cca 17 tisíc Kč za 1 kW což je už cena srovnatelná, s trubicovými kolektory, problém je drobet měnič kdy cena 4 kW měniče je stále kolem 25 000 Kč, výhoda fotovoltaiky je zvyšování výkonu při poklesu teplot, tím výhodnější rozložení výkonu do celého roku. Možnost krytí i vlastní spotřeby el energie. nevýhoda potřeba poměrně velké strech (počítá se 8 m2 na 1 kW) problém s legalizací. Zatím mi vychází návratnost fotovoltaiky i bez jakýkoliv dotací a nadhodnocených výkupních cen na cca 12 let
A po těch 12 letech už fotovoltaika dá sotva 50% původního výkonu a životnost panelů končííí, ale otom nikdo moc nemluví , prostě fotovoltaika bez dotací výhodná není :D
JendaK

19. 6. 2012, 9:31

Na to jste přišel jak? Já mám zatím takovou zkušenost že po třech letech jsem na žádný pokles nepřišel, to co píšete vy platí jen v kosmickém prostoru kde intenzity záření a ostatní vlivy opravdu panely poškozují. Na zemi panely staré padesát let dávají ještě cca 70 % svého původního výkonu a co mi brání panely postupně přidávat pokud by výkon skutečně poklesl.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 6. 2012, 10:08

Jeřáb snadno a rychle :D To je u nás zase taková komedie, stěhuje se hafo almar na půdu a po schodech je to moc daleko a komplikované.
Nosnost víc než 100kg - na nábytek dostačující.
Přílohy
KIF_7968.JPG
KIF_7967.JPG
KIF_7965.JPG
KIF_7963.JPG
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
pavlaxy

22. 6. 2012, 1:52

:twisted: tak to by chtělo vrata ve střeše a posunovací a na ně ty kolektory :D :P aby to bylo multifunkční 8) :P
zami

22. 6. 2012, 5:27

Základní pozice - ruce v bok..... Pat a Mat...... :D :D :D
Ještě rozebrat kus střechy, aby se to na tu půdu dostalo. :wink:
Miloš
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

22. 6. 2012, 8:27

Ale zasee jsme se pěkně prostřídali v té pozici, na druhé fotce mě zachránilo že držím ovladač :-)
Per aspera ad astra
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 7. 2012, 12:21

instalace panelu se konečně začíná hýbat
Přílohy
Obraz097_1.jpg
Obraz089_2.jpg
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 7. 2012, 11:22

Tak xindl už je tam nahotovo, lepší počasí na tuhle práci jsem si nemohl vybrat. To nejhorší je za mnou, v Pondělí to dorazím až k bojleru.
Trubice se nasadí, až bude systém naplněný a funkční, zbytečně by se to nahoře vypalovalo.
Jdu si udělat dnes poslední požární hlídku na půdu, pač se tam pájelo autogenem mezi tunama prachu a pavučin.
Přílohy
_2.jpg
_1.jpg
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“