jakou základní desku

Radek-B
Kontaktovat uživatele:

7. 9. 2012, 9:42

tmxatcoxlab píše:ja bych to nevidel tak cerne. dejme tomu ze linuxcnc komunikuje s interpolatorem ku prikladu 1000x za sec, a predavaji si 100, ku prikladu floatovych promenych.
opravdu se pci verze chova nejak lepe? :D
Ne nechova je to kachna. PCI verze je pouze uzivatelsky prijemnejsi prave pro provozovani LINUXCNC protoze se pomerne casto meni firmware ktery se u verze PCI zavadi s kazdym spustenim konfigurace. Verze s LPT je vhodna na treba PLC automaty jedouci uplne bez PC.
Jsou to karty osazene FPGA a tam, pokud clovek umi Xilink, zna a ma predstavivost je mozne uplne vse.

PC je potreba postavit predevsim podle toho co vsechno na tom pak clovek chce provozovat. Osobne mam nejradsi cipsety a vicejadrove procesory intel na deskach asus.
Integrovane grafika primo v procesoru neni pro linux a latency zadny problem.
DDR3 je levnejsi nez DDR2.
Rychly SSD disk zaruci s ubuntu 10.04 a bleskovy start systemu a praci se soubory.
Je potreba si pohlidat pocet PCI slotu pro pripadne vyuziti rozsirujiciho HW, pripadne ne-absenci LPT a COM.
Taky se vyplati pohlidat si integrovanou sitovku tak aby nebyl problem uz hned pri instalaci s pristupem na internet.

Lze bez problemu provozovat emulaci vetsiny nejpouzivanejsich systemu a i v 32bitovem linuxu lze vyuzivat vice nez 4Gb ram a tu pak lze na plno
pridelovat virtualnim strojum.
Takze pri spusteni virtualnich XP v bezicim Linuxu a se spustenym strojem na tom SSD zjistite ze jedou rychleji a spolehliveji nez single.

cena do 10 000,- za cely PC.
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 9. 2012, 6:08

Propustnost tech dvou kanalu je uplne nekde jinde
Kdyz uz stavim neco co neni zrovna za par korun tak bych vsazel na jistotu viz prispevky
Hobisti nejsou zrovna nejbohatsi takze proto tu jistotu
Vzdyt si to spocitejte za par tisic navic viz ze tak je to spravne
Jsou tu lidi co behem vyvoje 2x az 3x obmenili komplet elektriku nez na to prisli
A to rozhodne neni zadaco a vse je tu napsane
A stejne se znovu a znovu vydavate slepejma ulickama nebo problemovejma cestama i kdyz si tu nekdo uz predtim nabil ostatne jsou to vase penize a i kdyz tvrdite ze na to nemate bohatej rozpocet vetsina x vas se tak nechova
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Kvako1
Sponzor fora

8. 9. 2012, 7:41

dik kluci za odpovědi. pohledám jetě na linuxcnc a podle toho něco vyberu. zatim to vidím asi na ten asus. potřebuju jenom tu desku zbytek mam doma takže naklady zas nebudou takova darda a desku využiju tak či tak.
možná tam nakonec strčím tu mesu ale musím to jetě nastudovat. u mě není ani tak problém finanční jako spíš časovej. asi to zná hodně lidí tady :) času není nikdy dost , někdy bych potřeboval aby měl den 48 hodin :) pc budu potřebovat jestli tam ta mesa bude nebo ne :)
RASK

9. 9. 2012, 5:40

Kvako1 píše: ... doporučte mi nejakou zakladní desku aby na tom spolehlivě šlo EMC2 + grafiku ...
Podle mě nezáleží jen na samotné desce ale i na ostatních komponentech. Při skládání PC pro EMC2 jsem všiml, že některé grafické karty dokáží naprosto srazit hodnotu latence. Třeba i 20-krát.
Testoval jsem tři stará PC z roku cca 2006. IBM, Dell, NoName. Pokud jsem do stejné desky dal grafiku s čipem ATI Radeon byla latence 200.000 až 300.000 . S kartami Matrox (G450, G550) se hodnota snížila na cca 10.000 .
U novějších PC, kde jsem potřeboval grafiku do sběrnice PCIe. Na netu jsem našel doporučení na kartu Nvidia N8400GS. Je to starý čip, grafický výkon nic moc, ale latence v pohodě.
Celé si vysvětluji jako prodlevu, která vzniká na rozhraní deska-grafiká karta. To možná vysvětluje, proč desky s integrovanou grafikou problémy s latency nemají.
Kvako1
Sponzor fora

