Jsme nebo nejsme kolonie?

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Jsme nebo nejsme novodobá kolonie bohatých zemí?

Anketa končí za 20. 10. 2012, 1:05

Ne, nejsme
5
14%
Možná ano
3
9%
Jsme kolonie
21
60%
Nevím
1
3%
Je mi to fuk
5
14%

Celkem hlasů: 35
GeeSnake
Sponzor fora

25. 9. 2012, 1:27

Lidi jsou zbytečně chytří, dřív stačilo deset zákonů a dneska? Stačí se podívat sem http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t=9626 jak do dopadlo s robokopovým pravidlem, a musím přiznat že se mi ten rozbor líbil.
Né, že bych chtěl někoho hájit, ale vymyslet zákon, který nemá škvírku snad ani nejde.
Lidi jsou zkrátka moc chytří, dřív, třeba když jsem se narodil moje máma i můj táta věřili že za deset-dvacet let, budou lítat na výlet na měsíc, a my poletíme kam? A v co věřili lidé předtím ani nechci ani domyslet, a jak to dopadlo..
Lidé jsou chytří, ale ne tak starý druh jako mravenci (těch je na kila pořád ještě víc), zkrátka až tu budeme jako druh nějakých sto milionů let tak to bude "taky dobrý".
A to budeme teprve ta správná kolonie.
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2012, 1:35

hlavne je tu problem s vymahanim tech zakonu
nikdo to poradne nedela
navic se nedaji brat doslovne ale ramcove jako navod
protoze to opravdu nejde napsat obecne platici spravne na kazdou alternativu

kdyz tam ten clovek neda tu cenu tak mu to smaznu
kdyz u toho bude jeste drzej tak ho rovnou vykopnu
a muze si ty pravidla prekracovat jak chce
ostatne registrace do tohoto fora je podminena potvrzenim podminek coz je jisty druh smlouvy ktery je zavazny
kdyz by se toho chytnul pravnik tak to fakt asi bude muset prenechat zadarmo
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
GeeSnake
Sponzor fora

25. 9. 2012, 1:46

robokop píše: kdyz by se toho chytnul pravnik tak to fakt asi bude muset prenechat zadarmo
....to my ale ve skutečnosti nechceme, "vždyť jsme tu všichni na jedné lodi", "kamarádi", "soudruzi" atd.... :D :D :D
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2012, 4:59

vetsina jo az na par vyjimek
testone
Sponzor fora

25. 9. 2012, 6:00

ještě mě napadla myšlenka hodna dle mého názoru klávesnice
kolonií do jisté míry samozřejmě jsme
je to do daň za to že si na každém rohu můžeme za přijatelný peníz koupit všechny ty hezky zabalené cetky počínaje mýdlem Dove, vložkama z reklamy v telce a autem konče a nemusíme stát frontu na ty pověstné banány anebo na rifle v Tuzexu
už nás to všechno zboží spíš otravuje než abychom zasněně listovali tři roky starým katalogem Neckermana co sem někdo propašoval a vystavovali sbírku prázdných plechovek od Coly atd. co jsme posbírali někde na tiráckém parkovišti
na to pamětníci strašně rychle zapomínají, ti mladší občas mají problém to pochopit, nedávno jsem své devatenáctileté dceři pracně vysvětloval co to byla výjezdní doložka a celní a devizové prohlášení nebo bony......
kolonií asi jsme, ale mnoho obyvatel téhle kolonie ( !!!, osobně jsem loni o začátku jarních prázdnin zažil dálnici od Rozvadova ucpanou českými auty s lyžemi na střeše) už má na to, aby třeba jelo do Alp lyžovat a vůbec mohli cestovat jako lidi
zmenšit (alespoň o trošku) tu koloniálnost můžeme tím, že budeme nakupovat zboží domácích výrobců, pokud to alespoň trochu jde
pokud možno nebudeme nakupovat ve všech těch hyper super, ale třeba u starý Blažkový na rohu, ona to sice má dražší ( musí se i s malým obratem uživit), ale zisk nepůjde "kolonialistovi", ale zůstane doma !!!
nejhůř i když má ten domácí výrobce zahraničního vlastníka, alespoň tu nechá mzdy a odvody když už ne zisk
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2012, 6:49

