Miltech píše:Mám klon soustruhu z roku 2006, dovážený firmou Noell a také je tam ložisko viz foto od kolegy Potraviny. Jedna otáčka je těch 20 mm a z toho vyplýva poměr ozubených koleček.Upevnění hřebene jsem také upravoval, hřídelka nevaklá a tak by mě stačil prstenec nonia o maximálním vnějším průměru 40 mm a vnitřím třeba 25-30mm.Dělení 20 dílků. A vyrobil bych si nové kolo, max. bych musel posunout na hřídelce zahloubení směrem ke konci.Na litinovém tělese by stačil terčík se špičkou.Tumlík zatím nabízí variantu pro ty méně šťastné, kteří nemají ložisko. A nám nezbývá než si nakreslit svoji variantu a nonius objednat u Tumlíka.(leda, že by byl Tumlík rychlejší a nabídl svoji variantu.

Mě šlo o nějaké rozumné komplexní řešení pro běžného uživatele a v podstatě je jedno jestli tam ty ložiska jsou a nebo ne, není to zas až tak důležité. Podstatou je nabídnout celý blok na výměnu.
Chápej, vy dva nejste běžní uživatelé

myšleno v tom smyslu, že jste si spousty úprav udělali sami, případně jste si schopní spousty věcí dobastlit, ono každý tuhle možnost nemá a kolikrát sáhnout po hotovém řešení je rychlejší a jednodušší

.
Miltech: co se týče té tvé vize, tak ano, tohle by ti třeba vyhovovalo, nic pro ti tomu se nedá namítnout, po výměně toho ozubeného kola 24z včetně nové hřídele tak aby tam bylo těch 20mm skutečných je to myslím ok, sice v hrubějším dělení, ale plně na hrubý délkový posuv suportu dostačující
Z mého pohledu by to ale byla výroba nějakého nonia a zbytek urob si sám, dodělej si ruční kolo, nějak vymysli to osazení atd.
Když jsem to vymýšlel, tak jsem se samozřejmě snažil aby bylo co nejvíc komponent zachováno, včetně ručního bakelitového kola, jak u asista tak litinového u MN80, ale byl by to děs na entou, takhle mě to přijde víc kompaktní
Tohle co nabízím není jen pro ty co tam nemají ložiska, klidně tam ty ložiska můžou mít, i tak osadí celý blok včetně ručního kola s hřídelí a ozubeným kolem, přitlačí na původní 54z kolo, přišroubují a mají pro přesný posuv suportu bytelný kus včetně nonia s pevnou aretací jako hotové řešení
Farncotirador: ty hřebenové pastorky dělám taky, tuším mám ještě jeden volnej, musím to ale pohledat, alespoň si myslím že tady ještě jeden mám, kdyžtak udělám, umím i přesně na míru když si dokážeš změřit vůli