9. 9. 2012, 7:59

RASK píše:
Kvako1 píše: ... doporučte mi nejakou zakladní desku aby na tom spolehlivě šlo EMC2 + grafiku ...
Podle mě nezáleží jen na samotné desce ale i na ostatních komponentech. Při skládání PC pro EMC2 jsem všiml, že některé grafické karty dokáží naprosto srazit hodnotu latence. Třeba i 20-krát.
Testoval jsem tři stará PC z roku cca 2006. IBM, Dell, NoName. Pokud jsem do stejné desky dal grafiku s čipem ATI Radeon byla latence 200.000 až 300.000 . S kartami Matrox (G450, G550) se hodnota snížila na cca 10.000 .
U novějších PC, kde jsem potřeboval grafiku do sběrnice PCIe. Na netu jsem našel doporučení na kartu Nvidia N8400GS. Je to starý čip, grafický výkon nic moc, ale latence v pohodě.
Celé si vysvětluji jako prodlevu, která vzniká na rozhraní deska-grafiká karta. To možná vysvětluje, proč desky s integrovanou grafikou problémy s latency nemají.

dik za postřeh. taky co jsem si zatim všiml, po hledáni na různych forech a na linux cnc ,tak nejlíp vychazejí desky z integrovaným procesorem i z grafikou, myslim si že je to tím že je to dobře zladěné...
sehnal jsem jednu firmu v Plzni kde staví pc přímo pro linux a slibili mi že by klidně odskoušeli víc desek. jak bude čas, sjedu tam a uvidim co mi řeknou..chci to hlavně vidět, dneska lidi nakecaj když chtějí prodat....znate to :)
zatim mam vyhlidle dvě desky
jedna ma bohužel jenom jedno PCI ale ma zas com i lpt
druha ma 3 pci ale zas com i lpt nema tak nevím .
přád hledam :)
pavel-gravos

9. 9. 2012, 8:23

Kdyz je PCI, jsou mozne i porty.
Dobra zkusenost s temito:
http://www.axago.cz/cz/produkty/pci--pc ... -adaptery/" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

9. 9. 2012, 8:25

Kvako1 píše: jedna ma bohužel jenom jedno PCI ale ma zas com i lpt
Intel D425KT Kinston ?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Kvako1
Sponzor fora

9. 9. 2012, 9:39

Thomeeque píše:
Kvako1 píše: jedna ma bohužel jenom jedno PCI ale ma zas com i lpt
Intel D425KT Kinston ?
jj to je přesně ona, ještě je jedna ale rozdil je jenom v chlazení procesoru a ma klasicke ddr3 ne sodim.

zatím mi to vychazí na cca 8k i s monitorem. bez monitoru 6k
zitra se chci stavit v Plzni a uvidím co řeknou na tu desku a jestli ji mají ...

pak ma ještě slušné recenze tahle co jsem našel:
http://www.czc.cz/asus-e35m1-m-pro-amd- ... _Hudson_M1" onclick="window.open(this.href);return false;

akorát nemají wifi ale to dořeším buď kabelem nebo mam doma usb adapter.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 9. 2012, 6:20

osobne jsem kdysi pred cca tremi roky koupil starou slupku dell za 1500 a do ni pci mesu
byl jsem na tom s cenou trosku vys ale sazka na jistotu
s tim pci jsem si byl jistej ze nebudou problemy a ve finale jsem jezdil 12m/min naprosto bez chybne s vysokou dynamikou
a pri digitalizaci cca 10 bodu/s
s tou pci kartou to pccko nehralo az takovou roli a penize jsem teda prelil do ty mesy, latence atd jsem vpodstate nemusel resit
tmxatcoxlab

12. 9. 2012, 8:56

pavel-gravos píše:Kdyz je PCI, jsou mozne i porty.
Dobra zkusenost s temito:
http://www.axago.cz/cz/produkty/pci--pc ... -adaptery/" onclick="window.open(this.href);return false;
s http://www.axago.cz/cz/produkty/pci--pc ... IA-P2.html" onclick="window.open(this.href);return false; nejelo ani Pluto ani 7i43.
karta neumi EPP
yaqwsx

12. 9. 2012, 2:58

robokop píše: a pri digitalizaci cca 10 bodu/s
Nemohl by jsi mi vysvětlit digitalizace 10 bodů/s? Co je tím myšleno. Nemám přesnou představu jak funguje EMC, ale z toho jsem pochopil, že co nejrychleji počítá body (s akcelerací/rychlostí, atd) mezi kterými potom nějaká low-level komponenta lineárně (co se týče rychlosti, ne směru) interpoluje?
Kvako1
Sponzor fora

12. 9. 2012, 3:07

spíš asi myslel snimani povrchu při digitalizaci... ale taky si nejsem jistej...
Naposledy upravil(a) Kvako1 dne 12. 9. 2012, 5:18, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 9. 2012, 3:51

ano myslel jsem tim ze pri digitalizaci povrchu sonda litala nahoru dolu jako sici stroj
yaqwsx

12. 9. 2012, 9:05

Jo takhle. Tak potom je to jasné. Díky za vysvětlení.
RaS

15. 9. 2012, 11:14

tady je nějakej seznam údajně funkčního HW
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?Latency-Test" onclick="window.open(this.href);return false;
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“