testone píše:ještě mě napadla myšlenka hodna dle mého názoru klávesnice
kolonií do jisté míry samozřejmě jsme[/b][/color]

podepisuji...
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2012, 9:07

ve finale zjistuju ze kolikrat lidi ani nemaji na to aby si koupili opravdovy potraviny a opravdovy veci
mnohdy kupujou napodobeniny ktere s tim uz nemaji nic spolecne a to si za totace klidne mohli dovolit koupit opravdovy veci
ruzne mixery a jine veci vydrzeli 2 generace a clovek si to mohl dovolit

v jistem smyslu to chapu jako podraz, protoze treba na tomhle foru jsou mozna 3 lidi kteri si muzou dovolit koupit veskerej vercajk do dilny opravdovej a ne jen nahrazky a napodobeniny
takze jsme si utahli opasky a mame se hur (ne lip jak nam bylo slibovano)
a to ze chvili bylo celkem fajn no tak to bylo za pujceny penize
nejak se to nepovedlo

jinak mam cim dal vic pocit ze se tu pomalu deje neco co ma nahnat tuto zemi do exekuce
takze takova ta pliziva kolonie se stane jednou necim majetkem
Selic

26. 9. 2012, 9:55

jinak mam cim dal vic pocit ze se tu pomalu deje neco co ma nahnat tuto zemi do exekuce
Lidi to tak chtej. To je problem vseobecneho rovneho hlasovaciho prava. Stat je o rozdelovani penez. Ty bud vybere na danich nebo si je pujci. Na druhe strane prijde okamzik, kdy vetsina volicu si ze statu chce udelat dojnou kravu (pastelkovne, prispevek na tohle a tamhleto a podobne). A v tenhle okamzik se to zlomi a jde to doprdele. A dokud to totalne nepadne na hubu nebo neprijde valka, tak neni absolutne zadna vule s tim neco delat.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
testone
Sponzor fora

26. 9. 2012, 11:15

Selic píše:
Lidi to tak chtej. To je problem vseobecneho rovneho hlasovaciho prava. Stat je o rozdelovani penez. Ty bud vybere na danich nebo si je pujci. Na druhe strane prijde okamzik, kdy vetsina volicu si ze statu chce udelat dojnou kravu (pastelkovne, prispevek na tohle a tamhleto a podobne). A v tenhle okamzik se to zlomi a jde to doprdele. A dokud to totalne nepadne na hubu nebo neprijde valka, tak neni absolutne zadna vule s tim neco delat.
Souhlas.
A teď si představte situaci, kdy omezím volební právo třeba tak, že za něj bude nutno zaplatit, třeba jen symbolických 100,- Kč ( 4 piva).
Anebo třeba lépe tak, že volební právo dám jen těm kdo jsou ( nebo v případě důchodců byli ) aktivními plátci daně z příjmu.
To by bylo řevu.........
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2012, 11:25

