i ja se svoji troskou do mlyna :) - rezacka polystyrenu

fotky našich strojů, aneb co máme doma
pajda

28. 1. 2012, 10:34

Ten výpočet máš určitě dobře.. na Kernel speed výpočet vliv nemá (ten ti pak jen omezuje maximální rychlost, kterou můžeš jet).

Já bych na 99% hledal problém v MACH3 a to takový, že na první pohled je vše OK, akorát to prostě bezdůvodně nefunguje :?

přesto napíšu pár závad se kterými jsem se setkal u kombinace různého softu, číny a PC.

- zkus si spustit ve složce MACHu ten "drivertest.exe" nebo jak se to jmenuje a koukni jestli ti správně časuje.
- podívej se do BIOSu PC jestli máš nastaven paralelní (LPT) port na režim EPP, rozhodně tam nesmí zůstat SPP (Standart Parallel Port)
- zkus snížit ty mrkvokroky na modré desce na 1/1, tj. plný krok (Full step) a přenastavit i MACH, tj. 200/4 = 50 jestli to pojede OK, tak to znamená provést úpravu modré desky vyhozením a rozšlapáním těch optočlenů PC817 a překlémováním jich drátkem (jde velice snadno v paticích, nemusí se nutně hned nic pájet).

Další krok je odinstalování MACHu, restart PC a podívat se jestli nezůstal v ovládacích panelech jeho driver, jestli jo, tak ho tam natvrdo odebrat, znovu restartovat PC a pak teprve znovu nainstalovat MACH3.

-------------------------------------------------

jinak nádherná mašinka :)

EDIT: teď jsem si všiml asi toho zásadního problému... Ty jedeš MACH3 z Notebooku, že? Z fotek nepoznám co to je za typ, ale vzhledem k tomu, že to je širokoúhl, tak bych si tipnul, že nemá LPT port a jedeš z nějakého převodníku/PCMCIA karty? V každém případě je toto ještě víc pravděpodobnější závada, tj, 99,9% a v prvé řadě si sežeň stolní PC (klidně nějaká 1GHz vykopávka) s LPT portem a projeď to s ním.
wegac
Kontaktovat uživatele:

28. 1. 2012, 9:11

dekuji za pochvalu a diky za rady, vyzkousim, koupil jsem na to doporucenou konfikuraci starsiho pocitace,
ten notas tam taham jen abych si pustil music a nesedel tam v tichu, to mi nedela dobre :)
zitra jedu montovat dalsi veci, tak to poladim a uvidim.
v podstate jsem to zhruba nastavil, jak jsem psal - pokus -omyl, ale myslim, ze by to v budoucnu
nedelalo dobrotu, proto se pidim po nejakem vysvetlitelnem reseni...
i kdyz jsem mach koupil, chtel bych casem vyzkouset i emc, s ubuntu zkusenosti mam, spousta lidi tu na emc peji
pochvalne ody, ale nevim, jestli je to na 2D rezacku polystyrenu to prave orechove, coz ostatne asi neni ani mach.
nainstaloval jsem hromady softu, spousta ani neroztocilo motory, uvidim, problem je s nedostatkem casu :(
dam vedet, jak jsem dopad, zatim diky.
wegac

co nejde silou, jde jeste vetsi silou!
wegac
Kontaktovat uživatele:

29. 1. 2012, 5:31

mam dotaz, pri praci motory vselijak "kvici", je to normalni?
chvilama to celkem rezonuje.
nemelo by to mit nejakej souvislej zvuk?
pokud dam rucni posun, zvuk je OK, peknej souvislej :)
diky
wegac

wegac
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 7:35

fotky na 98% hotoveho stroje, chybi nejake zatky a dorazy na koncaky osy Y
pismena jsem uz rezal, vypadaji dobre :)
Přílohy
12022012901.jpg
12022012900.jpg
12022012899.jpg
12022012898.jpg
12022012897.jpg
12022012896.jpg
wegac

simakai

22. 8. 2012, 9:23

Dobrý den,

velmi pěkná mašina. Měl bych pár dotazů:

1) jak to zatím šlape? :)
2) stále používáte MACH3?
3) stále používáte modrého číňana a s jakým výsledkem?
4) řezací drát a motorky napájíte z jednoho nějakého zdroje?
5) řídíte nějak teplotu drátu?
6) je nějaký průhyb na celkem dlouhé ose X?