ha ha ha ... za komanče jedl jsem vysočinu v lepším případě a imitaci(občas) , a řízky z bůčku,ve škole jsem měl věčně k svačině chleba se sádlem,nebo s nechutným taveným sýrem. Táta dřel od nevidím do nevidím na družstevní byt,na staré ojeté auto , (uznávaný strojní zámečník). Nebyl v KSČ ani v ROH jen ČSTV. Platili mi s mámou dres,míč a benzín na mistráky(volejbal) . Když chci šunku každý den,musím makat a né si kupovat ochucený papír za 90korun kilo. A na koho se tady ukazuje? Za komanče bylo líp? Kuwa kdo myslíte že tady dělal převrat? Cinkači klíčů? Ha HA HA. I přessto jsem za něj rád. Korytáři před rokem 1989 a jejich potomci si to tady rozebrali rozprodali rozúplatkovali. Ano byli to komunisté . A hromada Vás tady heká jak bylo za nich krásně. Poprvé Vás zloděj okrade,podruhé Vás okrade a vy si tady ještě budete s nostalgií vzpomínat jak to bylo krásné když vás zloděj navštíví. Proč myslíte že církevní restituce přišli na pořad dne teprve teď? Protože se státním se dá dobře čachrovat. My jsme strašnej národ. Ohýbači hřbetů a držhuby. (v hospodě si ji otevřít umíme,to jo) .vždy se našla hromada jedinců co vybočili a obětovali se naší zemi .Legionáři,RAF,apod. a my jako národ jsme se jim odvděčili jak? Za zavřeným oknem a dveřma jsme si šuškali jací to byli hrdinové . A stejně jsme je nechali hnít v lágrech ,dávali jim provaz,zbavovali občanství apod. Základ státu je rodina,rodina s patřičnou morální úrovní. Tak si nenechte vyžírat Vaše úspory dovozovím zbožím...ty peníze nikdy z5 neuvidíte. Nějaký stesky o mixérech ,tak si kupte mixér za 5-10 tisíc ,kolik myslíte že musela moje máma dát za robota ETU platů? A neplačte nad robotem z Penny za 600,- . Vy to kupujete,vy určujete kvalitu co si koupíte,né stát,né obchodník VY. A neříkejte mi že za komanče všechno vydrželo. Opravovalo se všechno ,tím se prodloužila životnost. Dnes je možnost to koupit okamžitě bez poředníku ,tak se rozbytý vyhodí. Tatramatku pračku jsme měli 20let,nejdříve pod ní lehával táta a pak já když jsem vyrostl. I do blbejch žehliček jsem dával topná tělíska,nebo skládal 1 ze dvou lidem. O nefunkčních termostatech nemluvě. Narexky vrtačky v profi provozu spotřebák,v hobby vydrží do dnes. Co chcete? kolekci na vánoce? Jsme to my co určujem politiku a tím ,že jen remcáme na hospodské úrovni ssi ji určujem samy. Kolik z vás podalo podnět k prošetření že soused je na neschopence a místotoho maká třeba na baráku? prožírá vaše daně . Kolik z vás podalo trestní oznámení,štížnost na konkrétní osobu,nebo na neznámou osobu když se vám zdálo na vaší obci něco podezřelého ,bijící do očí? Obec žije z občanů,né ze státního přídělu. Obec v principu vznikla něco jako akciová společnost.Každý občan dal kus majetku ,nějaký ten peníz . Začněte politiku ovlivňovat za svýma humnama. Na obci . Poučte se z toho co se vám doteď nelíbilo a omezte ,určete jim hranice nastavte morálku. Nikdy to nepůjde zezhora . Nechávejte peníze doma , pekařům,řezníkům apod ,co víte že pečou z Vaší mouky. Porazí Vašeho bejka. Minimálně jednou za 14 dní(čas je neuprosný) navštívím sedláka ,nakoupím mléko sýr tvaroh,případně porazíli tak i maso. Jablko u mne nenajdete jiné nežli české nebo slovenské. Mléko,jogurty,máslo jen z naší země apod. Boty a hadry bohužel. Je li nářadí na trhu zastoupeno v tom co chci naší výrobou,preferuji ho. od vrtačky,zbíječky,po šroubovák. Snažím se Vám zaplatit Vaši práci,udržet Vaše zaměstnání a co děláte pro mě Vy ? A pro sebe?
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
trifid

26. 9. 2012, 12:14

Pánové,
nechci vám brát vítr z plachet při naříkání, ale kolonií prostě nejsme už z toho důvodu, že máme vlastní vládu (jestli dobrou nebo špatnou, to je věc individuálního názoru) a vlastní samosprávné orgány. Snad bychom mohli být dominiem, ale ani to se neblíží formální skutečnosti.
Dlouhodobě jsme se nechali oblbovat oblíbenými zástupnými klišé typu zlatých českých ručiček, kreativity myšlení českých lidí, podílu na světodějných vynálezech, skvělé úrovni obecného vzdělání apod., které nás mělo utvrdit v tom, že právě ČR a její obyvatelé jsou něčím výjimeční. Nejsou – jsme prostě jen malá postkomunistická zemička na východním okraji Evropy s fakticky nulovým politickým a obchodním vlivem v celosvětovém měřítku, s malým vnitřním trhem, s podprůměrnou infrastrukturou, zastaralým výrobním zařízením, s vlastní měnou, kterou dokáže rozhoupat každý větší investiční hráč, navíc zmítaná permanentní politickou nestabilitou a morálním marasmem. V podstatě ani nestojíme nikomu za snahu nás reálně kolonizovat (i když být třeba kolonií Švýcarska by se mi docela líbilo), jsme jen hřiště pro větší středně a krátkodobé investiční příležitosti místních, zahraničních a nadnárodních skupin. Vždy je něco za něco – občas nám to pomůže při vývozu výrobků, jindy si u nás investor levně zlikviduje pro něj nepříjemnou konkurenci. Mizerné, nepřehledné a nejednoznačné zákony jsme si vytvořili my sami, stejně tak jejich bídná vymahatelnost je jen a jen náš problém.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2012, 1:40

robokop píše:ve finale zjistuju ze kolikrat lidi ani nemaji na to aby si koupili opravdovy potraviny a opravdovy veci
mnohdy kupujou napodobeniny ktere s tim uz nemaji nic spolecne a to si za totace klidne mohli dovolit koupit opravdovy veci
ruzne mixery a jine veci vydrzeli 2 generace a clovek si to mohl dovolit

v jistem smyslu to chapu jako podraz, protoze treba na tomhle foru jsou mozna 3 lidi kteri si muzou dovolit koupit veskerej vercajk do dilny opravdovej a ne jen nahrazky a napodobeniny
takze jsme si utahli opasky a mame se hur (ne lip jak nam bylo slibovano)
a to ze chvili bylo celkem fajn no tak to bylo za pujceny penize
nejak se to nepovedlo

Tak to je přesně to co taky cítím a pod to se podepisuju!!! Je to začarovaný kruh, lidem se tvrdí že není práce, ale to ve finále vůbec není pravda. Všude kolem nás by bylo potřeba dát dohromady tolik věcí..... Bydlím na chudém Frýdlantsku a ten rozdíl je vidět ihned když přejedu hranici do Německa. Jakto že běžnej němec má na to aby měl na baráku novou omítku, nový nátěr, má na to zaplatit firmu na úpravy kolem domu, ve finále jsou upravené vesnice, silnice který jsou silnice a ne tankodromy jako u nás atd.... Jen v tomhle sektoru je práce pro všechny nezaměstnaný co by chtěli dělat. Ale nebudou to dělat dle nápadů šmejda Drába zadarmo, defacto pokud jsou na tohle nahnaný tak to ekonomiku jen zařezává víc a víc. To co je problémem a zároveň klíčem k řešení, je nedostatek peněz v oběhu a jejich znehodnocování (nejsou podložený prací ale často jen spekulacema). Kdysi mi jeden prachatej šmejd (během jednání jsem pochopil že je to jen lichvář) který mi byl doporučen coby investor vysvětlil, že peníze jsou to nejdražší zboží na světě .... Řídí se tím banky, politici, aj. a důsledek týhle filozofie vidíme kolem nás. Peníze nejsou zboží, mají být především oběživem a prostředkem usnadňujícím směnu zboží, služeb, majetku !!!
Engineer
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2012, 2:07