Určitě budu mít i více dotazů (možná poněkud začátečnických), budu rád za odpověd na kterýkoliv z nich.

Děkuji.

Simakai
wegac
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2012, 10:31

diky,
zatim slape bez problemu, mel jsem mirne prohnute srouby, nechal jsem je narovnat, vysledek vyborny (rez byl neparene vlnkovaty)

i kdyz jsem byl pred cinanem varovan, nenasel jsem zatim zadny preblem, vypocet kroku a zadani do machu neodpovidal, naladil jsem pokus-omyl

teplota dratu je rizena rucne zmenou napeti, zdroj je jiny pro drat a motory

pruhyb sroubu x jsem nerigistroval

vyrobil jsem jeste jednu mensi masinku, osy taham ozubenyma remenama, rizeno opet cinanem a machem,
dochazi tam ale k nepatrnemu nesouladu vjezdu do materialu a vyjezdu z materialu,
toto si myslim, ze je zpusobeno nepresnosti ozubenych remenu, i kdyz jsou dostatecne nasponovane, tezko rict...
wegac

simakai

30. 8. 2012, 6:34

Děkuji za odpovědi. Měl bych další otázky:

1) vodící tyče jsou 20mm? před uložením do jaklu či vetknutí do pohyblivé plošiny vypadají, že mají o cosi stažený průměr (osoustružené)
2) závit trapézových šroubů prochází ložiskovým kompletem, nebo je trapézák osoustružený na průměr ložiska (na obou koncích)
3) jaký ložiskový komplet (na obou koncích) pro trapézák jste použil? je to zakázková výroba, nebo se to dá někde koupit?
4) jaká je cca rychlost řezání a jaká maximálního posuvu?
5) pohyblivá plošina na dlouhé ose x je z duralu 8mm? Jakým průměrem šroubku jsou k sobě chycené stěny?
6) díly z duralu vám někdo vyráběl? (nařezání, cnc dobroušení na přesno, vyvrtání děr, vysoustružení závitů)

Děkuji. Mimochodem, nemáte z řezání nějaké video?

Zdraví Simakai
Naposledy upravil(a) simakai dne 31. 8. 2012, 4:15, celkem upraveno 2 x.
canbus

30. 8. 2012, 9:43

Ahoj .

Jaký SW CAM používaš na projektovani modelov písmien ?
wegac
Kontaktovat uživatele:

1. 9. 2012, 9:46

1) tyce x jsou 20mm, konce nejsou upravene
2) osoustruzeno na prumer loziska
3) bezne k dostani
4) rezani je omezeno moznosti taveni polystyrenu (nikoli moznostma stroje) a delkou dratu, posuv dostatecne rychlej na velikost stolu, nemeril jsem, neni pro me dulezite
5) jina deska je horni a dolni, nepamatuju se, nemam stroj u sebe doma
6) dily jsem si nahrubo nechal udelat na vodnim paprsku, namaloval vykresy a nacisto nechal frezovat

co se tyce sw, potreboval jsem aby mi to lezlo z cdr, elaboroval jsem s desitkama mozna stovkama ruznych kombinaci sw,
a stravil jsem na tom stovky hodin, toto bylo na stroji asi nejvice casove narocne, navic to pouzivam ke komercnim ucelum,
sw jsem kupoval, sorry, ale tuto informaci nehodlam pustit

jirin
wegac

Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“