trifid píše:Pánové,
nechci vám brát vítr z plachet při naříkání, ale kolonií prostě nejsme už z toho důvodu, že máme vlastní vládu (jestli dobrou nebo špatnou, to je věc individuálního názoru) a vlastní samosprávné orgány. Snad bychom mohli být dominiem, ale ani to se neblíží formální skutečnosti.
Dlouhodobě jsme se nechali oblbovat oblíbenými zástupnými klišé typu zlatých českých ručiček, kreativity myšlení českých lidí, podílu na světodějných vynálezech, skvělé úrovni obecného vzdělání apod., které nás mělo utvrdit v tom, že právě ČR a její obyvatelé jsou něčím výjimeční. Nejsou – jsme prostě jen malá postkomunistická zemička na východním okraji Evropy s fakticky nulovým politickým a obchodním vlivem v celosvětovém měřítku, s malým vnitřním trhem, s podprůměrnou infrastrukturou, zastaralým výrobním zařízením, s vlastní měnou, kterou dokáže rozhoupat každý větší investiční hráč, navíc zmítaná permanentní politickou nestabilitou a morálním marasmem. V podstatě ani nestojíme nikomu za snahu nás reálně kolonizovat (i když být třeba kolonií Švýcarska by se mi docela líbilo), jsme jen hřiště pro větší středně a krátkodobé investiční příležitosti místních, zahraničních a nadnárodních skupin. Vždy je něco za něco – občas nám to pomůže při vývozu výrobků, jindy si u nás investor levně zlikviduje pro něj nepříjemnou konkurenci. Mizerné, nepřehledné a nejednoznačné zákony jsme si vytvořili my sami, stejně tak jejich bídná vymahatelnost je jen a jen náš problém.
Sorry, ale plácaš tak trochu hovadiny ..... chytrý lidi, zlatý český ručičky tu pořád jsou ale jejich um a schopnosti živí někoho jiného než naši zem, podprůměrná infrastruktúra ??? Co to kecáš, jsme zemí s jednou z nejhustějších železničních sítí, s hustou sítí silnic a dálnic .... problém je jen v jejich stavu ale opět, když peníze odtékají proudem pryč za hranice a nebo jsou rozkradené několika šmejdy tak to vypadá jak vypadá. Že tu je zastaralé výrobní zařízení .... možná ano ale povím ti jednu příhodu. Kamarád jezdí do švýcarska kupovat stroje a onehdá jednal ve firmě který dělala nějaký speciální věci na motocykly. Viděl tam na dílně soustruh tak z roku 1920 neznámý značky a kolem něj plno špón. Protože ze švajcu jsou jak víme jedny z nejlepších soustruhů tak mu to nedalo a zeptal se proč nemají nějakýho novýho Schaublina (oni by na rozdíl od řady z nás na něj měli prachy), resp. proč dělají na takovým muzeálním kusu??? A představ si že ten majitel firmy dotaz vůbec nechápal protože proč by měl vyhodit fungující výrobní prostředek který jim vyhovuje!!!!
Viděl jsem video robotický továrny na lisování plastů z Japonska ..... Bylo to super, ale má to jedno ale .... co s těma lidma na ulici před fabrikou???? jinými slovy čím modernější strojní park, tím bude ve finále hůř. U nás starý stroje končí často ve šrotu, ve Švýcarsku stojí v bazárech, čekají na svého nového majitele a na to aby se ze zboží opět změnily na výrobní prostředek a kupodivu i mašiny starý 50 let jsou nechutně drahý, tedy pro našince určitě .... :(
Jinak máš ale pravdu pokud jde o zákony a to že jsme hřiště nadnárodních lichvářů ale není zrovna tohle znak novodobé kolonie????
Thomeeque

26. 9. 2012, 2:28

Asi to úplně nesouvisí s aktuálnim tématem, ale někam to dát musim: http://www.zitbrno.cz/hlavni-clanek/fun ... aly-je-buh :) T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
trifid

26. 9. 2012, 2:49

Sorry, ale sám to potvrzuješ :wink:

1) Slušná infrastruktura v aktuálně špatném stavu je podprůměrná infrastruktura. Coby kdyby v tomto případě neplatí. Mimochodem, v jakém stavu je třeba silnice do Vísky? Jak ti pomůže v tomto případě kus nové dálnice o délce pár kilometrů na Budějovice?
2) Zlaté české ručičky – nevycházej z vlastních schopností nebo schopností jednotlivých lidí na fóru. Nejde o jednotlivce, ale o masu a průměr, kde začínáme zaostávat.
Úroveň většiny řadových řemeslníků začíná být tragická a za pár let bude ještě horší, chybí vůle celoživotního vzdělávání (je snazší to udělat tak „jak jsme to dělali vždycky a stačilo to“). Samozřejmě to není problém jen učebních oborů, jde to napříč celým vzdělávacím systémem.
Zastaralé výrobní zařízení – argumentaci vztahuješ pouze na svůj obor. Zkus se podívat třeba do potravinářství, petrochemie, zemědělství a dalších. Budeš mluvit jinak.
3) Ad kolonie – nemá smysl mluvit v termínech, které jsou chybné. Pro kolonii u nás chybí základní kritéria, která dělají kolonii kolonií. Závislost na zahraničním kapitálu je něco jiného.
4) Nejde o to, jak se vidíme my sami, jde o to, jak jsme vnímáni zvenčí. A mohu tě ujistit, že to není žádná sláva.
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“